
PUTEVIMA POVIJESTI
Naizgled jednostavne “loptice” od tijesta pržene u ulju već su dugo simbol prosinca i adventskih događanja. Tople fritule, posipane šećerom ili prelivene čokoladom, omiljeni su desert na božićnim sajmovima i izvrsna su pratnja treperenju lampica i nježnoj božićnoj glazbi. Na zagrebačkom adventu, na Slatkom Zrinjevcu u kućici Sugar Daddy, pojeli smo savršene: meke, tople i mirisne, one za koje se traži porciju više. Odmah smo ih pitali da s nama podjele recept za fritule o kojima priča cijeli grad kako bi u njima uživali i u svom domu. Donosimo ga u nastavku.
Fritule potječu iz Italije, a njihova povijest seže u doba moćne Mletačke republike. Prvi pisani recept potječe iz 14. stoljeća i čuva se u Muzeju u Rimu. Talijani ih zovu “fritelle” ili “fritole”, a nekadašnji stari recept bio je bazičan, uključivao je dizano tijesto sa šećerom i malo korice limuna. Punjenja, preljevi i posipi počeli su se dodavati kasnije.
U Hrvatskoj se fritule tradicionalno pripremaju u Dalmaciji, Istri i Primorju, ali zbog jednostavnosti i okusa brzo su se proširile zemljom i danas se u njima uživa u svim krajevima Hrvatske. Posebno ih vežemo uz karnevalska događanja u veljači i doba adventa. Na kućici Sugar Daddy na događanju Slatki Zrinjevac možete probati fritule “meke k’o duša”, a saznali smo i kako ih pripremiti kod kuće. Za desetak ljudi trebat će vam sljedeći sastojci:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
PUTEVIMA POVIJESTI
izgleda kao umjetničko djelo
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto