KAKVA PRILIKA!
Hrana i piće
Sarajevo zaštitilo svoje ćevape kao autohtoni brend: “Takvo jelo ne možete naći nigdje drugdje na svijetu, a uskoro ćemo brendirati i somun”
Ako ste ljubitelj autentičnih gurmanskih iskustava, onih koje s prvim zalogajem probude sva čula i ostave vas željnima još, tada je tradicionalna bosanska kuhinja pravi izbor za vas. Njeni okusi nose stoljetnu tradiciju, a svaki zalogaj priča priču o kulturi i povijesti ovog nevjerojatnog kraja. U tom bogatom kulinarskom naslijeđu, jedan se specijalitet posebno ističe, a to je, naravno, sarajevski ćevap koji je od sada zaštićen kao autohtoni brend i posebni bosanskohercegovački proizvod. Ljubitelji dobre, domaće hrane imaju još jedan razlog više da posjete Sarajevo i uživaju u autentičnom iskustvu koje se ne može naći nigdje drugdje na svijetu.
“AKO DOĐETE U SARAJEVO I NE PROBATE ĆEVAPE, KAO DA NISTE NI BILI”
Gradska uprava Grada Sarajeva prije dvije godine pokrenula je proceduru zaštite sarajevskog ćevapa kao proizvoda s posebnim geografskim podrijetlom sukladno zakonskim odredbama koje su na snazi u BiH i ta je procedura sada dovršena, a naredni je korak, kako su najavili iz Grada, zaštita tog brenda i na tržištu Europske unije, piše HRT.
“Kako kažemo, ako dođete u Sarajevo i ne probate ćevape kao da niste ni bili, odnosno morate se vratiti”, kazala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić novinarima najavivši i brendiranje somuna kakav se poslužuje uz ćevape, a proizvodi se samo u sarajevskim pekarnama. Odlikuje ga posebna tekstura tijesta i okus po orijentalnom začinu ćurekotu čije je podrijetlo u jugoistočnoj Aziji.
Proceduru zaštite sarajevskog ćevapa kao autohtonog podržala je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Voditeljica ureda za BiH Courtney Chubb kazala je kako su se na to odlučili jer je riječ o ključnom proizvodu gastronomske i turističke ponude Sarajeva. Pojasnila je kako USAID posebnu pozornost poklanja turizmu i smatra to djelatnošću koja znatno doprinosi ukupnom gospodarskom razvoju zemlje.
BEZ NJIH JE SVAKI POSJET SARAJEVU JEDNOSTAVNO NEZAMISLIV
Mali ili veliki, s lukom ili kajmakom i u lepinji! Ti maleni valjušci od mljevenog mesa pečeni na roštilju datiraju još iz Osmanskog Carstva, a u Bosni i Hercegovini već godinama imaju status nacionalnog specijaliteta bez kojeg je svaki posjet Sarajevu nezamisliv. Više od pola stoljeća Baščaršijom se svakodnevno širi miris roštilja iz okolnih ćevabdžinica koje svoje goste mame mirisima, okusima, ali i dugogodišnjom tradicijom i kvalitetom.
Svaka ćevabdžinica ima neku svoju tajnu recepturu. No, u suštini pravi sarajevski ćevapi rade se od junećeg i janjećeg mesa te soli bez dodatka drugih začina. Mala porcija obično sadrži 5 ćevapa, velika 10, a konobar će vam ih poslužiti uz sočnu lepinju. Uz ćevape se često naručuje i jogurt ili kiselo mlijeko. A gdje pojesti najbolje ćevape u Sarajevu? Izbor ćevabdžinica je doista širok! A već godinama sudeći prema prometu koji ostvaruju najbolje su ćevabdžinice Željo, Petica, Hodžić i Zmaj… Što god da odlučili sigurno nećete pogriješiti.