Jedna je od najpopularnijih slastica na svijetu nastala je u samostanu prije 300 godina! Simbol je Portugala, a danas izvorni recept poznaje samo sedam ljudi

Foto: Ana Marques / Canva

Glavni grad Lisabon je čaroban sa svojim strmim uličicama, pločicama na fasadama, slavnim žutim tramvajem i živahnom četvrti Alfama, Porto je vibrantan, prepun umjetnosti i dobre atmosfere, obala Algarve krije neke od najljepših plaža u Europi… Da, Portugal je zaista jedinstvena zemlja, bogate povijesti i slavne pomorske baštine, u kojoj se pije porto, sluša fado i jede bakalar, ali i jedna slastica koja osvaja svakog tko je kuša – toliko da se o njoj priča još dugo nakon posljednjeg zalogaja. Naravno, svi oni koji su bili znaju o čemu pišemo. Pastel de Nata jednostavno uživa kultni status u ovoj prekrasnoj zemlji!

PASTEL DE NATA JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH SLASTICA NA SVIJETU

Slastica Pastel de Nata, koju je poznati gastro portal Taste Atlas proglasio najboljim desertom i pecivom na svijetu, ima fascinantnu povijest koja seže u davno 18. stoljeće. Naime, ovo ukusno pecivo koje se pravi od lisnatog tijesta punjenog kremom od mlijeka, jaja, šećera, limuna i cimeta izvorno su osmislile redovnice Jeronimitskog samostana u lisabonskoj četvrti Belém.

U to doba redovnici su često koristili bjelanjke za štirkanje svojih odora, što je za sobom ostavljalo velike količine neiskorištenih žumanjaka. Kako bi spriječili rasipanje i pritom zaradili sredstva za održavanje samostana, odlučili su iskoristiti žumanjke za pripremu slatkih deserata, među kojima se posebno istaknuo Pastel de nata.

Nakon liberalnih reformi u 19. stoljeću, koje su rezultirale zatvaranjem brojnih sakralnih objekata, redovnici iz samostana suočili su se s teškom situacijom. Kako bi osigurali vlastiti opstanak, počeli su prodavati svoje kolačiće u lokalnoj rafineriji šećera. Krajem 1834. prodali su svoj recept toj istoj rafineriji, koja je tri godine kasnije, 1837., otvorila Fábrica de Pastéis de Belém. Danas se originalni recept za Pastéis de Belém čuva kao strogo čuvana tajna.

FÁBRICA PASTÉIS DE BELÉM I DANAS RADI, A POSJETITELJI MOGU KUŠATI OVAJ SLAVNI DESERT PO TAJNOM RECEPTU IZ 1837. GODINE

Posjet ovom legendarnom mjestu nije samo prilika za uživanje u izvrsnom slatkom pecivu, već i za otkrivanje bogate portugalske kulinarske tradicije. Autentični Pastel de nata, kojeg ćete ovdje dobiti pod imenom Pastel de Belém, sa svojom savršenom kombinacijom hrskave kore i kremaste kreme, oduševljava mnoge posjetitelje. Povijesni interijer slastičarnice, ukrašen tradicionalnim plavim i bijelim pločicama, dodatno pojačava jedinstvenost ovog iskustva. Iako su gužve česte, preporučuje se dolazak rano ujutro kako bi se izbjegli dugi redovi.

20.000 KOMADA PROIZVODE SVAKI DAN

U četvrti Belem, ova portugalska slastica i dalje se proizvodi ručno, a poznata slastičarna svakodnevno izradi impresivnih 20.000 komada. Vlasnici su za portal Culinary Back Streets izjavili kako ne postoji stroj koji može zamijeniti njihovu vještinu te da izvorni recept danas poznaje samo sedam osoba. Pastel de Belém, izvorni naziv za ovu slasticu, može se kušati isključivo u njihovoj slastičarni, dok se diljem Lisabona i cijelog Portugala, po nešto izmijenjenom receptu, proizvodi pod nazivom Pastel de nata.

Iako je originalna receptura strogo čuvana tajna, hrvatski food bloger Vedran Bošković, poznatiji na društvenim mrežama kao Seasoned with Love, otkrio nam je recept koji je dobio iz prve ruke od rođene Portugalke tijekom svog putovanja u Lisabon. Kako nam je objasnio, on autentično prikazuje način na koji domaće stanovništvo priprema ovu slasticu u svojim domovima. Uživajte u okusima Portugala uz ovaj jedinstveni recept, a mi vam u nastavku donosimo popis sastojaka i detaljan postupak pripreme.

SASTOJCI

Za tijesto:

  • 290 g glatkog brašna
  • 210 ml vode
  • 240 g maslaca
  • Prstohvat soli
  • Dodatno brašno za posipanje

Za punjenje:

  • 300 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 40 g glatkog brašna
  • 165 ml vode
  • 240 g šećera
  • 1 štapić cimeta
  • 1 žličica arome vanilije

Dodatno:

  • Šećer u prahu
  • Cimet

POSTUPAK PRIPREME

  • Umijesite tijesto od brašna, vode i soli, mijesite dok ne postane glatko. Oblikujte u pravokutnik, prekrijte folijom i ostavite 30 min.
  • Tijesto razvaljajte, premažite trećinom omekšalog maslaca, preklopite po trećinama. Ponovite još dva puta s ostatkom maslaca.
  • Na kraju tijesto razvaljajte u kvadrat, premažite zadnjom trećinom maslaca i zarolajte u “zmiju”. Zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 4-5 sati.
  • Tijesto narežite na 24 komada, svaki stavite u namašćeni kalup za muffine i oblikujte u košaricu.
  • Za kremu: pomiješajte brašno i dio mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte. Šećer, vodu i cimet zakuhajte u sirup. U smjesu brašna dodajte zagrijano mlijeko i vaniliju.
  • Uklonite cimet iz sirupa, dodajte ga u kremu, promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Dodajte žumanjke i dobro izmiješajte, procijedite.
  • Punite košarice do 1 cm ispod ruba. Pecite 8-10 minuta na maksimalnoj temperaturi pećnice, dok ne potamne.
  • Poslužite tople, posute šećerom u prahu i cimetom.

Pročitajte još