Tamo gdje more ljubi zeleno srce Europe: šarmantni Piran osvojio nas je na prvi pogled, evo kako tamo provesti savršen dan

Foto: Shutterstock / Putni Kofer
piše Putni Kofer

Vidjeli ste Rovinj, divili se magičnom talijanskom otočiću Burano koji oduševljava svojim jarkim bojama, maštali o putovanju na Kubu čije pastelno bojane zgrade ostavljaju bez daha? Vrijeme je da upoznate Piran, prekrasan grad na obali Jadranskog mora koji se smjestio na uskom poluotočiću, a oduševit će vas već kada mu se približite s magistrale koju krase impresivni stoljetni drvoredi. Mi smo odlučili provesti jedan dan u ovom šarenom slovenskom gradiću, ali nakon što smo ga istražili, poželjeli smo tamo ostati na neko duže vrijeme…

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

PIRAN – IDEALNO ODREDIŠTE ZA BIJEG OD SVAKODNEVICE

Sa svojom fotogeničnom starom gradskom jezgrom, srednjovjekovnim zidinama i nizom aktivnosti u blizini, Piran je idealno mjestašce za bijeg od svakodnevice i vikend izlet u Sloveniju. Nakon što mu priđete s magistrale, vaš automobil morat će ostati u jedinoj gradskoj javnoj garaži na otvorenom koja se prostire na nekoliko katova, a udaljena je desetak minuta šetnje od svih poznatih atrakcija. Naime, pristup vozilima osim za domaće stanovništvo nije moguć pa je uživanje u suncu, bez smoga i ispušnih plinova – zagarantirano.

Krenite laganim koracima iz javne garaže i upijajte čaroban ambijent malog mjesta koje ima veliku dušu. Dok šetate, vaš pogled će se otvoriti prema plavetnilu Jadranskog mora i šarenim pročeljima grada koja na mnogo načina podsjećaju na Rovinj. Uskoro ćete stići na prostrani Tartinijev trg nad kojim se nadvija župna crkva sv. Jurja. Ako se uspete na njen zvonik, možete uživati u impresivnom pogledu iz ptičje perspektive, a cijena je samo 2 eura.

ŠETNJA KROZ KAMENE ULICE I UŽIVANJE U LOKALNOJ GASTRONOMIJI

Nastavite šetnju kroz stare kamene zgrade među kojima se širi miris domaće kuhinje. Na prozorima stanovnici suše robu, dok ispod nje prolaze turisti upoznavajući galerije koje odišu duhom starog Mediterana i prenose vas u druga vremena. Ako vas je miris privukao, sjednite uz obalu i uživajte u brojnim restoranima koji nude riblje specijalitete i nacionalnu slovensku kuhinju. Ne zaboravite da vaš pogled puca prema Italiji pa je ispijanje aperola uz zdjelicu čipsa iskustvo koje jednostavno morate doživjeti.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

U Piranu se može pronaći izvrsna svježa riba i plodovi mora. Gostoljubivi domaćini služe jela poput carpaccia, svježih školjaka i kamenica, a za glavno jelo preporučujemo ukusni filet brancina na roštilju ili tradicionalnu buzaru s palentom. Mnogi restorani nude i prekrasne terase s pogledom na more, gdje možete uživati ​​u predivnom zalasku sunca uz večeru.

UPOZNAJTE SE S PIRANOM KROZ NJEGOVU POVIJEST I KULTURNU BAŠTINU

Nakon što ste zadovoljili svoju želju za slanim i slatkim, preporučujemo da posjetite i upoznate se s povijesnom baštinom grada. Jedna od najimpresivnijih atrakcija su zidine Pirana, srednjovjekovni obrambeni zid koji okružuje grad i pruža prekrasan pogled na okolinu. Obiđite i Muzej Tartini koji je posvećen slavnom Giuseppeu Tartiniju, a sadrži brojne artefakte i dokumente koji prikazuju život i rad ovog velikog glazbenika.

Iako je Piran moguće obići za nekoliko sati, njegova opuštajuća i ugodna atmosfera zasigurno će vas navesti da poželite produžiti svoj boravak. Ovaj prekrasan gradić na slovenskoj obali Jadranskog mora nudi prekrasne poglede na more i venecijansku arhitekturu te je mjesto kojem ćete se uvijek rado i iznova vraćati.

PODIJELI ČLANAK