
SVI STE POZVANI
Vulkan Pacaya nalazi se u Gvatemali, visok je oko 2500 metara i udaljen je oko 25 kilometara od glavnog grad Guatemala Cityja. Jedan je od 38 vulkana u ovoj zemlji, sedamdesetak je godina mirovao, da bi šezdesetih godina prošlog stoljeća ponovo počeo redovito eruptirati. I dok su ljudi tradicionalno bježali od vrućine i lave, jedan je čovjek u njoj vidio poslovnu priliku. Prije četiri godine na vulkanu je otvorena jedina pizzerija na svijetu u kojoj se pizze peku u užarenim pećinama koje je ugrijala lava. Pizza Pacaya inovativna je ideja iza koje stoji lokalni kuhar Mario David García Mansilla i prava je turistička atrakcija.
Lava koja curi niz obronke planine i drži lokalnu zajednicu u stanju pripravnosti za Davida Garciju postala je prilika. Kad se aktivnost donekle smirila i područje je postalo sigurno, počeli su ga obilaziti turisti. U stjenovitom području koje vodi do kratera Pacaya Garcia je napravio improviziranu kuhinju iz koje izlaze sočne i mirisne pizze. Nakon erupcije prije desetak godina počeo je povremeno peći pizze u malim šupljinama koje je pronašao u stijenama za svoje prijatelje. Kad je usavršio recepture i postupak, 2019. je otvorio lokal i za sve ostale. Tijesto priprema u dolini i donosi ga spremnog gore. Sa sobom uz obronke vulkana nosi i dodatke, pa na licu mjesta slaže pizzu i ubacuje ju u vulkansku pećinu.
Za svoj specijalitet ima metalni pladanj koji može izdržati temperature do 1000 stupnjeva Celzijevih. Razvuče tijesto, prelije ga umakom od rajčice, izdašno prekrije sirom, povrćem ili mesom. Zaštićen sigurnosnim odijelom i u vojničkim čizmama, Garcia stavlja pizzu na lavu. Nakon desetak minuta na vrućem kamenju, specijalitet je gotov i spreman za posluživanje! Lava koja izlazi iz vulkana ima temperaturu od 1000 do 1200 stupnjeva, a špilje kojima je prošla još godinama ostaju tople. Netom nakon erupcije, koje su na Pacayi česte, špilje su još toplije i za ispeći pizzu potrebno je tek nekoliko minuta.
Kad je tek otvorio, Garcia nije imao puno posjetitelja, rekao je Forbesu. Ali društvene mreže i usmena predaja učinili su svoje. “Danas puno ljudi dolazi uživati u iskustvu jedenja pizze napravljene na vulkanskoj vrućini. Jesti pizzu pečenu u žaru vulkana fantastično je i jedinstveno iskustvo,” rekao je Garcia. Ono, dakako, nije potpuno bez rizika. Aktivnost Pacaye šalje ne samo lavu, već i pepeo, fragmente stijena i otrovne plinove niz padine. No, korištenje vulkanskog kamena za kuhanje tradicija je diljem svijeta na područjima u blizini aktivnih vulkana. Garcia je jedini, koliko zna, koji je od toga napravio turističku atrakciju.
Ako se nađete u Guatemali i želite probati ovu jedinstvenu pizzu, evo uputa i savjeta. Najlakši način da dođete do vulkana je iz Antigve, udaljene oko dva sata vožnje autobusom. Obavezno nosite udobnu odjeću i odgovarajuće cipele za planinarenje, jer do Pizza Pacaya ima oko 90 minuta hoda. Ponesite kremu za sunčanje, vodu i grickalice. Budući da je vulkan Pacaya nacionalni park, trebat će vam ovlašteni vodič, a Garciji se treba najaviti putem Facebooka, Instagrama ili telefona. On će vas rado spojiti s vodičem koji će vas dovesti direktno u njegov jedinstveni restoran.
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
omiljena proljetna slastica
paprene cijene
Kvizovi
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!