
Spoj prirode i luksuza
SLASNO, A JEDNOSTAVNO
Nekad hrana bogova i kraljeva, a danas najpopularniji slatkiš na svijetu, čokolada je jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu. Dolazi u bezbroj oblika, savršeno se slaže s voćem, orašastim podovima i kremama, a čest je dodatak najdražim kolačima. Ako volite čokoladu, onda imamo recept za vas. Mokri čokoladni kolač najsočniji je i najčokoladniji koji smo ikad kušali. Naziva se i turski mokri kolač po zemlji iz koje potječe, a njegovo originalno ime islak kek u prijevodu znači upravo “mokri kolač”.
Zrna kakaa su u Europu stigla nakon otkrivanja Amerike. Najprije su se konzumirala kao napitak, s dodatkom meda i šećera. Širu popularnost čokoladni napitak stekao je 1645. godine, kad su ga otkrili Englezi koji su u napitak počeli dodavati mlijeko i tako su ga učinili još ukusnijim. Prve su čokoladne table i praline počeli 1840. proizvoditi Belgijanci, a ono što danas poznajemo kao mliječnu čokoladu izmislili su Švicarci 1875.
Međunarodni dan čokolade obilježava se 13. rujna jer je na taj datum rođen Roald Dahl, autor slavne knjige Charlie i tvornica čokolade. Svoj dan ima i bijela čokolada (22. rujna), gorko slatka čokolada (10.siječnja), a postoji dan i kad se slavi umakanje bilo čega u čokoladu (“Chocolate Covered Anything Day”, 16. prosinca).
Islak kek turska je slastica koju će ljubitelji čokolade obožavati. Početak pripreme ne razlikuje se puno od klasičnih čokoladnih kolača, sve do zadnjeg dijela pripreme gdje se kolač zalijeva mokrim, čokoladnim preljevom. On ulazi u svaku poru kolača i daje mu nevjerojatnu sočnost. U ovom su receptu mjere napisane u čašama, pri čemu je čaša ona od 2 decilitra, što odgovara vrijednosti od otprilike 200 g suhih sastojaka, odnosno 200 ml mokrih. Žlica se odnosi na uobičajenu veliku, osnosno jušnu žlicu.
Od sastojaka će vam trebati:
Za biskvit:
Za preljev:
Spoj prirode i luksuza
INSPIRATIVNE GASTRO PRIČE
ŠARMANTNO ŠARENILO
RAJ ZA PSE
POVOLJNO, DOSTUPNO I JAKO FINO
BOGATSTVO OKUSA NA TANJURU
Inspiracija za ručak
naš omiljeni namaz
Zamijesite, ispecite, uživajte
Zdravlje na tanjuru
OKUS ORIJENTA
OD HOBIJA DO BIZNISA