Ručak od tri slijeda za samo 1 euro? U ovom europskom gradu sve je više restorana koji hrane beskućnike i siromašne obitelji

Neki restorani surađuju s dobrotvornim organizacijama kako bi subvencionirali obroke za jedan euro, dok drugi posluju na temelju povjerenja

Foto: Getty Images

Prema najnovijim podacima, 21 posto stanovnika Europske unije lani je bilo u riziku od siromaštva. Zato je u Marseilleu, najraznolikijem francuskom gradu, sve popularniji novi val restorana. To su tzv. restorani solidarnosti, koji redefiniraju fine dining spajajući visoku kuhinju s društvenom solidarnošću. Tako čuveni Le République za ručak poslužuje dimljeni cipal s maslacem od morskog komorača kao predjelo, nakon čega slijedi dimljeni sir s rižinim brašnom. Turisti i lokalno stanovništvo uživaju u organskim sastojcima koje priprema kuhar Sébastien Richard, čiji je rad nagrađen Michelinovom zvjezdicom.

NEKI ČAK NUDE I BESPLATNU DOSTAVU ZDRAVE HRANE ZA LJUDE U POTREBI

No ovaj Le gurmanski restoran razlikuje se od ostalih. Osim što u njemu radi i jedan bivši zatvorenik, oko 40 % gostiju platit će samo jedan euro za svoju gozbu od tri slijeda. Jer Le République je zapravo restoran solidaire, jedan od njih desetak u Marseilleu, koji se vodi kao socijalno poduzeće koje potiče društvenu solidarnost.

Još jedno takvo mjesto u Marseilleu je L’Après M, bivši McDonald’s koji su preuzeli otpušteni zaposlenici kad je franšiza zatvorena. Kupili su prostorije i ponovno ih otvorili kao društveno poduzeće, a danas poslužuju gurmanske burgere koje je kreirao Michelinov kuhar, dok istovremeno nude i besplatnu dostavu zdrave hrane za ljude u potrebi.

JEDAN TAKAV RESTORAN NEDAVNO JE ZA RADNIČKI ŠTRAJK OSIGURAO 300 OBROKA

Najnoviji solidaire restoran u Marseilleu je Chaleur, otvoren u lipnju 2025. Ondje gosti mogu uživati u hladnoj juhi od krastavaca ukrašenoj školjkama, smokvama i pečenim sjemenkama bundeve. Veliki ručak s vinom košta oko 25 eura. Ali ako gost objasni da je u teškoj situaciji, isti jelovnik dobit će za svega osam eura.

Neki, poput Le Républiquea, surađuju s dobrotvornim organizacijama kako bi subvencionirali obroke za jedan euro, dok drugi, uključujući Chaleur, posluju na temelju povjerenja. ”Želim da me moj posao ispunjava. Ono što nas obogaćuje jest spoznaja da naš rad doprinosi stvaranju veza i pomaganju ljudima”, kaže Raphaël Raynard, suosnivač Chaleura, čiji tim redovito poslužuje espresso beskućnicima u susjedstvu, a nedavno je donirao i 300 obroka radničkom štrajku.

LJUDI ŽELE POMOĆI SVAKOM PETOM SUGRAĐANINU ROĐENOM U INOZEMSTVU

Suosnivačica Chaleura, Nausicaa Roux, vjeruje da je status Marseillea kao ”grada svjetionika” ključan za razumijevanje popularnosti restorana solidaire. Naime, oko 2600 godina migracija učinilo ga je jednim od najraznolikijih i vjerski najtolerantnijih gradova u Francuskoj. ”Ljudi osjećaju dužnost pomoći svakom petom sugrađaninu koji je rođen u inozemstvu”, rekla je Roux za BBC.

A evo i savršenog dokaza zašto je upravo hrana najmoćniji društveni alat Marseillea. U okrugu La Cabucelle, najpoznatijem po proizvodnji sapuna, mjesečni prihodi kreću se oko 975 eura, što je 500-tinjak eura manje od prosjeka u Marseilleu, a isti čak nema ni centar za mlade ili neki prikladan društveni prostor. Zato je Léna Cardo otvorila svoj restoran/dječji vrtić/društveni prostor Le Réfectoire, koji je počeo posluživati ​​organske obroke u travnju 2024.

LOKALNI KUHARI IZ KONGA I MAROKA IZMJENJUJU SE U KUHINJI I DIJELE PRIHOD

Spomenuto mjesto zapravo je restoran, knjižnica, vrtić i mjesto za informiranje u jednom. ”Svaki ponedjeljak dolazi nam učiteljica povijesti, a njezina predavanja sluša desetak mama. Utorkom pak nudimo besplatne savjete o zapošljavanju”, kaže Cardo. No ono najvažnije, zbog čega se većina ljudi vraća u Le Réfectoire, je vrhunska hrana. Dnevni specijaliteti koštaju oko 12 eura, a lokalni kuhari iz zemalja poput Konga i Maroka srijedom se izmjenjuju u kuhinji i dijele prihod. Svaki višak profita usmjerava se u lokalne društveno-kulturne aktivnosti.

S druge strane, restoran Le République fokus je stavio na pomaganje marginaliziranim ljudima da se vrate na posao. ”Zaposlili smo osobe s autizmom, samohrane majke koje nisu radile 20 godina, ljude koji ne znaju čitati”, kaže Sylvain Martin, koji je restoran suosnovao s chefom Sébastienom Richardom.

"AKO STE DOVOLJNO SEBIČNI DA MOŽETE VARATI I ŽIVJETI S TIM, TO JE VAŠ PROBLEM"

Neki zaposlenici u Le République su došli iz zatvora Baumettes, najstrožeg u Marseilleu, u kojem je posljednje pogubljenje giljotinom izvršeno 1977. ”Potpisali smo ugovore sa sto dobrotvornih organizacija koje mogu rezervirati obrok po nižoj cijeni”, objašnjava Martin. A što ako gost prevari sustav kako bi dobio obrok s popustom? ”Ako ste dovoljno sebični da varate i živite s tim, to je vaš problem”, zaključuje Martin.

Pročitajte još