Napravite savršeno meke i mirisne fritule koje će svi obožavati! Imamo odličan recept za slasne “loptice od tijesta” koje su simbol adventa

Foto: Shutterstock

Naizgled jednostavne “loptice” od tijesta pržene u ulju već su dugo simbol prosinca i adventskih događanja. Tople fritule, posipane šećerom ili prelivene čokoladom, omiljeni su desert na božićnim sajmovima i izvrsna su pratnja treperenju lampica i nježnoj božićnoj glazbi. Na zagrebačkom adventu, na Slatkom Zrinjevcu u kućici Sugar Daddy, pojeli smo savršene: meke, tople i mirisne, one za koje se traži porciju više. Odmah smo ih pitali da s nama podjele recept za fritule o kojima priča cijeli grad kako bi u njima uživali i u svom domu. Donosimo ga u nastavku.

PRVI RECEPT ZA FRITULE ČUVA SE U MUZEJU U RIMU, A NAPISAN JE U 14. STOLJEĆU

Fritule potječu iz Italije, a njihova povijest seže u doba moćne Mletačke republike. Prvi pisani recept potječe iz 14. stoljeća i čuva se u Muzeju u Rimu. Talijani ih zovu “fritelle” ili “fritole”, a nekadašnji stari recept bio je bazičan, uključivao je dizano tijesto sa šećerom i malo korice limuna. Punjenja, preljevi i posipi počeli su se dodavati kasnije.

U Hrvatskoj se fritule tradicionalno pripremaju u Dalmaciji, Istri i Primorju, ali zbog jednostavnosti i okusa brzo su se proširile zemljom i danas se u njima uživa u svim krajevima Hrvatske. Posebno ih vežemo uz karnevalska događanja u veljači i doba adventa. Na kućici Sugar Daddy na događanju Slatki Zrinjevac možete probati fritule “meke k’o duša”, a saznali smo i kako ih pripremiti kod kuće. Za desetak ljudi trebat će vam sljedeći sastojci:

SASTOJCI

  • 450 g brašna
  • 3 manja ili 2 veća jaja
  • 3 dcl jogurta
  • 16 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera (8 g)
  • 1 prašak za pecivo (8 g)
  • Prstohvat soli
  • 0,03 dcl ruma
  • Ulje za prženje
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cellulite Creator (@cellulite_factory)

POSTUPAK PRIPREME

  • U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i vanilin šećer.
  • Dodajte jaja i promiješajte, zatim dodajte jogurt i sve dobro sjedinite.
  • Umiješajte rum u smjesu.
  • U dubokom loncu zagrijte ulje na oko 170 °C.
  • Žlicom oblikujte kuglice od tijesta i pažljivo ih ubacujte u ulje.
  • Pržite fritule oko 3 minute, okrećući ih dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
  • Vadite ih na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak masnoće.
  • Poslužite tople, posute šećerom u prahu ili prelivene čokoladom, cimetom ili drugim dodacima po želji.

Pročitajte još