Što pripremiti za piknik? Imamo 7 recepata za ukusna i praktična jela koja je lako ponijeti u prirodu

Ako planirate dan provesti na otvorenom uz finu hranu iz piknik košare, imamo prijedlog za sedam jela koja su praktična i ukusna kad se pripreme unaprijed

Foto: Shutterstock

Iako je mnogima prva asocijacija na Praznik rada roštilj ili grah u Maksimiru, oni koji ne žele „loviti mjesto“ za stolovima uz kamine za pečenje i čekati u redu na ručak često se odlučuju za piknik. Dekica, košara s hranom i druženje može početi, bez posla, suđa i stresa! Ako se pitate što pripremiti za piknik, imamo nekoliko ideja koje će sve oduševiti: od slanih muffina, štrudli, slasnih pohanaca… Hrana za piknik mora biti praktična, jednostavna za uzeti u ruku i, dakako, prije svega ukusna. Na vrijeme obavite kupovinu i bacite se na pripremu, a sutra odaberite lokaciju za piknik i prepustite se uživanju!

LAŽNA BUČNICA ZA KOJU NE TREBA NIMALO VJEŠTINE

Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora. Neka vas nitko ne uvjeri da nema smisla raditi štrudle ako niste svladali izradu tijesta. Da, domaće svježe vučeno tijesto posebnog je okusa i daje svakom jelu dodatnu dimenziju. No, dok ne usavršite izradu, slobodno posegnite za kupovnima. Osim tijesta, za ovaj recept za bučnicu trebaju vam još samo tikvice, svježi sir, jaje i nešto začina. Bučnica je praktična za jesti, odlična je i kad se ohladi, što je čini super izborom za svaki piknik!

PROČITAJ VIŠE: Recept za bučnicu s kupovnim korama.

KUKURUZNA ZLEVANKA KAO UKUSAN SNACK ILI KONKRETAN OBROK

Slana kukuruzna zlevanka je klasik, idealna za ponijeti na izlet ili piknik, ukusna je i izdašna i jednostavno se priprema. Jedna od prednosti ovog jela je što ga možete nadograđivati bez da mijenjate sastojke i omjere osnovnog recepta. Evo nekoliko ideja. U smjesu za zlevanku možete naribati mrkvu i tikvicu, što će ju učiniti još sočnijom. U tom ćete slučaju samo morati malo povećati količinu brašna. Možete joj dodati sitno narezanu šunku ili kockice prepržene slanine za izdašniju varijantu. No, čak će i ovakva, klasična slana kukuruzna zlevanka biti fantastičan obrok.

PROČITAJ VIŠE: Recept za slanu kukuruznu zlevanku.

POHANCI KOJI SU SOČNI I KAD SE OHLADE

Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Gotovo da nema osobe koja ne voli dobar pohanac. A velika je prednost ovako pripremljenog mesa što ostaje sočno i ukusno i kad se ohladi, pa ga je jednostavno pripremiti unaprijed i ponijeti na piknik. Za pohanje odaberite pileća prsa ili file zabatka, odnosno komade bez kostiju, jer će se ravnomjerno ispeći i bit će vam lakše procijeniti kad su gotovi. A kako ne bi satima stajali uz štednjak, u našem ih receptu pripremamo u pećnici.

PROČITAJ VIŠE: Pohana piletina iz pećnice. 

HRSKAVI FALAFEL SVIĐA SE I ONIMA KOJI NISU VEGETARIJANCI

Zdravo fast food jelo s Bliskog istoka, napravljeno od slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, u posljednjih nekoliko godina osvojilo je svijet svojim okusom. Osim izvrsnog okusa, najbolja stvar je što prženi falafel možete poslužiti na više načina, a ostaje ukusan i kad se pripremi unaprijed. Uz naš recept ovo će jelo oduševiti i one koji su zakleti mesojedi!

PROČITAJ VIŠE: Recept za falafel. 

TORTILJE SU UKUSNE I PRAKTIČNE

Tortilje su jedno od onih jela koje je mnogima omiljeni brzi, a lagani i ukusni ručak. Možemo ih puniti onim što trenutno imamo u frižideru, kombinirati namirnice, umake i začine, i tako svaki put dobiti drugo jelo, koje je gotovo u trenu. Jedna od popularnijih kombinacija su tortilje s piletinom, koje su praktične i za ponijeti na piknik. Složite omiljeni nadjev, dobro ih zamotajte i uživajte!

PROČITAJ VIŠE: Recept za tortilje s piletinom.

QUICHE LORRAINE KLASIK JE KOJI SVI VOLE

Jedan od najklasičnijih starih recepata za “otvorenu pitu” s prhkim tijekom potječe iz Francuske. Quiche Lorraine danas se priprema u cijelom svijetu na razne načine, priprema nije komplicirana, a jelo je odlično i kad se ohladi i na vašem će pikniku svi tražiti komad više. Quiche Lorraine, barem kako propisuje originalni recept, nadjeven je slaninom i sirom. No vi slobodno slaninu zamijenite šunkom, napravite vegetarijansku verziju sa špinatom i gljivama… Mogućnosti je bezbroj!

PROČITAJ VIŠE: Recept za Quiche Lorraine. 

MUFFINI S JABUKAMA ZA SAVRŠEN DESERT

Ima nešto privlačno u muffinima, zar ne? Debeljuškasto tijesto u različitim varijantama, slano ili slatko, koje dozvoljava bezbroj kombinacija i praktično je za jelo. Pa tko ih ne bi volio? Sastojci se najčešće miješaju u samo jednoj zdjeli, a potom izlijevaju u kalup, bez potrebe za dodatnim rezanjem i stvaranjem gomile suđa. Isprobajte i naše recepte za slane muffine, one sa šunkom i sirom ili kombinaciju s tikvicama, a ako vam za vaš piknik nedostaje desert, pripremite ove sočne muffine s jabukama koji mirišu na cimet.

PROČITAJ VIŠE: Recept za sočne muffine s jabukama. 

Pročitajte još