
ZA SVAKU POHVALU
Od juha i štrukli do odojka i teletine pod pekom... Sve što čini pravi domaći stol pronašli smo u ova tri restorana koja se nalaze u neposrednoj blizini hrvatske metropole

Kad vikend pokuca na vrata, nema boljeg bijega od odlaska u prirodu i dobrog ručka. U okolici Zagreba kriju se restorani u kojima domaća hrana još uvijek znači upravo to: kruh mijesen ujutro, povrće ubrano iz vrta, meso s lokalnih OPG-ova i gostoprimstvo koje se ne može naučiti, nego se živi. Posjetili smo nekoliko takvih mjesta, probali sve što nude i uvjerili se da svaki od njih ima posebnu priču, atmosferu i okuse koji se pamte. Ako tražite mjesto za obiteljski ručak, izlet s prijateljima ili mirnu terasu s pogledom na vinograde i brežuljke, u nastavku donosimo vodič kroz tri restorana u kojima se vikend pretvara u pravi mali doživljaj. Jedino što vam možemo obećati jest da ćete se teško odlučiti koji je najbolji jer svaki od njih ima ono nešto zbog čega ćete se poželjeti vratiti.
Na svega pola sata od Zagreba, među vinogradima zelene Plešivice, nalazi se restoran Karlo. Bračni par Karlo i Marijana Navoj ovdje su stvorili prostor u kojem se sve radi srcem: domaći kruh mijesi se već u zoru, povrće dolazi iz vlastitog vrta ili od susjeda, a svaki vikend na tanjur stiže nešto novo i sezonsko.
Na prostranoj drvenoj terasi možete uživati u različitim jelima, od patke s ražnja i sočne divljači, preko domaćeg bifteka koji se topi u ustima, pa sve do juha i deserata koje Marijana priprema svako jutro, još prije nego sunce obasja brežuljke. Njihova filozofija je jasna i čvrsta: u kuhinji nema prečaca ni kompromisa, nema industrijskih dodataka ni brzih rješenja. Sve što izlazi iz njihove kuhinje domaće je, iskreno i pripremljeno s ljubavlju, a gostima se poslužuje onako kako bi poslužili vlastitoj obitelji.
Na manje od pola sata vožnje od Zagreba, u selu Gusakovec, pronaći ćete pravo zagorsko izletište u kojem se stapaju mir prirode, duh tradicije i domaći okusi. Drvena kuća s cvijećem na balkonu, velikom terasom i zelenim dvorištem već na prvi pogled osvaja rustikalnim šarmom. Unutra i oko nje raspoređeni su stari alati i predmeti iz prošlih vremena, pa cijeli prostor djeluje poput malog muzeja seoskog života. Goste dočekuje gazdarica Davorka s onom toplom, iskrenom srdačnošću kakvu je danas rijetko pronaći, a pogled s terase na livadu, brežuljke i potočić dodatno potvrđuje da ste stigli na pravo mjesto za bijeg od gradske gužve.
U Lojzekovoj hiži hrana je jednako dojmljiva kao i ambijent. Na stolu se izmjenjuju zagorska juha s gljivama, raca s mlincima, teleće pečenje s krumpirom i povrćem, a upravo je teletina ovdje posebna priča, toliko cijenjena da joj je posvećena cijela stranica jelovnika. Porcije su izdašne, okusi domaći i prepoznatljivi, ali pripremljeni s dozom elegancije koja sve podiže na višu razinu. Sve što se poslužuje dolazi s njihovog imanja ili iz okolice, a to se osjeti u svježini i iskrenosti svakog zalogaja.
Bistro Europa je restoran koji je već dvadeset godina sinonim za savršeno pečenog odojka. Već pri izlasku iz auta dočekat će vas miris ražnja i osjećaj da ste na pravom mjestu. Obitelj Rodić svakog dana peče odojke na tradicionalan način: sporo, na otvorenoj vatri, bez žurbe i prečaca. Rezultat je meso toliko mekano da se doslovno odvaja vilicom, uz hrskavu koricu kojoj se teško odolijeva. Uz njega dolaze jednostavni, ali savršeno pogođeni prilozi poput pečene paprike, krumpira i graha salate, koji upotpunjuju cijelu priču domaće kuhinje.
Europa je obiteljski restoran s toplim ambijentom, velikim terasama i dnevnim gablecima zbog kojih svraćaju i lokalci i gosti iz Zagreba i Varaždina. U ponudi su i janjetina i teletina pod pekom, domaća jela po pristupačnim cijenama, kao i brojne slastice. Bistro Europa danas je nezaobilazna adresa za sve ljubitelje pravog pečenja u okolici Zagreba, ali imajte na umu, rezervacija je obavezna, posebno vikendom, jer odojak ovdje ima kultni status!

ZA SVAKU POHVALU

Kultno mjesto u Dugavama

OD JUTRA NE STAJE...

Ručak gotov za tren

Zlato na tanjuru

GURMANSKI RAJ

Hranjivo šarenilo

PONOS ILOKA

MIRISNI KLASIK

Hranjivo šarenilo

DOSTOJNA KRALJEVA

CIPARSKE MEZE

OKUSI KASNOG LJETA

Vikend u znaku slatkog? Može!

KUHAJ PAMETNIJE

PROVJERENO DOBRA MJESTA!

Pod starim krovovima

Top restorani južno od Save