Ove mekane i ukusne cimet rolice s orasima jednostavne su za pripremu, a njihov okus podsjeća na mirisne bakine kolače

Foto: Getty Images
piše Laura Bais

Cimet rolice predstavljaju užitak ne samo za okusne pupoljke, već i osjet njuha. Svatko tko ih je probao zna koliko su ukusne, no samo oni koji su se okušali u pripremi kod kuće znaju koji ugodni i topli mirisi ispune stan tijekom pečenja ovih aromatičnih smotuljaka. Glavni su im sastojci dizano tijesto, maslac, smeđi šećer i cimet, a jedna od popularnih inačica su cimet rolice s orasima gdje se dodaje dodatan – orašasti – hrskavi sloj s ovim orašidima. Danas vam donosimo recept za njihovu pripremu kako biste mogli uživat u tim slasnim okusima i mirisima kod kuće.

Nedaleko od Zagreba nalazi se divni prirodni bazen s termalnom vodom, za koji se ulaz ne plaća i u kojem se može kupati tijekom cijele godine

PRAVE ŠVEDSKE CIMET ROLICE MORAJU SADRŽAVATI KARDAMOM U TIJESTU

Već smo spomenuli u receptu za rolice s jagodama kako su nam sve varijacije cimet rolica drage. No, ipak se volimo prisjetiti izvornih recepata i rituala koji ga prate. Cimet rolice započele su svoju povijest na područjima Skandinavije u skromnom obliku. Tradicionalne cimet rolice obično se sastoje od tankog tijesta u koje se obavezno dodaje mljeveni kardamom. Ono se premazuje maslacem, cimetom i šećerom te se zatim rola i peče. Međutim, moderni recepti često uključuju dodatne sastojke poput voća, orašastih plodova, čokolade ili kremastih nadjeva.

U Švedskoj cimet rolice nisu običan kolač, već su dio kulturne baštine i rituala. Najpoznatiji ritual s kojim se povezuju je “fika” – druženje uz kavu koje je prilika da se zajedno podijele slatki trenutci.

OVE SU ROLICE FUZIJA CIMET ROLICA I TRADICIONALNE ORAHNJAČE

Ove pekarske poslastice podsjetile su nas na staru bakinu orahnjaču, stoga volimo reći kako one kombiniraju najbolje od dvaju svjetova – poznati okus cimet rolica s orašastim notama orahnjače. Kao i orahnjača, ove cimet rolice rade se od dizanog tijesta što se osjeća u mekoći zalogaja. No, dok se tradicionalna orahnjača peče zarolana, naš desert se priprema na nešto drugačiji način – nadjev od oraha se raspoređuje po razvaljanom tijestu te uvija u roladu, koja se zatim reže na 12 jednakih pužića.

Žene starog plemena unakazuju lica čepovima u nosu i ružnim tetovažama: pozadina ovog starog običaja bolna je i potresna

RECEPT ZA CIMET ROLICE S ORASIMA

Hajdemo vidjeti koji su vam to sastojci potrebni za cimet rolice s orasima te koji vas koraci dijele od slasnih zalogaja:

TIJESTO

  • 440 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 80 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 180 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje

NADJEV

  • 40 g omekšanog maslaca
  • 130 g oraha
  • 80 g smeđeg šećera
  • 2 vanili šećera
  • 2 žlice cimeta

POSTUPAK PRIPREME

  • Prvo u zdjeli za miješanje kombinirajte sve suhe sastojke, a potom u njih umiješajte mokre. Ako koristite mikser s nastavkom za tijesto, maslac dodavajte postupno, u obliku hladnih kockica. Ukoliko miješate rukom, maslac prije dodavanja najprije otopite.
  • Nakon što tijesto postane glatko i elastično, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu otprilike sat i pol.
  • U međuvremenu možete pripremiti nadjev. Provjerite ima li u orasima ostataka ljuske te odstranite ako naiđete na koju. Zatim pulsirajte orahe u blenderu kako biste dio samljeli, a dio samo usitnili.
  • Orahe pomiješajte sa smeđim šećerom, vanili šećerom i cimetom.
  • Kad tijesto naraste, prenesite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte u pravokutnik dimenzija oko 40 x 30 cm.
  • Tijesto premažite maslacem koji je par sati stajao na sobnoj temperaturi kako bi omekšao. Ne smije biti otopljen, ali ni pretvrd, već lako maziv.
  • Po maslacu posipajte mješavinu oraha i cimeta te čvrsto zarolajte.
  • Roladu izrežite na 12 jednakih komada koje ćete zatim poslagati na papir za pečenje. Rolice ne smiju biti preblizu jer će se još dizati.
  • Tako složene ostavite još oko 30-40 minuta na toplom, a zatim ubacite u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pecite 20-25 minuta dok ne poprime zlatno smećkastu boju.
  • Po želji rolice premažite medom otopljenim u vodi, no već su dovoljno slatke tako da nije nužno. Poslužite toplo.

Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.

PODIJELI ČLANAK