
JEDINSTVENA PRIRODA
Hrana i piće
Ako ste prošetali posljednjih tjedana tržnicom, morali ste primijetiti slatkasti miris jagoda, voća koje s nestrpljenjem iščekujemo svake sezone. Ovo ukusno voće volimo ubacivati u smoothieje, biskvite i kolače, od njega radimo slavnu Pavlovu tortu ili jednostavniji Eton Mess. Po novom ga volimo i motati u rolice. Tako nam je pala na pamet luda ideja spojiti dva omiljena deserta: tradicionalni cheesecake i cimet rolice. Iz te inspirativne ideje rođene su sočne cheesecake rolice s jagodama, desert koji jednostavno morate probati ovog proljeća.
Jagode nisu popularno voće samo zbog svoje primamljive crvene boje i okusa, već su i iznimno zdrave; bogate su vitaminom C, poznatim antioksidansom koji pridonosi jačanju imunološkog sustava, te manganom koji može biti koristan prilikom liječenja upala i regulaciji razina šećera u krvi.
Inspiracija za naše rolice dolazi od najpoznatijeg švedskog izvoznog proizvoda. Nije Ikea namještaj, već cimet rolice! Povijest ovog slatkog aromatičnog peciva počinje oko 1920-ih. One su se tradicionalno servirale uz kavu tijekom “fike”, što je običaj uzimanja pauze za kavu sa kolegama, prijateljima ili obitelji. Fika je Šveđanima prilika da odmore, duboko udahnu i jednostavno uživaju u trenutku.
Od pojave cimet rolica do danas, one su osvojile mnoga nepca i srca, a tome svjedoči i pregršt varijacija ovog deserta. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su rolice izuzetno popularne, naići ćete na kombinacije poput cimet rolica s jabukama, rolice sa slaninom i karameliziranim lukom, rolice s dodatkom pirea od bundeve, zatim kombiniranje pudinga od vanilije s karamelom i bobičastim voćem… Stoga, naš recept za rolice s jagodama samo je jedna od varijacija na temu, no svakako zaslužuje svu pažnju jer rezultat je neodoljiv.
U Švedskoj se cimet rolice, poznate kao kanelbulle, tradicionalno poslužuju bez teških ili bogatih preljeva. Švedska verzija naglašava okus tijesta i začina poput kardamoma i cimeta, često uz dodatak jednostavnog posipa šećera ili lagane šećerne glazure. S druge strane, u Americi ćete cimet rolice najčešće vidjeti prelivene bogatom glazurom od krem sira, maslaca i šećera, što ih čini posebno slatkim.
U našem receptu, odlučili smo se odmaknuti od klasičnog američkog stila i umjesto teškog preljeva od krem sira, kreirali smo bogat nadjev. Kombinacija sira i kiselog vrhnja ne samo da rolicama daje dodatnu sočnost, već im pruža i blagi kiselkasti okus koji se savršeno slaže s prirodnom slatkoćom jagoda.
Vjerujemo da s ovim desertom nećete imati puno muke, no svakako trebate malo strpljenja. Priprema uključuje miješenje i dizanje tijesta, valjanje, stavljanje nadjeva, rolanje, rezanje te ponovno vrijeme za drugo dizanje kako bi vaše rolice bile što ljepše i prozračnije. Evo koji sastojci su vam potrebni:
TIJESTO
NADJEV
Recept je pripremila Laura Bais s bloga Tikvica. Njezine recepte možete pratiti i na Facebooku, Instagramu, TikToku i Pinterestu.
JEDINSTVENA PRIRODA
PROSLAVA S PLEMENITIM CILJEM
VELIKI VODIČ ZA KRK
Supervoće!
TAKO JEDNOSTAVNO I FINO
SPREMITE OVAJ POPIS!
Mlječni proizvodi iz Like
Ukusno i zdravo
"BLJAK" MANIFESTACIJA
RAJ ZA PSE
POVOLJNO, DOSTUPNO I JAKO FINO
BOGATSTVO OKUSA NA TANJURU