Hrskavo, ukusno i osvježavajuće azijsko jelo: Katsu piletina je uvijek odličan izbor za ručak, a mi imamo i recept

Katsu piletina recept
Foto: Domagoj Doko

Azijska kuhinja u mnogočemu se razlikuje od hrvatske, a jedna od najvećih razlika jest količina začina, ali i to što se njihova hrana jede štapićima i rukama. Hrvati jako vole egzotičnu hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. Srećom pa se u brojnim restoranima mogu kušati jela različitih kultura, no azijska svakako spada u omiljeniju unatoč tome što je nekada intenzivnijeg okusa i ljutine. Među popularnijim azijskim obrocima svakako su Pad Thai kojeg ljudi vole zbog kikirikija i Chicken teriyaki noodles, no u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina za koju donosimo recept. Radi se o jelu koje je osvježavajuće i drugačije, a opet vrlo slično našoj pohanoj piletini!

KATSU PILETINA JE PRAVA RAPSODIJA ZA NEPCA, SAMO JELO DEFINIRAJU DIMENZIJE, A OBOŽAVAJU GA I VELIKI I MALI

„Katsu je jelo koje definiraju dimenzije. To je steak pilećih prsa, ne deblji od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi ketchupa, agruma i raznih začina. Razlog zašto je katsu dobio na popularnosti i u Aziji i kod nas jest taj što se može posluživati uz još bezbroj priloga – od voća poput ananasa i manga, ali i jabuka. Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee“, otkriva nam Hrvoje Šalković iz restorana Brewbites koji je odlučio podijeliti recept za ovo popularno jelo.

SASTOJCI

Za katsu piletinu:

  • 150 g pilećih prsa
  • brašno (za paniranje)
  • jaja (za paniranje)
  • panko mrvice (za paniranje)
  • ulje za prženje

Za priloge:

  • 150 g jasmin riže
  • 30 g edamame graška
  • 20 g ukiseljenog đumbira
  • mladi luk za posipanje

Za sonoma salatu:

  • 55 g ukiseljenih krastavaca
  • 5 g chillija bez sjemenki
  • 5 g sezama (pola bijeli, pola crni)
  • 0,3 dl dressinga (vidi dolje)

Dressing za sonoma salatu:

  • 40% soja sos
  • 40% ulje od sezama
  • 20% rižin ocat

Ocat za kiseljenje krastavaca:

  • 500 ml vode
  • 300 ml rižinog octa
  • 200 ml jabučnog octa
  • 300 g šećera
  • 100 g narezanog đumbira

POSTUPAK PRIPREME

  • Pripremite ocat za kiseljenje: pomiješajte vodu, rižin i jabučni ocat, šećer i đumbir. Lagano zagrijavajte do vrenja. Ohladite i prelijte preko narezanih krastavaca.
  • Napravite dressing za salatu: pomiješajte soja sos, ulje od sezama i rižin ocat u omjerima 40:40:20.
  • Za sonoma salatu: pomiješajte ukiseljene krastavce, chillije, sezam i dodajte dressing.
  • Piletinu filetirajte do debljine oko 2 cm, panirajte redom u brašno, jaja pa panko mrvice.
  • Pržite piletinu u ulju dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Izvadite i narežite na komade širine 1 cm.
  • Kuhajte jasmin rižu prema uputama na pakiranju, a edamame kratko prokuhajte.
  • Servirajte katsu piletinu uz rižu, edamame, ukiseljeni đumbir i sonoma salatu. Pospite s malo mladog luka.

Pročitajte još