Dućani na sjeveru Europe počeli su uzgajati i prodavati netom ubrano povrće: revolucionalna tehnologija mogla bi biti odgovor na brojne izazove

Foto: SweGreen

Zamislite da živite u svijetu u kojem možete doći u supermarket te kupiti povrće koje je uzgojeno upravo tamo, na licu mjestu, unutar samog dućana? E pa ne trebate zamišljati jer već u takvom svijetu živimo, a sve zahvaljujući švedskoj tvrtki po imenu SweGreen. Doduše, ta tvrtka, već nagrađivana za svoja održiva rješenja u sektoru proizvodnje hrane, zasad je svoje vrtove instalira u supermarketima u Švedskoj i Njemačkoj, prenosi portal Euronews.

BROJNE KORISTI - OD SMANJENJA EMISIJE DO BOLJEG OKUSA POVRĆA

Vrtove za uzgoj povrća koji su instalirani u same supermarkete smatra odgovorom na niz gorućih pitanja današnjice, primjerice nestašicu vode i poljoprivrednog zemljišta, ovisnost o geopolitici, smanjenje emisije stakleničkih plinova vezanih uz transport proizvoda. Mimo toga, produljuje se i vijek trajanja samog proizvoda koji isto tako ima i bolji okus.

Švedska tvrtka u svom se modelu ‘vrta u supermarketu’ oslanja na metodu uzgoja biljaka bez tla, dakle metodu uzgoja usjeva u vodenoj otopini obogaćenoj hranjivim tvarima. Kupci mogu vidjeti kako usjevi rastu, kako ih osoblje bere i na kraju ih oni sami uzimaju s police. „Supermarketi imaju pekarnice, primjerice. No, sada uzgajaju hranu umjesto da je peku”, kaže Sepehr Mousavi iz tvrtke SweGreen.

U UZGOJU POVRĆA SE POMAŽU I UMJETNOM INTELIGENCIJOM

SweGreen trenutno ima mogućnost uzgoja 100 različitih usjeva, među kojima su salata, menta, peršin i kopar. Testiraju i uzgoj voća, bacili su, primjerice, oko na jagode. Isto tako, u uzgoju, odnosno prepoznavaju potreba i potražnje potrošača, i to ne samo na sezonskoj, već na dnevnoj bazi, pomaže im i umjetna inteligencija, a supermarketima trenutno nude dvije veličine ‘vrtova’.

No, ne ukrcavaju se samo supermarketi na ovaj vlak. Tu su i hoteli, restorani, sveučilišta… Primjerice, model je prihvatila i Fotografiska Stockholm, suvremeni muzej fotografije, umjetnosti i kulture, te ga koristi u restoranu koji se nalazi u sklopu tog zdanja, a sve kako bi im ponuda jela bila održiva i sezonska.

Pročitajte još