Još niste pojeli svu šunku od Uskrsa? Upotrijebite ju u ovom brzinskom receptu za jelo koje je idealno za ponijeti na izlet

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

Uskrsna trpeza veseli svakog gurmana i sladokusca, a šarenilo različitog povrća, jaja, šunke i kolača budi apetit i sva osjetila. U većini domova, pod ruku s pripremom ukusnih objeda, ide i pretjerivanje. Bolje da ima nego da nema, moto je svakog domaćina i domaćice, pa u tjednu nakon Uskrsa mnogi i dalje imaju hladnjake pune šunke, rotkvica, mladog luka, jaja… Ako razmišljate kako ih najbolje iskoristiti u novom jelu, imamo recept za brzo i sočno jelo. Osim što je ukusan, ovaj quiche sa šunkom je i praktičan za ponijeti na izlet u prirodu.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

SAD JE PRILIKA ZA ISKORISTITI OSTATKE, EVO KOLIKO NAMIRNICE MOGU STAJATI U HLADNJAKU

Ako ste odmah po završetku objeda sve ostatke pospremili u hladnjak, i to u posudu s čvrstim poklopcem, oni tamo mogu ostati otprilike tjedan dana. Preporuka je ipak da ih pojedete kroz tri do pet dana. S povrćem je jednostavno, kad vidite da zeleni dio mladog luka počinje venuti, a rotkvice nisu više hrskave, to je znak da ih treba što prije potrošiti. Kuhana jaja mogu stajati do tjedan dana, pa iskombinirajte povrće i jaja u neku osvježavajuću salatu do kraja tjedna, kojoj možete dodati lisnate salate, konzervu graha ili tunjevinu i tako dobiti novi, hranjivi obrok.

OSTATAK ŠUNKE ČUVAJTE U KOMADU, KAD JE VEĆ NAREZANA BRŽE SE KVARI

Najvredniji i najskuplji dio uskrsne trpeze je šunka i za nju nipošto nemojte dozvoliti da se pokvari. Dulje će trajati ako ju čuvate u komadu pa prvo pojedite dio koji je već narezan na kriške. Narezanu šunku potrošite kroz tri, četiri dana, a onu u komadu možete jesti i do tjedan dana nakon Uskrsa. Ako vam je ostao veći komad koji nećete uspjeti potrošiti, šunku uvijek možete zamrznuti u komadu i razveseliti se okusom Uskrsa i do dva mjeseca nakon zamrzavanja.

QUICHE SA ŠUNKOM: SAVRŠENI I HRANJIVI SNACK KOJI MOŽETE PONIJETI NA IZLETE U PRIRODU

Slavno francusko jelo quiche lorraine radi se od prhkog tijesta, prepržene slanine, sira i preljeva od jaja i vrhnja. To je originalni recept, no u ovu otvorenu pitu često se stavljaju i druge vrste narezaka i razno povrće. U njoj će zato savršeno funkcionirati i fina uskrsna šunkica.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Priprema je jednostavna. Pripremite prhko tijesto tako što ćete 200 grama oštrog brašna pomiješati sa žličicom soli, pa ubacite 100 grama hladnog maslaca narezanog na kockice. Ako radite veću količinu, pravilo je uvijek da omjer brašna i maslaca mora bude 2:1. Spajajte prstima brašno i maslac sve dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte pola decilitra hladne vode da se sve spoji, još kratko mijesite i oblikujte kuglu koju ćete staviti na barem pola sata u hladnjak.

SA ŠUNKOM MOŽETE KOMBINIRATI I SVJEŽE POVRĆE, GLJIVE, BLAGE SIREVE…

Pripremite nadjev za pitu tako što ćete šunku narezati na manje kockice. Quiche će dobro funkcionirati i s nadjevom samo od šunke, no ako želite dodati još povrća ili gljive, svakako ih prvo prodinstajte kako bi pustilo vodu. Razvaljajte tijesto na dimenziju okruglog kalupa, premjestite ga i ispikajte vilicom. Stavite preko njega papir za pečenje na koji stavite suhi grah ili rižu pa pecite 15-ak minuta. Kad je tijesto pečeno, vrijeme je za slaganje nadjeva.

QUICHE JE NAJFINIJI KAD SE OHLADI, A NAREZAN NA KRIŠKE IDEALAN JE ZA DORUČAK, VEČERU ILI KAO SNACK ZA IZLET

Na pečeno tijesto složite ravnomjerno šunku narezanu na kockice. Ona je dosta slana pa ju sparite s nekim blagim sirom ili povrćem tipa poriluka. U posebnoj zdjeli umutite pet jaja s 3 decilitra mlijeka, smjesu posolite i poparite. Prelijte šunku i ostali nadjev smjesom jaja i mlijeka pa stavite peći 25 do 30 minuta na 200 stupnjeva. Kad je gotovo, pustite da se ohladi, narežite na kriške i uživajte u ukusnom i hranjivom obroku!

PODIJELI ČLANAK