Kušali smo najbolji doručak na svijetu: nekoć seljačko i skromno jelo iz našeg susjedstva držat će vas sitima čitav dan

Prva zlatiborska komplet lepinja napravljena je polovicom prošlog stoljeća u gradu Užicu, kad je prazna lepinja vješto spojena s domaćim kajmakom, jajetom i pretopom

Foto: Shutterstock

Zlatibor je planina koja od pamtivijeka oduševljava svojom izuzetnom ljepotom i s punim pravom slovi kao ultimativni prirodni dragulj zapadne Srbije. Od glavnog grada Beograda udaljena je oko 200, a od Jadranskog mora 300-tinjak kilometara. Idealna je za sve one koji žele uživati u čistom i svježem zraku, a oduševit će i ljubitelje dobre hrane. Naime, upravo ondje ”rodio” se najbolji doručak na svijetu. U pitanju je, naravno, komplet lepinja, kojoj je tu laskavu titulu 2023. godine dodijelila gastronomska internetska stranica TasteAtlas. I vjerujte nam, nakon što smo je i sami kušali, možemo reći da ju je itekako zaslužila!

UZ NJU SAVRŠENO IDE KISELO MLIJEKO, A NEKI U NJU DANAS STAVLJAJU ČAK I PRŠUT

Spomenuta delicija tad je pobijedila u oštroj konkurenciji od čak 100 jela, dok je burek sa sirom zauzeo 27. mjesto, a tradicionalna gibanica bila je tek 75. Ovaj specijalitet Užica i čitavog zlatiborskog kraja postao je iznimno popularan u razdoblju između dva svjetska rata, nekoć se pripremao isključivo kao planinski doručak, a danas je apsolutni hit među turistima iz svih krajeva svijeta.

Zlatiborskoj komplet lepinji tepaju da je simbol pravog doručka zapadne Srbije. Prva je navodno napravljena polovicom prošlog stoljeća, točnije 60-ih godina, u čuvenoj Šuljaginoj pekari u gradu Užicu, kad je prazna lepinja vješto spojena s domaćim kajmakom, jajetom i pretopom. Uz nju se, naravno, jede i kiselo mlijeko, a u modernijim varijantama istoj se mogu dodati i pršut ili neki drugi prilog. Inače, Šuljagina pekara svoju komplet lepinju i dan-danas radi po originalnoj te zaštićenoj recepturi.

ZA NAJPOPULARNIJE JELO ZAPADNE SRBIJE KAŽU DA JE SAVRŠEN LIJEK ZA MAMURLUK

Narodna predaja također kaže da je čuvena komplet lepinja ime najvjerojatnije dobila po majstorima (šegrtima), koji su svoje učenike redovito slali da im kupe lepinje ”sa sve”, tj. sa svim dodacima. Ovo najpoznatije jelo zapadne Srbije smatra se i savršenim lijekom za mamurluk, a toliko je visokokalorično i zasitno da vam do kraja dana vjerojatno neće niti trebati neki drugi obrok!

Na komplet lepinji odrasle su generacije, a tajna njezina uspjeha leži prvenstveno u jednostavnosti, ali i izvrsnim lokalnim sastojcima kao što su brašno, jaja, mlijeko i mast. Sve je, podrazumijeva se, sto posto domaće, a ovo remek-djelo zlatiborske gastronomske scene, koje je s godinama steklo globalnu popularnost, pravi znalci peku isključivo na bukvinom drvetu (na otvorenoj vatri) u starinskim, zidanim pećima.

SVI SASTOJCI SU 100 % DOMAĆI, A POSEBAN ŠMEK DAJE JOJ JANJEĆI ILI SVINJSKI PRETOP

Za pripremu ovog jela u kućnoj radinosti trebat će vam jedna lepinja, jedno jaje, jedna jušna žlica kajmaka i legendarni pretop, tj. saft (zapravo mast) od janjećeg ili svinjskog pečenja, koji se na Zlatiboru, tj. u zapadnoj Srbiji općenito, čak može kupiti u pečenjarama ili pekarama. Kad se ohladi, pretop postaje čvrst, bijeli dio mu je mastan, a crni je želatinasta masa u kojoj je zapravo sadržana čitava esencija pečenja.

Za početak, morat ćete odsjeći vrh lepinje tako da ona izgledom podsjeća na posudu. Donji dio iste premažite kajmakom i dodajte malo pretopa pa zatim umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Vrh, takozvani poklopac, malo utisnite u lepinju kako bi i on upio sastojke, a onda sve stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 10-ak minuta. Na samom kraju izvadite lepinju i prelijte ju preostalim toplim pretopom.

ZABORAVITE NA PRIBOR, PRSTI I BRADA UZ KOMPLET LEPINJU MORAJU SE ZAMASTITI

Kad je u pitanju njezino visočanstvo komplet lepinja, od milja prozvana i ”kompletuša”, zaboravite na pribor. Jer ona se jede prstima, a najveći gušt je kad se pritom zamaste i prsti i brada! Nekoć skromno seljačko jelo iz zlatiborskog kraja danas je delicija dostojna kraljeva, a jednom kad je kušate, sigurno ćete se vraćati po još! Mi smo u našoj uživali u fantastičnom hotelu Queen of Zlatibor i potpuno nas je oduševila. Sočna, savršeno slana, topi se u ustima… Od nas dobiva čistu peticu!

Pročitajte još