impresivno zdanje
Ekologija
Više od 50 posto stanovnika četvrtkom ne jede meso, a do prije nekoliko godina omiljena „grickalica” bila im je odležana šunka! Kako je Gent postao europska prijestolnica vegetarijanstva
Nekoliko desetaka ljudi okupilo se uz stolove prepune zdrave hrane u veganskom bistrou u srednjovjekovnom gradu Gentu u Belgiji. Četvrtak je navečer, ali restoran ima gužvu kao u petak navečer. Zveckanje tanjura i mješavinu nizozemskog, francuskog i engleskog čavrljanja prati nekoliko craft piva, namaz od slanutka, gulaš od cikle i mnogo kokosovih kolača. Ne, ovo nije stereotipna slika Flandrije pune pomfrita i šunke, belgijske regije najpoznatije po pivu i govedini, ali već nekoliko godina to je uobičajena situacija četvrtkom kada tisuće ljudi diljem grada podržava vegetarijanstvo. „Donderdag Veggiedag” (Vegegie Day četvrtkom) je dan u tjednu kada više od 90 restorana, 20 hotela i 50 posto stanovništva ostavljaju meso i okreću se zdravim namirnicama kako bi poslali jednu snažnu poruku za dobrobit našeg zdravlja i zdravlja planeta.
KAKO JE NASTAO „ZELENI” ČETVRTAK
Prije pokretanja „Veggiedaga”, opcije bez mesa u Gentu bile su ograničene ili čak nepoznate većini. Sve se to promijenilo kada su najveće belgijske vegetarijanske organizacije uvele inicijative koje su grad napunile povrćem. Prvobitno zadužena za promicanje biljne prehrane, organizacija za zaštitu okoliša odlučila je izraditi sveobuhvatne vodiče za vegetarijanske restorane za gradove u cijeloj regiji i provesti poseban “V-dan” kako bi predstavila vegetarijansku prehranu Flamancima opsjednutim mesom.
Samo jedan dan bez mesa u tjednu čini ogromnu razliku i izračunato je da ako svih 243.000 stanovnika Genta sudjeluje četvrtkom u Vegegie Dayu, to ima isti učinak na emisiju ugljika kao kada bi se 19.000 automobila maknulo s cesta. Zeleni četvrtak se obilježava i u općinskim školama i vrtićima pa se svoj djeci između 18 mjeseci i 12 godina poslužuje topli vegetarijanski ručak.
Melanie Jacques, voditeljica EVA-e (Etička vegetarijanska alternativa), rekla je da je organizacija u anketama primijetila da su Flamanci sve više izrazili spremnost da jedu manje mesa, a mnogi su uvjereni da će vegetarijanstvo postati još popularnije u budućnosti. „Ljudi znaju da je važno jesti manje mesa”, izjavila je Jacques. „Ali ljudi nemaju znanja o kuhanju i sastojcima.”
Godine 2005. lokalne vlasti su ponudile financijsku potporu, a do 2007. EVA je, u suradnji s gradom Gentom, pokrenula prvi „Donderdag Veggiedag” kao pokušaj smanjenja potrošnje mesa, podrške okolišu, prihvaćanja etičke prehrane i kako bi ljude naučili detaljima vegetarijanstva.
Kako bi to postigla, EVA je počela mapirati lokalitete u gradu koji su pogodni za ljude koji ne jedu meso. Svaki restoran, hotel ili supermarket koji poslužuju vegetarijanska jela pronašli su svoje mjesto na službenoj web stranice Turističke zajednice Genta, a nakon što su restorani vidjeli kartu, brojni lokali su počeli dodavati vegetarijanske i veganske opcije na svoj jelovnik.
DANAS GENT IMA NAJVIŠE VEGETARIJANSKIH RESTORANA PO GLAVI STANOVNIKA OD BILO KOJEG GRADA NA SVIJETU
Grad je također uložio desetke tisuća eura u kuhare vegetarijance, podučavajući lokalne kuhare kako zdravo kuhati i, možda najvažnije, podučavajući djecu i njihove roditelje tajnama vegetarijanske kuhanje, a ti su tečajevi besplatni. Prema tome, Gent se nada da će do 2050. postići ugljičnu neutralnost, što znači da žele ukloniti onoliko ugljičnog dioksida iz atmosfere koliko ga emitiraju.
„Vidjeli smo da oni koji su aktivni u vegetarijanskim danima sve više prelaze na vegetarijanstvo. Ankete tijekom pet godina pokazuju da oni koji sudjeluju u Vege danu četvrtkom provedu u prosjeku tri dana tjedno kao vegetarijanci,” rekla je Jacques. Zahvaljujući kampanji, jedan od 10 Flamanaca je vegetarijanac barem tri dana u tjednu. EVA procjenjuje da 50 posto onih koji žive u Gentu poštuju tradiciju četvrtka bez mesa.
Unutar gotovo jednog desetljeća, Gent je prešao put od europske mesne prijestolnice do vegetarijanske prijestolnice, s više od 90 restorana koji imaju specijalizirane vege jelovnike i još desetak organskih trgovina i tržnica. Samo u listopadu prošle godine, u gradu je održano preko 40 aktivnosti vezanih uz vegetarijance, u rasponu od tečajeva meksičkog kuhanja do izrade kolača od domaćeg sira. Sve to u gradu u kojem živi manje od 250.000 stanovnika čija je „omiljena grickalica” do prije nekoliko godina bila odležana šunka.