Volite popečke? Ova varijanta s keljem i krumpirom mogla bi postati vaš novi favorit! Imamo izvrstan recept

Uz minimalan trud dobit ćete savršeno zapečene popečke koji se mogu poslužiti kao prilog ili glavno jelo

Popečci od kelja i krumpira posluženi uz umak od jogurta i češnjaka, idealni za zimski obrok.
Foto: Gastro Kofer / Moja Ane kuha!
  • Priprema:oko 40 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Hrvatska

Na tanjuru nam se redovito nađu oni klasični s tikvicama, no ovoga puta odlučili smo isprobati nešto novo, kombinaciju kelja i krumpira. Rezultat? Pravo malo iznenađenje! Hrskavi izvana, mekani iznutra i puni finih aroma, ovi popečci od kelja i krumpira osvojili su nas već na prvi zalogaj i sigurni smo da će se svidjeti i vama.

KELJ JE JEDNOSTAVNA, A MOĆNA ZIMSKA NAMIRNICA

Kelj je prava mala riznica hranjivih tvari i istinski saveznik zdrave prehrane. Obiluje vitaminom C koji jača imunitet, željezom važnim za energiju i vitalnost te vlaknima koja podržavaju dobru probavu. Osim što je nutritivno bogat, kelj je i nevjerojatno zahvalan za pripremu kod ovog recepta. Naime, dovoljno ga je kratko prokuhati kako bi omekšao, a zatim zapeći ili uklopiti u smjesu kako bi razvio svoju nježnu, gotovo slatkastu aromu.

U kombinaciji s krumpirom, stvara se savršena ravnoteža između kremaste teksture i blagog, ugodnog okusa koji često oduševi i one koji inače zaobilaze zeleno povrće. Upravo zato su ovi popečci izvrstan način da kelj postane omiljen i među najizbirljivijima. Mali trik: ako koristite stariji kelj, svakako odstranite deblje žile iz listova, tako će smjesa biti glađa, a popečci mekši i lakši za oblikovanje.

POPEČAKA IMA NA MILIJUN VARIJANTI, ALI OVA S KELJOM I KRUMPIROM JEDNA NAM JE OD NAJDRAŽIH

Popečci su jedno od onih jela koje svatko priprema na svoj način, od onih s tikvicama i sirom, preko mesnih i ribljih, do slatkih verzija. No, ova kombinacija kelja i krumpira zauzela je posebno mjesto među našim favoritima. Jednostavna je, mirisna i nosi onu toplinu domaće kuhinje koja nas uvijek vrati za obiteljski stol. Uz to, odličan je način da u svakodnevnu prehranu neprimjetno „prošvercate“ dodatnu dozu povrća, a da pritom ne žrtvujete okus.

Sastojci

  • 300 g kelja
  • 300 g krumpira
  • 1 jaje
  • 2-3 žlice krušnih mrvica
  • 1 manja glavica luka
  • sol, papar
  • maslinovo ulje (za pečenje)

Postupak pripreme

  1. Krumpir najprije ogulite i skuhajte do mekane teksture, a zatim ga zgnječite u glatki pire.
  2. Kelj narežite na tanke trakice, kratko ga prokuhajte oko 5 minuta, zatim dobro ocijedite i sitno nasjeckajte.
  3. U velikoj posudi pomiješajte krumpir, kelj, sitno nasjeckani luk, jaje, krušne mrvice i začine dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
  4. Pekač obložite papirom za pečenje, oblikujte popečke i lagano ih poprskajte maslinovim uljem. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Ako više volite klasičnu pripremu, možete ih ispeći i u tavi na malo ulja, dok ne postanu hrskavi izvana i mekani iznutra.
  5. Popečke poslužite uz čašu jogurta ili kao ukusan prilog mesu i ribi. Odlično se slažu i s jednostavnim umakom od jogurta, češnjaka, malo maslinova ulja i žličice limunova soka. Sve sastojke dobro izmiješajte i ostavite u hladnjaku desetak minuta kako bi se okusi savršeno proželi.

Pročitajte još