
BISER NESTVARNE LJEPOTE
Glavni grad Lisabon je čaroban sa svojim strmim uličicama, pločicama na fasadama, slavnim žutim tramvajem i živahnom četvrti Alfama, Porto je vibrantan, prepun umjetnosti i dobre atmosfere, obala Algarve krije neke od najljepših plaža u Europi… Da, Portugal je zaista jedinstvena zemlja, bogate povijesti i slavne pomorske baštine, u kojoj se pije porto, sluša fado i jede bakalar, ali i jedna slastica koja osvaja svakog tko je kuša – toliko da se o njoj priča još dugo nakon posljednjeg zalogaja. Naravno, svi oni koji su bili znaju o čemu pišemo. Pastel de Nata jednostavno uživa kultni status u ovoj prekrasnoj zemlji!
Slastica Pastel de Nata, koju je poznati gastro portal Taste Atlas proglasio najboljim desertom i pecivom na svijetu, ima fascinantnu povijest koja seže u davno 18. stoljeće. Naime, ovo ukusno pecivo koje se pravi od lisnatog tijesta punjenog kremom od mlijeka, jaja, šećera, limuna i cimeta izvorno su osmislile redovnice Jeronimitskog samostana u lisabonskoj četvrti Belém.
U to doba redovnici su često koristili bjelanjke za štirkanje svojih odora, što je za sobom ostavljalo velike količine neiskorištenih žumanjaka. Kako bi spriječili rasipanje i pritom zaradili sredstva za održavanje samostana, odlučili su iskoristiti žumanjke za pripremu slatkih deserata, među kojima se posebno istaknuo Pastel de nata.
Nakon liberalnih reformi u 19. stoljeću, koje su rezultirale zatvaranjem brojnih sakralnih objekata, redovnici iz samostana suočili su se s teškom situacijom. Kako bi osigurali vlastiti opstanak, počeli su prodavati svoje kolačiće u lokalnoj rafineriji šećera. Krajem 1834. prodali su svoj recept toj istoj rafineriji, koja je tri godine kasnije, 1837., otvorila Fábrica de Pastéis de Belém. Danas se originalni recept za Pastéis de Belém čuva kao strogo čuvana tajna.
Posjet ovom legendarnom mjestu nije samo prilika za uživanje u izvrsnom slatkom pecivu, već i za otkrivanje bogate portugalske kulinarske tradicije. Autentični Pastel de nata, kojeg ćete ovdje dobiti pod imenom Pastel de Belém, sa svojom savršenom kombinacijom hrskave kore i kremaste kreme, oduševljava mnoge posjetitelje. Povijesni interijer slastičarnice, ukrašen tradicionalnim plavim i bijelim pločicama, dodatno pojačava jedinstvenost ovog iskustva. Iako su gužve česte, preporučuje se dolazak rano ujutro kako bi se izbjegli dugi redovi.
U četvrti Belem, ova portugalska slastica i dalje se proizvodi ručno, a poznata slastičarna svakodnevno izradi impresivnih 20.000 komada. Vlasnici su za portal Culinary Back Streets izjavili kako ne postoji stroj koji može zamijeniti njihovu vještinu te da izvorni recept danas poznaje samo sedam osoba. Pastel de Belém, izvorni naziv za ovu slasticu, može se kušati isključivo u njihovoj slastičarni, dok se diljem Lisabona i cijelog Portugala, po nešto izmijenjenom receptu, proizvodi pod nazivom Pastel de nata.
Iako je originalna receptura strogo čuvana tajna, hrvatski food bloger Vedran Bošković, poznatiji na društvenim mrežama kao Seasoned with Love, otkrio nam je recept koji je dobio iz prve ruke od rođene Portugalke tijekom svog putovanja u Lisabon. Kako nam je objasnio, on autentično prikazuje način na koji domaće stanovništvo priprema ovu slasticu u svojim domovima. Uživajte u okusima Portugala uz ovaj jedinstveni recept, a mi vam u nastavku donosimo popis sastojaka i detaljan postupak pripreme.
Za tijesto:
Za punjenje:
Dodatno:
BISER NESTVARNE LJEPOTE
Što radi?
Kvizovi
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
POZIV KOJI SE NE ODBIJA
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač