Najljuća papričica na svijetu zapravo je smrtonosna! Upoznajte Zmajev dah, nije za jelo, ali je ključan u jednoj stvari…

piše Putni Kofer

Za okorjele fanatike čili papričica koji će se upustiti u avanturu zvanu “tabasco habanero”, što je jedan od najpoznatijih i najraširenijih tabasco umaka, stigao je novi vatreni igrač koji je ukrao show. No, njega definitivno nemojte kušati, ne samo da nije preporučljivo za one slabijeg želuca, nego je smrtonosan! Chilli paprika Zmajev dah, odnosno Dragon’s Breath, nova je najljuća paprika na svijetu, s paklenih 2,48 milijuna jedinica na Scovilleovoj ljestvici. Time je prestigla svog najbližeg konkurenta, dosadašnju kraljicu ljutine, Carolinu Reaper, koja dolazi s 2,2 milijuna jedinica. 

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

NAJLJUĆA PAPRIKA NA SVIJETU MOGLA BI SPALITI DIŠNE PUTOVE

Scoville skala je sistem za označavanje ljutine chili papričica. Iskazuje se Scoville jedinicama (SHU, Scoville heat units), a označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici. Kapsaicin je bezbojna tvar bez mirisa koja se ne otapa u vodi, a za referencu, pepper sprejevi za samoobranu dolaze u 2 milijuna jedinica na Scovilleovoj ljestvici.

View this post on Instagram

A post shared by Joanna Żytkowska (@poprostuposadz)

Đavolja paprika, koju uzgaja uzgajivač Mike Smith u suradnji sa Sveučilištem Nottingham, 22 je puta ljuća od nevinog habanera, a gotovo 300 puta pikantnija od svakodnevnog jalapeña. Čovjek zapravo još nije konzumirao Dragon’s Breath iz straha da bi smrtonosna količina kapsaicina mogla spaliti dišne putove, uzrokujući njihovo zatvaranje i anafilaktički šok. Dakle, da, gutanje jednog od ovih sićušnih ružinih pupoljaka zapravo vas može ubiti, iako uopće nije stvoren da se konzumira.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

STANOVNICIMA U MEKSIKU LJUTA PAPRIČICA RAZVEDRI UM, DOK NA TAJLANDU I INDIJI SMATRAJU DA SVOJE ZDRAVLJE DUGUJU UPRAVO NJOJ

Prema Smithu, Dragon’s Breath je razvijen za liječenje ljudi koji su alergični na anestetike, jer je doslovno toliko ljut da se može koristiti za utrnuće kože. U zemljama poput Meksika ili Čilea, crvena paprika se svakodnevno koristi u pripremi mesa i drugih vrsta jela. Ove zemlje su poznate po vatrenim recepturama, ali i tome da upotrebom ljute paprike čine dobro za svoje zdravlje.

Stanovnici Meksika tvrde da im ljuta papričica razvedri um, dok su stanovnici Tajlanda i Indije sigurni da svoje zdravlje duguju njoj. Hindusi vjeruju da bi siromašna populacija zemlje davno izumrla da nije bilo crvene paprike zbog loše prehrane. Inače, postoji nekoliko tisuća vrsta čili papričica. Imaju različite oblike, veličine i razine ljutine. Čili spada u biljku roda capsicum, a njihova ljutina određena je količinom ulja Capsicuma. Iako se često naziva paprikom, čili uopće nije paprika, već, nećete nikada pogoditi  – voće!

VRSTE PAPRIČICA KOJE SE NAJČEŠĆE KORISTE U KUHINJI

Jedna od najpoznatijih je Jalapeño, koja pripada vrsti Capsicum annuum. Podrijetlom je iz Meksika, a iako je poznata kao jedna od najljućih papričica, prema Scovilleovoj skali ona spade u one blaže, a ima od 6 000 do 11.000 jedinica. Najčešće se konzumiraju svježe, ili pak ukiseljene… Aji Amarillo je peruanski papar s robusnom biljkom, dio je vrste capsicum baccatum. Nije osobito ljuta (oko 15.000 Scoville bodova) i zbog toga se može sigurno koristiti u kuhinji. Najčešće se koristi u Peruu, gdje se često kombinira s ribom. Plod mu je izdužen, žuto-narančast, dugačak oko 15 cm.

Tabasco je vrsta chilli paprike koju je proslavio klasični začinski umak koji se od njega dobiva i koji ima isto ime, a priprema se tako da paprika dugo ostaje mljevena u soli. Radi okusa i pikantnosti govorimo o vrlo zanimljivoj sorti, koja je po Scovilleu ljuta od 30.000 do 50.000 SHU.

Cayenne, južnoamerička čili papričica najprije izraste zelena, a potom poprima jarko crvenu nijansu. Kako sazrijeva, ljutina paprike se povećava. Može se koristiti svježa ili kuhana, ali je obično osušena, samljevena u prah. Popularnost kajenskog papra se prilično proširila, možete ga naći u gotovo svakoj trgovini i kod nas, a inače je dominantna u kreolskoj kuhinji, ali i u Kini te Meksiku. Nažalost, većina mljevenog kajenskog začina koji se prodaje, ne koristi isključivo kajenski papar, već se sastoji od mješavine papra. Kajenska papričica ima 30.000 do 50.000 jedinica po Scovilleu.

CAROLINA REAPER DO JUČER JE BILA NAJLJUĆA PAPRIKA NA SVIJETU

Habanero paprika podrijetlom je s Kube, a najviše je proizvodi Meksiko, oko 1.500 tona godišnje. Većina habanero paprika ima ljutinu od 200.000 do 300.000 jedinica na Scovilleovoj skali ljutine paprika. Dolazi u blijedo zelenoj i srednje zelenoj boji, pa sve do jarko narančaste i žute. Može se pougljeniti i smrviti u pastu sa sokom limete i soli ili umiješati u ulje da se dodatno zagrije. Ljutina i okus čini je vrlo popularnim sastojkom umaka i drugih jela.

Carolina Reaper do nedavno je nosila titulu najljuće papričice na svijetu, s fantastičnih 2.000.000 jedinica po Scovilleovoj ljestvici. Paprika je uzgojena u stakleniku u Južnoj Karolini i križanac je crvenog habanera i pakistanske nage. Ne smije se jesti sirovo. Ponavljamo, ni slučajno je nemojte jesti sirovu!

PODIJELI ČLANAK