Sočna makovnjača mnogima je omiljeni kolač, evo kako se priprema u mojoj kući

Nezaobilazna blagdanska slastica: sočna makovnjača s bogatim nadjevom od maka i finim domaćim tijestom

Domaća makovnjača posuta šećerom u prahu na drvenoj podlozi. Recept za makovnjaču.
Foto: Madlena Vukosav

Makovnjača je jedna od onih slastica koje u trenu probude sjećanja na bakinu kuhinju, šuškavu kuhinjsku krpu koja pokriva svježe zamiješeno tijesto i miris maka koji se širi kućom dok se peče u pećnici. Njezina bogata, aromatična punjenja i mekano tijesto godinama su nezaobilazan dio uskrsnog i božićnog stola, ali i običnih dana kad se poželi nešto domaće, toplo i mirisno. U nastavku donosim svoj recept za makovnjaču koji spaja tradiciju i ljubav, baš onako kako su to radile generacije prije nas, uz – naravno – pokoji moderan dodatak.

RECEPT: MEKANA I SOČNA MAKOVNJAČA KOJA SE TOPI U USTIMA

Ova domaća makovnjača pravo je utjelovljenje tradicionalne slastice koju mnogi obožavaju, s bogatim nadjevom od mljevenog maka, mirisom ruma i limunove korice, te mekanim, podatnim tijestom koje se topi u ustima. Makovnjača je savršen izbor za blagdane, nedjeljna obiteljska okupljanja ili trenutke kada poželite u svom domu stvoriti toplu i mirisnu atmosferu. Tajna ove sočne makovnjače krije se u pravilno dizanom tijestu, kremastom nadjevu i nekoliko jednostavnih sastojaka koji zajedno stvaraju čaroliju okusa. Ovo su sastojci koji će vam trebati:

SASTOJCI

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • ½ kocke svježeg kvasca
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice šećera
  • ½ žlice soli
  • 2 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • Naribana korica 1 limuna

Za nadjev:

  • 500 g mljevenog maka
  • 100 g šećera
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice ruma
  • 2 bjelanjka
  • Naribana korica 1 limuna
  • 100 g grožđica (po želji)

POSTUPAK PRIPREME

  • U manjoj zdjeli pomiješajte svježi kvasac s malo toplog mlijeka, žličicom šećera i žlicom brašna. Ostavite da se aktivira 10-ak minuta dok ne zapjeni.
  • U drugoj posudi umutite jaje i žumanjak, dodajte preostali šećer, vanilin šećer, kiselo vrhnje, pripremljeni kvasac, ostatak toplog mlijeka i brašno.
  • Umijesite glatko, mekano tijesto i ostavite ga na toplom mjestu da udvostruči volumen – otprilike sat vremena.
  • Kada se tijesto digne, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte, premažite nadjevom od maka i pažljivo zarolajte.
  • Rolade stavite u lim obložen papirom za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da miruju još 20-ak minuta.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici: najprije 20 minuta na 200 °C, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još oko 30 minuta.
  • Vruću makovnjaču odmah premažite maslacem za lijepi sjaj i dodatnu mekoću.

SAVJET ZA POSLUŽIVANJE I ČUVANJE MAKOVNJAČE

Najbolje je poslužiti makovnjaču dok je još lagano topla, uz šalicu kave, čaja ili domaćeg kompota. Njezina mekoća i bogat okus najviše dolaze do izražaja prvog dana, ali uz pravilno čuvanje ostaje sočna i narednih nekoliko dana. Umotajte je u kuhinjsku krpu ili spremite u limenu kutiju kako bi zadržala svježinu.

Možda će vas zanimati i ovi recepti:

Pročitajte još