Sunčani španjolski grad proglašen je najboljom destinacijom za odmor u Europi, glasalo je više od milijun ljudi

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Najbolja destinacija za putovanja u Europi je španjolska Marbella. Odlučili su to glasači putničke web stranice European Best Destination, koji su mogli birati među više od 500 ponuđenih lokacija diljem starog kontinenta. Svoj glas u ovom je izboru dalo više od milijun ljudi, koji su odabirom andaluzijskog obalnog grada na prvo mjesto po prvi put plasirali neku destinaciju iz Španjolske, i to u 15 godina koliko se izbor održava. Stranica je objavila popis 20 gradova s najviše glasova, a među njima ovaj put nema niti jedne hrvatske destinacije. 

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

MARBELLA JE MEKA ZA IGRAČE GOLFA, ALI I RAJ ZA GURMANE

Marbella je sunčani, obalni grad u Andaluziji, kojeg su Hrvati počeli više otkrivati uvođenjem direktne avionske linije iz Zagreba za obližnju Malagu. Između ostalog, grad je poznat kao meka za igrače golfa. U gradu i okolici postoji čak 14 golf igrališta i 8 golf klubova! Ne zanima vas golf? Nema problema, Marbella je raj za gurmane i ljubitelje dobre hrane. Ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom, ali i niz restorana s ukusnim andaluzijskim jelima i slavnim tapasima.

Grad je to poznat po odličnom shoppingu, bilo da želite ekskluzivne butike, obiteljske trgovine ili živahne tržnice. Naravno, tu su i plaže. Marbella je smještena na slavnoj Costa del Sol (sunčanoj obali), čija je ljepota poznata u cijelom svijetu.

NA DRUGO I TREĆE MJESTO PLASIRALI SU SE MONAKO I MALTA

Drugo i treće mjesto na ljestvici pripalo je mediteranskim destinacijama, Monaku i Malti. Za Monako portal navodi da je idealan za romantičan boravak, obiteljsko putovanje ili putovanje s prijateljima, te da odražava savršen spoj glamura, kulture i opuštanja. Iako je malen, dodaju, iznenadit će vas bogatom povijesti i ponudom. Malta je hrvatskim putnicima dobro poznata. Portal ističe njezinu ljepotu, ukusnu hranu, bogatu povijest, te dodaje da je zemlja već sedam godina na vrhu liste onih prijateljski nastrojenih prema LGBTQ+ putnicima.

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

SLOVENSKI PIRAN PROGLAŠEN NAJFOTOGENIČNIJIM GRADOM EUROPE

Na listi deset najboljih destinacija u Europi našli su se još, redom: Ženeva (Švicarska), Batumi (Gruzija), Riga (Latvija), Madeira (Portugal), Firenca (Italija), London (UK) i Reykjavik (Island). Na širu listu 20 najboljih, od nama obližnjih destinacija na 18. se mjesto plasirao slikoviti slovenski Piran. Njega portal naziva “vjerojatno najljepšim gradićem u Europi” i “najfotogeničnijim europskom destinacijom”.

“Piran će vas zavesti svojim uskim gradskim ulicama, ljepotom fasada i slikovitim prizorima slovenskog dijela Mediterana. Otkrijte venecijansku arhitekturu, drevne gradske zidine, samostan sv. Franje i sudjelujte u berbi poznatog piranskog “fleur de Sel”. Ovaj srednjovjekovni grad ima sve,” navode na stranici European Best Destinations.

PODIJELI ČLANAK