Raj na zemlji: tri nestvarno lijepa francuska mjesta koja izgledaju poput onih iz dječjih slikovnica

Najljepša mala mjesta i sela u Francuskoj koja morate posjetiti
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Svakodnevne obaveze, rano ustajanje i gradska buka često mogu prouzročiti nezadovoljstvo, a planiranje vikend izleta ili produženog godišnjeg odmora u nekoj stranoj zemlji ima višestruki pozitivni učinak na naše tijelo i um. Kada pomislimo na putovanje, metropole koje nam prvo padnu na pamet su Berlin, Madrid, Barcelona, London, Pariz i Rim, no postoje stotine šarmantnih gradića u Europi u kojima život sporije teče i koji nisu prenatrpani turistima. U njima nećete pronaći redove kao ispred Eiffelovog tornja, a unatoč svojoj malenoj veličini, i dalje nude sjajnu arhitekturu i prekrasno prirodno okruženje. Ovo su tri najljepša mala mjesta u Francuskoj koja morate staviti na svoju ”bucket listu”!

EGUISHEIM

Ako zatvorite oči i zamislite savršeno selo, ono vjerojatno izgleda kao Eguisheim. Upravo je ovo francusko naselje u kojem živi manje od 2.000 stanovnika idealno ako se u potrazi za manjim mjestima. Od prekrasnih kuća od drveta, divnih tržnica, starih, popločanih ulica pa sve do srednjovjekovnih crkvica – Eguisheim ima baš sve potrebno za putovanje iz snova!

Smjestio se u povijesnoj regiji Alzas na sjeveroistoku Francuske, a u njegovoj okolici proizvodi se vino iznimne kvalitete na osunčanim vinogradima koji svojom vizurom podsjećaju na Toskanu. Područje oko Eguisheima popularno je među planinarima i biciklistima, postoji mnogo markiranih staza, a ljubitelji povijesti posjećuju dvorac kojeg je dao izgraditi grof Eberhardt u 8. stoljeću. Lagana šetnja, fotografiranje i uživanje u malim detaljima sa šarenih kuća koje su obično ukrašene cvijećem bit će nešto što ćete dugo pamtiti.

SARTÈNE

Ovo malo šarmantno mjesto smjestilo se na Korzici, izgrađeno je na nekoliko razina, a ulice najstarijeg dijela grada povezane su labirintom slatkih uličica, tajanstvenim stepenicama, lukovima i arkadama. Šetnja srednjovjekovnim trgom i slijepim ulicama s pogledom na prelijepu korzikansku dolinu inspirirat će vas da putujete unatrag s vremenom, a skrovita dvorišta će vam pružiti autentičan uvid u to kako se nekada živjelo u ruralnoj Korzici.

Cijeli otok je prepun malih sela smještenih između mora i visokih planina, a ono po čemu se Sartène razlikuje od ostalih je način gradnje u kojem je teško razlikovati gdje stijene završavaju i grad počinje. Danas Sartène ima ulogu čuvara korzičke tradicije zbog čega joj mnogi tepaju nazivajući je dušom Korzike, a osim prekrasne srednjovjekovne arhitekture i bogate povijesti, ovdje možete kušati vrhunska vina po kojima je Francuska nadaleko poznata. 

COLMAR

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled? Ako je odgovor negativan, uvjeravamo vas da ćete mišljenje promijeniti čim zakoračite u Colmar, bajkoviti gradić koji se smjestio u francuskoj regiji Alsace. Colmar je proglašen najboljom europskom destinacijom za 2020. godinu, a često ga krase epiteti poput najljepši i najromantičniji grad na svijetu. Šarene kućice sa slikovitim fasadama i prepoznatljivim drvenim gredama, slatki mostići koji se protežu preko rijeke Lauch, divne slastičarnice, restorani i kafići koji vas mame svojim bajkovitim šarmom. Gotovo je nevjerojatno da jedno mjesto može biti toliko lijepo!

Nađete li se u Colmaru, svakako otkrijte neodoljivu i bogatu ponudu vina, kušajte lokalne specijalitete kao što su bretzel i kugelhopf, probajte šetati uličicama koje izgledaju kao nacrtane. Riječ “probajte” je tu namjerno jer će vas ovaj grad svojim šarmom i bajkovitošću vrlo vjerojatno oboriti s nogu. Zbog svojih mostova i kanala, Colmar nosi nadimak Mala Venecija, a zbog 300 sunčanih dana u godini hvali se i titulom najsunčanijeg grada u Francuskoj. Predivan je u svako doba godine, a najfotogeničniji je definitivno u proljeće kad procvjeta i sunce obasja njegove šarene kućice te, naravno, zimi kad se pretvara u pravu malu božićnu bajku.

PODIJELI: