Hrana i piće

Ovaj brzi i zdravi kruh bez brašna gotov je u trenu, a treba vam samo nekoliko sastojaka koje sigurno već imate u hladnjaku

Kruh je tijekom povijesti oduvijek bio jedna od najvažnijih namirnica u različitim kulturama. Miris svježe pečenog kruha asocira nas na opuštena jutra, po krišku grabimo kad želimo nešto pojesti nabrzinu, a u kući većina ljudi gotovo uvijek ima barem komadić. Vrsta je sve više, sve su ukusniji, dodaju im se sjemenke, igra s vrstama brašna, njeguju i razmjenjuju starteri… Nekad nam ipak svima treba nešto sasvim jednostavno, što je gotovo u trenu, a može stajati i po nekoliko dana. Ovaj proteinski kruh bez brašna je upravo takav, a mi donosimo recept u koji smo se i sami zaljubili!

Lopta u zagrljaju povijestiNa hrvatskoj obali nalazi se jedan od najljepših stadiona na svijetu, okružen je morem i povijesnim spomenicima kulture
Nastavi čitati

PRVI SU KRUH LJUDI RADILI JOŠ U 12. STOLJEĆU PRIJE KRISTA, A EGIPĆANI SU PRVI POČELI KORISTITI KVASAC

Smatra se da su usitnjene žitarice s vodom ljudi prvi put pomiješali još u 12. stoljeću prije Krista, a stari Egipćani prvi su koristili kvasac i tako ga učinili nekim i još ukusnijim. U kruhu su uživali i Grci, pa zatim i Rimljani kod kojih su pekari imali poseban status u društvu. Kruh je kroz stoljeća bio hrana zahvaljujući kojoj su niži slojevi društva uopće uspjeli preživjeti.

Bijeli se kruh tada jeo na dvorovima i kod velikaša, a običan je puk bio osuđen na jeftinije žitarice i radili su ga od zobi, raži, ječma… Krajem 19. i u 20. stoljeću razvojem mehanizacije kruh je postao široko dostupan i, u različitim oblicima, ušao u gotovo sve domove na planeti.

ČARI ŽIVOTA NA SELUJesen je idealno doba za posjet Baranji! U ovim seoskim domaćinstvima možete prespavati već od 30 eura
Nastavi čitati

RECEPT ZA PROTEINSKI KRUH BEZ BRAŠNA

Ovaj se kruh priprema u standardnom duguljastom kalupu, čije su prosječne dimenzije 30 cm x 15 cm. Za jednu štrucu trebat će vam tek nekoliko sastojaka, od kojih većinu vjerojatno već imate u hladnjaku. Ako koristite bezglutenske zobene pahuljice, može biti i bez glutena. Evo koji su vam sastojci potrebni:

  • 3 jaja
  • 500 g svježeg sira (funkcionirat će i posni i punomasni)
  • 250 grama zobenih pahuljica
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 50 g različitih sjemenki (suncokret, lan, sezam…)
  • sol

POSTUPAK PRIPREME

Kalup za kruh obložite papirom za pečenje, a pećnicu upalite da se zagrije na 180 stupnjeva. Jaja dobro umutite, barem 5 minuta miksajte bez prestanka, dok ne postanu sasvim pjenasta. Dodajte dio po dio sira jajima i miksajte da se sve sjedini.  Kad je smjesa ujednačena, dodajte joj sol i prašak za pecivo. Miksajte da se sve poveže. U jaja i sir sad umiješajte zobene pahuljice, ali nemojte više koristiti mikser. Ručno dodajte žlicu po žlicu i pažljivo umiješajte.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ????????⚓️????????☀️???????????? (@mirjawill)

Dodajte sjemenke po izboru (recept funkcionira i bez njih, ali dat će kruhu zabavnu hrskavost). Smjesa će biti gusta pa prebacite u kalup dio po dio i dobro utisnite do rubova. Po vrhu možete još posipati sjemenke sezama. Pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Kad je pečeno, izvadite iz kalupa i ostavite da se malo ohladi. Jedite ga samog, namažite na njega omiljeni namaz, složite sendvič… Ovaj se kruh drži u hladnjaku, a možete ga jesti i do četiri dana. Ako toliko preživi nakon što navalite.

Aktualno

Pročitajte još