Tri predivna mala mjesta u Francuskoj koja izgledaju kao da su iz bajke

Najljepša mala mjesta i sela u Francuskoj koja morate posjetiti
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Svakodnevne obaveze, rano ustajanje i gradska buka često mogu prouzročiti nezadovoljstvo, a planiranje vikend izleta ili produženog godišnjeg odmora u nekoj stranoj zemlji ima višestruki pozitivni učinak na naše tijelo i um. Kada pomislimo na putovanje, metropole koje nam prvo padnu na pamet su Berlin, Madrid, Barcelona, London, Pariz i Rim, no postoje stotine šarmantnih gradića u Europi u kojima život sporije teče i koji nisu prenatrpani turistima. U njima nećete pronaći redove kao ispred Eiffelovog tornja, a unatoč svojoj malenoj veličini i dalje nude sjajnu arhitekturu i prekrasno prirodno okruženje. Ovo su tri najljepša mala mjesta u Francuskoj koja morate staviti na svoju ”bucket listu”!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

EGUISHEIM

Ako zatvorite oči i zamislite savršeno selo, ono vjerojatno izgleda kao Eguisheim. Upravo je ovo francusko naselje u kojem živi manje od 2.000 stanovnika idealno ako se u potrazi za manjim mjestima. Od prekrasnih kuća od drveta, divnih tržnica, starih, popločanih ulica pa sve do srednjovjekovnih crkvica – Eguisheim ima baš sve potrebno za putovanje iz snova!

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Smjestio se u povijesnoj regiji Alzas na sjeveroistoku Francuske, a u njegovoj okolici proizvodi se vino iznimne kvalitete na osunčanim vinogradima koji svojom vizurom podsjećaju na Toskanu. Područje oko Eguisheima popularno je među planinarima i biciklistima, postoji mnogo markiranih staza, a ljubitelji povijesti posjećuju dvorac kojeg je dao izgraditi grof Eberhardt u 8. stoljeću. Lagana šetnja, fotografiranje i uživanje u malim detaljima sa šarenih kuća koje su obično ukrašene cvijećem bit će nešto što ćete dugo pamtiti.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

SARTÈNE

Ovo malo šarmantno mjesto smjestilo se na Korzici, izgrađeno je na nekoliko razina, a ulice najstarijeg dijela grada povezane su labirintom slatkih uličica, tajanstvenim stepenicama, lukovima i arkadama. Šetnja srednjovjekovnim trgom i slijepim ulicama s pogledom na prelijepu korzikansku dolinu inspirirat će vas da putujete unatrag s vremenom, a skrovita dvorišta će vam pružiti autentičan uvid u to kako se nekada živjelo u ruralnoj Korzici.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Cijeli otok je prepun malih sela smještenih između mora i visokih planina, a ono po čemu se Sartène razlikuje od ostalih je način gradnje u kojem je teško razlikovati gdje stijene završavaju i grad počinje. Danas Sartène ima ulogu čuvara korzičke tradicije zbog čega joj mnogi tepaju nazivajući je dušom Korzike, a osim prekrasne srednjovjekovne arhitekture i bogate povijesti, ovdje možete kušati vrhunska vina po kojima je Francuska nadaleko poznata. 

COLMAR

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled? Ako je odgovor negativan, uvjeravamo vas da ćete mišljenje promijeniti čim zakoračite u Colmar, bajkoviti gradić koji se smjestio u francuskoj regiji Alsace. Colmar je proglašen najboljom europskom destinacijom za 2020. godinu, a često ga krase epiteti poput najljepši i najromantičniji grad na svijetu. Šarene kućice sa slikovitim fasadama i prepoznatljivim drvenim gredama, slatki mostići koji se protežu preko rijeke Lauch, divne slastičarnice, restorani i kafići koji vas mame svojim bajkovitim šarmom. Gotovo je nevjerojatno da jedno mjesto može biti toliko lijepo!

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Nađete li se u Colmaru, svakako otkrijte neodoljivu i bogatu ponudu vina, kušajte lokalne specijalitete kao što su bretzel i kugelhopf, probajte šetati uličicama koje izgledaju kao nacrtane. Riječ “probajte” je tu namjerno jer će vas ovaj grad svojim šarmom i bajkovitošću vrlo vjerojatno oboriti s nogu. Zbog svojih mostova i kanala, Colmar nosi nadimak Mala Venecija, a zbog 300 sunčanih dana u godini hvali se i titulom najsunčanijeg grada u Francuskoj. Predivan je u svako doba godine, a najfotogeničniji je definitivno u proljeće kad procvjeta i sunce obasja njegove šarene kućice te, naravno, zimi kad se pretvara u pravu malu božićnu bajku.

PODIJELI ČLANAK