Otok kamena, ulja, sporta i rajskih plaža: Brač je puno više od slavnog Zlatnog rata, evo što sve vidjeti

Otok kamena, ulja, sporta i rajskih plaža: Brač je puno više od slavnog Zlatnog rata, evo što sve vidjeti
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Želite ležati na prekrasnim plažama, okruženi borovom šumom? Može. Planinariti, šetati, voziti bicikl? Nema problema. Slušati živopisne priče lokalaca, učiti o povijesti, kulturi i tradiciji? Dapače! Kušati fantastičnu mediteransku hranu, vrhunska vina i maslinova ulja? Na pravom ste mjestu. A možda je vaš idealan odmor zapravo kombinacija svega navedenog? Nama jest, zato vas vodimo na Brač, najveći dalmatinski otok i jedan od tri najveća u Hrvatskoj, nakon Cresa i Krka. Otok je to na kojem se nalazi po mnogima najljepša hrvatska plaža Zlatni rat, poznat je po vrhunskom kamenu od kojeg su izgrađene brojne svjetske građevine, prepun je većih i manjih šarmantnih mediteranskih gradića, vrvi baštinom, a ponosi se gastronomijom i jelima od kojih se neka ne mogu probati nigdje drugdje. U nastavku donosimo što svakako vrijedi posjetiti i doživjeti na Braču, otoku koji je ponosni predstavnik prave Dalmacije i svega čime se ta hrvatska regija diči.

Ispijanje kave u miru, bez žurbe, u elegantnom ambijentu tradicija je koja traje već 300 godina, a zaštitio ju je i UNESCO kao kulturno dobro

BOL I ZLATNI RAT: JEDNA OD NAJPOZNATIJIH RAZGLEDNICA HRVATSKE

Najpoznatije i najstarije obalno mjesto na otoku je Bol, u cijelom svijetu poznat po plaži Zlatni rat. Ta se plaža redovito nalazi na različitim svjetskim popisima najljepših plaža i čest je motiv razglednica iz Hrvatske. I to s razlogom! Atraktivna je jednako i izdaleka, zbog svog duguljastog oblika i vrha koji se „pomiče“ lijevo ili desno, ovisno o vjetru, kao i kad se spustite na nju da bi se okupali. Na plaži je fini šljunak, u sredini rta je dosta drveća tako da je lako pobjeći u hladovinu. Od sadržaja ovdje ćete naći ležaljke, restorane, beach barove… U špici sezone mogle bi vas zateći veće gužve i više cijene, kako parkinga, tako i ležaljki i hrane i pića. Ali to se može izbjeći posjetom u pred i postsezoni. Zlatni rat svakako je plaža koju bi svatko trebao vidjeti i doživjeti barem jednom u životu.

View this post on Instagram

A post shared by @dronephotos_dado

Od Bola do plaže Zlatni rat vodi šetnica, uz koju se nalazi niz manjih, ali jako lijepih plaža kao što su Borak, Potočine, Benačica… Sam je Bol pun slikovitih kamenih uličica, crkvica, bogat je kulturnom baštinom, a ima i velik izbor restorana i kafića te dobar noćni život. Ljubitelji kulture ne bi trebali propustiti posjet Dominikanskom samostanu i galeriji Branislav Dešković, dva mjesta koja se ponose brojnim vrijednim umjetninama.

Pogled na morsko plavetnilo umiruje nas i opušta, a ovo su najljepši vidikovci u Dalmaciji s kojih pučina i otoci izgledaju posebno čarobno

VIDOVA GORA: NAJVIŠI OTOČNI VRH DOSTUPAN JE I AUTOMOBILOM

Najviši vrh na hrvatskim otocima smjestio se na 780 metara nadmorske visine i upravo se s ovog mjesta pruža najljepši pogled na Zlatni rat. Ime je dobio po ostacima crkvice Svetog Vida koja se nalazi u neposrednoj blizini. Omiljeno je turističko odredište jer nije dostupan samo planinarima, već se do njega najnormalnije može doći automobilom.

View this post on Instagram

A post shared by ????_A??????? ? (@just_anemarie)

Pogled je prekrasan, vidi se cijeli južni dio otoka, a pogled puca sve do susjednog Hvara, a za vedrog vremena moguće je vidjeti i Pelješac, Vis, Korčulu… Do Vidove gore vodi planinarska staza iz Bola, koja kreće od crkve Gospe Karmelske, sam uspon nije pretežak, a traje oko dva sata.

PUSTINJA BLACA: OTKRIJTE KAKO SU NEKAD ŽIVJELI REDOVNICI PUSTINJACI

Na južnoj strani otoka, između Bola i Milne, nalazi se staro pustinjačko prebivalište danas uređeno u zanimljiv muzej. Pustinja Blaca nema veze s pustinjama koje većini prve padaju na pamet. Nema pijeska ni deva, već je to mjesto na kojem su nekad živjeli redovnici pustinjaci. Danas su sačuvani i izloženi brojni predmeti koji posjetiteljima približavaju neobičan život koji su vodili. Pustinjački samostan na tom se mjestu razvio u 16. stoljeću, nakon što su dvojica popova glagoljaša špilju Ljubitovica preuredili u mjesto za stanovanje. Posljednji pustinjak i upravitelj samostana Blaca bio je astronom Don Nikola Miličević koji je umro 1963. i iza sebe je ostavio vrijednu ostavštinu, poput teleskopa, gramofona, klavira…

View this post on Instagram

A post shared by Croatian Trails (@croatiantrailstours)

Ono što pustinji Blaca daje posebnu čar je činjenica da do nje možete doći samo pješice. Jedan je mogući put s morske strane, iz uvale Blaca, koji traje između 30 i 40 minuta, ovisno o brzini i kondiciji, a drugi je s kopnene strane. Da, dio puta svakako ćete proći automobilom, no u jednom trenutku morat ćete ga parkirati i nastaviti pješice.

ŠKRIP: NAJSTARIJE MJESTO NA OTOKU IZ KOJEG JE STIZAO NAJKVALITETNIJI KAMEN

U najstarijem mjestu na otoku najbolje ćete upoznati njegovu tisuću godina dugu i zanimljivu povijest. Smješten je u unutrašnjosti, u zaleđu mjesta Postira i Splitska, a uz njega se nalaze stari kamenolomi iz kojih je vađen kamen za Dioklecijanovu palaču i brojne druge građevine. U Škripu se uz stari kaštel Radojković nalazi Zavičajni muzej otoka Brača, a atrakcija je i Muzej uja u kojem se može vidjeti kako su se nekad prešale masline, stari alati i vreće. Muzej uja može se obići u stručnoj pratnji, a u ulaznicu je uključena i degustacija ulja i proizvoda od maslina.

View this post on Instagram

A post shared by Daniel Vidalić (@w.i.t.h.d.a.n.i.e.l)

KLESARSKA ŠKOLA: PONOSNA TRADICIJA OBRADE BRAČKOG KAMENA TRAJE I DANAS

Brački kamen nadaleko je poznat svog svoje ljepote i kvalitete, a u graditeljstvu je poznat još od antike. Prvi su ga prije dvije tisuće godina otkrili Rimljani i počeli ga koristiti za brojne građevine, pa je tako upravo od njega izgrađena Dioklecijanova palača u Splitu, katedrale u Šibeniku i Trogiru, ali i brojne građevine diljem Europe. Iako se često spominje mit da je od kamena s Brača izgrađena i Bijela kuća u Washingtonu, povjesničari to ipak demantiraju – prevesti toliko kamena preko oceana u to je doba ipak bilo prekomplicirano.

Kako ovaj otok živi i diše sa svojim kamenom, tako su oduvijek klesari bili među najcjenjenijim članovima društva. I danas su brojne obitelji vezane uz poslove branja i umjetničke obrade tog vrijednog resursa, a svu ljepotu slavnog kamena turisti najbolje mogu doživjeti u mjestu Pučišća. Tamo djeluje najstarija klesarska škola u Europi i jedina koja u ovom dijelu Europe izučava obradu kamena starorimskim ručnim alatima.

OD PIJESKA DO ŠLJUNKA I KAMENA, BRAČ IMA PLAŽE ZA SVAČIJI UKUS

Najpoznatija bračka plaža je svakako Zlatni rat, no diljem otoka nalaze se prekrasne uvale i lijepi ulazi u more među kojima će svatko naći nešto što mu odgovara. U šarmantnom mjestašcu Postira nalazi se pješčana plaža Lovrečina i slikovita Mala Lozna, u Supetru je omiljena uvala Vela Luka i plaže Tri mosta i Bili rat, Murvica pored Bola mjesto je gdje se rado kupaju lokalci kako bi izbjegli turističke gužve, a krasne plaže imaju i mjesta Mirca, Sutivan, Milna, Splitska, Povlja…

GASTRONOMIJA: JELA OD JANJETINE KOJA NE MOŽETE PROBATI NIGDJE DRUGDJE

Riba s gradela, pašta s plodovima mora, domaće voće i povrće, bajami i suhe smokve… Bračka kuhinja uključuje sva omiljena dalmatinska jela, no u odnosu na ostatak obale ima i vlastitih specifičnosti. Specijalitet otoka su jela od bračke janjetine i kozletine, koji se pripremaju mladi, prije nego počnu pasti travu.

Autohtono bračko jelo je „vitalac koji se radi od janjećih iznutrica. Razne iznutrice nabadaju se jedna po jedna na tanki ražanj, omataju janjećom maramicom i peku. Brač je poznat i po siru, vinu i, dakako, maslinovom ulju koje svim tim jelima daje poseban, završni pečat.

AKTIVNI ODMOR: HODANJE, BICIKLIZAM, KAJAK, WINDSURFING…

Najveći dalmatinski otok idealna je destinacija i za one koji vole sport i kretanje barem jednako kao ležanje na plaži. Planinarenje na Vidovu goru na popisu je želja većine planinara, no i ostatak otoka je premrežen brojnim pješačkim i planinarskim stazama.

Relativno nova je atrakcija Via Brattia, uređena i markirana kružna staza duga 135 kilometara koja vodi kroz gotovo sve najvažnije otočke lokalitete. Na svoje će doći i biciklisti, jer je Brač pun uređenih biciklističkih staza, a bicikle je moguće unajmiti u svim većim mjestima. U lokalnim agencijama moguće je dogovoriti i ture kajacima, a zaljev između Brača i Hvara poznat je po vjetru idealnom za windsurfing.

PODIJELI ČLANAK