Kušali smo najneobičniji ‘ćevap’ na svijetu koji se ne radi od mljevenog mesa! Priprema se samo u jednom dijelu Hrvatske

Jeste li ikad čuli za iločki ćevap? Suprotno onome što ime sugerira, nema veze s bosanskim specijalitetom ni mljevenim mesom. Evo kako se priprema i gdje ga probati!

Iločki ćevap na plati s pire krumpirom i palentom
Foto: Lana Mindoljević

Kad se spomenu ćevapi, svatko u Hrvatskoj i okolnim državama ima, čini se, svoj stav i mišljenje o tome kakvi moraju biti, gdje su najbolji, kako im najbolje ispeći… Zato nas je prilično zabavilo jelo koje smo probali prije nekoliko dana, a koje hrabro nosi isto ime kao i vjerojatno najpopularnije meso s roštilja. Iločki ćevap priprema se, kako mu ime i govori, u Iloku, najistočnijeg gradu Hrvatske, a s mljevenim mesom i roštiljem nema baš nikakve veze!

ILOČKI ĆEVAP: MESO JE SAVRŠENO MEKO, A UMAK BOGAT POVRĆEM I BLAGO PIKANTAN

Iločki ćevap jelo je koje se radi od svinjetine, naš je bio od vratine, a lokalne turističke i gastronomske stranice navode da se može koristiti i but. Mi smo ga probali u prekrasnoj Vinariji Papak, na vjerojatno najistočnijoj točki Hrvatske, i oduševila nas je mekoća mesa, blaga pikantnost umaka koji je bio bogat povrćem (podsjetio nas je na sataraš), a sa svime se savršeno slagao prilog od zapečene palente i pire krumpira. Jelo je to koje bismo rado replicirali kod kuće pa smo istražili kako se priprema.

KAKO SE PRIPREMA ILOČKI ĆEVAP

Evo kako je jelo opisano na stranici TZ Iloka: „Svinjski odrezak s pikantnim umakom i/ili prilogom od pire krumpira, ili tzv. „suhi“ s više crnog luka, a manje umaka“.

Stranica Taste Atlas je detaljnija: „Jelo je porijeklom iz hrvatskog grada Iloka, a sastoji se od kriški svinjskog karea ili vrata, rajčica, paprika, čili papričica, luka i bijelog vina. Za pripremu jela, meso treba marinirati u soli, papru, mljevenoj paprici, češnjaku i bijelom vinu, zatim uvaljati u brašno i pržiti.

Luk, paprika, čili papričice (po želji), rajčice, paprika i bijelo vino dodaju se u istu tavu nakon što se meso izvadi, kako bi se dobio ukusan umak. Meso se naizmjenično slaže s povrćem i umakom, a cijela kombinacija se zatim peče u pećnici. Jelo se obično poslužuje s restani krumpirom (grubo pire krumpir s lukom i paprikom) ili kuglicama od palente sa strane, iako je kremasti pire krumpir česta zamjena“ opisuje Taste Atlas.

KAKO JE ILOČKI ĆEVAP DOBIO IME?

O tome zašto se iločki ćevap baš tako zove nema nekog pouzdanog odgovora, no postoji nekoliko teorija. Riječ ćevap je u prošlosti zapravo označavala pečeno meso, a ne nužno mljeveno, pa je ta riječ označavala stil pripreme, a ne oblik mesa. Dakle, naziv bi mogao biti ostatak starog, izvornog značenja riječi ćevap.

Nama se pak svidjela teorija za koju nismo našli potvrdu u pisanim tragovima. Ona kaže kako je u doba osmanske vlasti (Ilok je pod Turcima bio više od 150 godina) iločki ćevap bio neki oblik bunta: pripremao se od svinjetine, koju Osmanlije nisu konzumirali, a tursko je ime namjerno iskorišteno za jelo koje je zapravo „kontra“ osvajačima.

Čak i ako nije istinita, ova teorija je zabavna i pokazuje da su Srijemci zadržali duh i tradicionalne recepte. Ako se nađete u Iloku i okolici, iločki ćevap možete probati u većini restorana i tradicionalnih gostionica. Ako volite svinjetinu i bogati umak od povrća, mi vam ga iskreno preporučujemo.

Pročitajte još