Hrskavo, ukusno i osvježavajuće azijsko jelo: Katsu piletina je uvijek odličan izbor za ručak, a mi imamo i recept

Katsu piletina recept
Foto: Domagoj Doko
piše Putni Kofer

Azijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od hrvatske, a jedna od najvećih razlika jest količina začina, ali i to što se njihova hrana jede štapićima i rukama. Hrvati jako vole egzotičnu hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. Srećom pa se u brojnim restoranima mogu kušati jela različitih kultura, no azijska svakako spada u omiljeniju unatoč tome što je nekada intenzivnijeg okusa i ljutine. Među popularnijim azijskim obrocima svakako su Pad Thai kojeg ljudi vole zbog kikirikija i Chicken teriyaki noodles, no u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina za koju donosimo recept. Radi se o jelu koje je osvježavajuće i drugačije, a opet vrlo slično našoj pohanoj piletini!

KATSU PILETINA JE PRAVA RAPSODIJA ZA NEPCA, SAMO JELO DEFINIRAJU DIMENZIJE, A OBOŽAVAJU GA I VELIKI I MALI

„Katsu je jelo koje definiraju dimenzije. To je steak pilećih prsa, ne deblji od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi ketchupa, agruma i raznih začina. Razlog zašto je katsu dobio na popularnosti i u Aziji i kod nas jest taj što se može posluživati uz još bezbroj priloga – od voća poput ananasa i manga, ali i jabuka. Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee“, otkriva nam Hrvoje Šalković iz restorana Brewbites koji je odlučio podijeliti recept za ovo popularno jelo.

HRVOJE ŠALKOVIĆ OTKRIO EGZOTIČAN RECEPT ZA KATSU PILETINU: OVO SU SASTOJCI KOJI SU VAM POTREBNI

Ocat za kiseljenje za svježe krastavce:

Zaputite se s nama u gastro putovanje ovom pitomom hrvatskom regijom: evo gdje fino jesti u Baranji
  • 500 ml vode
  • 300 ml rižinog octa
  • 200 ml jabučnog octa
  • 300 g šećera
  • 100 g narezanog đumbira

Đumbir narezati na ploške, potom u lonac staviti sve sastojke i lagano zagrijavati te miješati dok ne krene lagano kipiti. Prije korištenja obavezno ohladiti i preliti preko svježe narezanih krastavaca.

Dressing za Sonoma salatu (salata od krastavca za katsu):

  • 40% soja sosa           
  • 40% ulja od sezama       
  • 20% rižinog octa

Katsu piletina: 

Božanski okusi Dalmacije: izdvojili smo 5 ribljih restorana u Zagrebu koji će vas oduševiti
  • 150 g piletine
  • 150 g jasmin riže                                                      
  • 30 g edamame graška                                                          
  • 20 g ukiseljenog đumbira                                        
  • 80 g sonoma salate 

Sastojci za sonoma salatu:

  • 55 g prethodno ukiseljenih krastavaca             
  • 5 grama chillia bez sjemenki                          
  • 5 grama sezama pola/pola                             
  • 0,3 ll dressinga          

Piletinu narežemo i filetiramo do željene veličine te uvaljamo u brašno, jaja i u panko mrvice. Sa strane pripremimo edamame i ukiseljeni đumbir te salatu od krastavaca.

FINALNA PRIPREMA JELA

Za salatu nam trebaju krastavci ukiseljeni s japanskom tsukemono metodom i u njih dodajemo tostirane sjemenke sezama te malo sitno narezanog chillija bez sjemenki. Dodajemo dressing na bazi soje, sezamovog ulja i rižinog octa. Kada je piletina gotova (možemo prepoznati po zlatno smeđoj boji poha) narežemo ju na komade od 1 cm širine i serviramo sa katsu umakom, prilozima, rižom i malo mladog luka“, otkriva nam Šalković čija jela u zagrebačkom Brewbites restoranu obožavaju svi koji ih probaju.

Mirisno i zasitno jelo koje je stotinama godina hranilo umorne radnike i pastire: evo kako pripremiti čobanac

Inače ovaj restoran nudi i druga popularna azijska jela pa tako osim ove popularne piletine možete još kušati i green curry, tikka masala, chicken fried rice, pad thai, chicken teriyaki noodles, katsu sakana, te chickpea, avocado & tofu salad.

Azijska jela potpuno se razlikuju od zapadnjačke kuhinje i pravo su osvježenje za naša nepca. Često se u njihovoj pripremi, umjesto soli, koristi soja koja je prilično zaslužna za drugačiji okus. Profil svakog jela mijenja i to što se papar zamjenjuje chillijem, a posebnost azijskoj kuhinji daje i ukiseljena hrana kao i konzumacija sirovih proteina. Ono što je svakako zanimljivo u azijskoj kuhinji jest i to da se tamo svakodnevno fermentira sve – od kiselog kupusa, jaja pa čak i listova javora.

PODIJELI: