Odlične ideje za izlet: izdvojili smo 20 prekrasnih mjesta koja morate posjetiti u slikovitoj Istri

Što posjetiti u Istri: Deset genijalnih ideja za vikend izlete
Foto: TZ Motovun, David Matković
piše Putni Kofer

Razgledavanje šarmantnih srednjovjekovnih gradića, romantične šetnje uz more, uživanje u ukusnim delicijama, sportskim avanturama… Tu su i najljepši zalasci sunca, najbolje maslinovo ulje, zavodljive vinske kapljice i veličanstveni tartufi. Ako se pitate kamo na izlet u Istru, najveći i po mnogima najljepši hrvatski poluotok, donosimo 20 genijalnih mjesta koja morate posjetiti!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

GROŽNJAN: DRAŽESNI GRADIĆ U KOJEM SE POVIJEST MOŽE SUSRESTI NA SVAKOM KORAKU

Udaljen manje od sat vremena od najpoznatijih plaža, na ljupkom brdašcu u unutrašnjosti Istre, ugnijezdio se srednjovjekovni gradić Grožnjan – grad umjetnika i glazbe. Prođite kroz kamena gradska vrata i zakoračite u neki sasvim drugi svijet te osjetite dašak prošlih vremena, u kojima je glavno prijevozno sredstvo bicikl, a službena valuta ljubav prema umjetnosti.

Njegove su ulice kao galerija na otvorenom. Grožnjan posebno oživljava pred ljeto te u samom srpnju i kolovozu kada se u njemu održavaju muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, slikarske intervencije…

ROVINJ: ŠARENE KUĆE, USKE ULICE I MALI TRGOVI KOJI OSTAVLJAJU TRAG

Rovinj… najromantičniji istarski gradić. Grad šarenih pročelja u kojem gotovo svaka kuća ima svoju priču koju treba ispričati. Šarmantan stari dio grada, uličice i kuće koje dodiruju more, plaže te arhipelag otočića oduševljavaju brojne turiste i domaće posjetitelje. Kažu da ljepote Rovinja često ostavljaju dubok trag pa se povezanost s njim proteže već generacijama.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Uspješnost ovog grada ne mjeri se samo posljednjih nekoliko godina, njegove ulice kriju zanimljive priče još iz davne povijesti. Prema arheološkim nalazima, Rovinj je bio nastanjen u prapovijesnom dobu, a starogradska jezgra se počela razvijati u 3. stoljeću. Panoramom grada dominira zvonik crkve sv. Eufemije. Radi se o jednom od najljepših predstavnika barokne arhitekture u Istri, s kojeg možete uživati u ljepotama Rovinja, a ponekad, za lijepog vremena, vide se i Alpe.

MOTOVUN: NAJPOZNATIJE BRDO FILMOVA U HRVATSKOJ

Najpoznatije brdo filmova u Hrvatskoj svoju širu popularnost može zahvaliti filmskom festivalu koji već godinama na njegove ulice dovodi tisuće turista, ali i bez festivala otkrili su ga zaljubljenici u mirni seoski život i očuvanu mediteransku arhitekturu. Slikoviti pogled na gradić oduševljava još dok mu se približavate iz daljine, a kad se napokon uvučete u njegove ulice, osjetite mirise tartufa iz fenomenalnih lokalnih restorana, osvojit će vas zauvijek.

GRAD PULA JE PREPUN PREKRASNIH I DOBRO OČUVANIH RIMSKIH GRAĐEVINA

Najveći grad u Istri nije i administrativno središte najvećeg hrvatskog poluotoka – to je Pazin. No, bez obzira na taj birokratski detalj mnogi baš Pulu smatraju jednim od najpoznatijih i najljepših istarskih gradova. Pula je dom nevjerojatne arhitekture, a među povijesnim građevinama najpoznatija je pulska Arena. Od nje počinje svako razgledavanje, no svakako ona nije jedino što ovaj prekrasni grad ima za ponuditi svojim posjetiteljima!

Ako želite malu pomoć, “šalabahter” pri razgledavanju Pule, nije loša ideja ukrcati se za turistički autobus koji tijekom sezone kreće ispred Arene, a koji prolazi pored svih važnih gradskih lokacija, od koje neke nisu uvijek nadohvat ruke. Proći ćete tako pored Mornaričkog groblja na Stoji, vidjeti galeriju Sveta Srca na De Villeovu usponu, kaštele, podzemne tunele i o svemu čuti priču na audio vodiču. To je dobra baza da se snađete u prostoru i odlučite što od svega želite pobliže upoznati.

HUM: NAJMANJI GRAD NA SVIJETU

Jedna od najpoznatijih legendi kaže da su divovi gradili gradove u dolini rijeke Mirne, a kamenje koje im je ostalo nabacili su na vrh brda i tako je nastao Hum. Danas je najpoznatiji kao “najmanji grad na svijetu” u kojem živi svega 30-tak stanovnika. Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od poznatih rakija po kojima je poznat, posebice bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava upravo u Humu.

NADOMAK BRIJUNA: FAŽANA NUDI SVE ŠTO MOŽETE POŽELJETI NA SVOM ODMORU

Poznata još od rimskih dana po bivšoj tvornici amfora, bogata povijest Fažane podarila joj je i pitoresknu staru gradsku jezgru u kojoj se nalaze župne crkve Svetog Kuzme i crkve Svetog Damjana, čija povijest seže u 15. stoljeće. Osim lijepih crkava, njenom šarmu doprinose i prekrasni trgovi, kamenom popločane uličice i kuće u nizu, a svakako valja spomenuti i fažansku rivijeru koja obiluje prekrasnim plažama i brojnim kulturno-glazbenim manifestacijama od kojih je najpoznatija pučka ‘’Fešta od srdela’’.

RABAC: NAJLJEPŠE MJESTO NA ISTOČNOJ OBALI ISTRE

Prepoznavši ljepote njegovih laguna i netaknute prirode, Rabac se od malenog ribarskog mjestašca pretvorio u turističku žilu kucavicu istočne obale Istre i postao biser Kvarnera. Osim pitoresknih plaža s kojih je teško ispustiti pogled, okolica i zaleđe Rapca nude jednako lijepo zelenilo koje poziva na istraživanje.

Za one koji žele upoznati impozantnu arhitekturu, nezaobilazna su glavna gradska vrata Svetog Flora iz 16. stoljeća, kao i narodni muzej koji je u prošlosti bio barokna palača. Svakako valja spomenuti i brojne kulturno-zabavne manifestacije i festivale koji se odvijaju u Rapcu: od elektronike, tradicionalne i klapske glazbe pa sve do pučkih fešta, ovo maleno mjesto nudi za svakoga ponešto.

VOLITE ŠETNJE U PRIRODI? VRIJEME JE DA UPOZNATE STAZU SEDAM SLAPOVA, NAJLJEPŠU ISTARSKU ŠETNICU

Ima nešto umirujuće u šumu vode i pogledu na slikovite slapove u kojima se voda lomi u tisuće kapljica pri padu s visine u korito. A kad u jednom izletu možete obići čak sedam takvih predivnih slapova, nije čudno da destinacija postane nezaobilazna i omiljena u cijeloj Hrvatskoj! A upravo se to može reći za najljepšu istarsku šetnicu koja prati najljepše dijelove toka rijeke Mirne i njezinih pritoka, a postala je obavezno odredište za sve ljubitelje slapova, hodanja i prirodnih fenomena koji se nižu jedan za drugim.

Staza sedam slapova je duga oko 15 kilometara i kružna je, što znači da krećete jednom stranom rijeke i vraćate se na početak drugom. Ako vam je to previše kilometara, nemojte odustati od izleta: krenite jednom stranom pa se vratite prema početku kad procijenite da vam je dovoljno.

KOTLI: POPULARNO IZLETIŠTE U UNUTRAŠNJOSTI ISTRE

Kotli su jedna od najpoznatijih atrakcija unutrašnjosti Istre, staro selo s kamenim kućicama poznato po “kotlima” – vodom oblikovanim, kotlastim udubinama u stijeni. Cijelo je selo zaštićena ruralna sredina, najpoznatija po starom mlinu koji i danas odolijeva zubu vremena te sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima.

BRIJUNI: JEDINI NACIONALNI PARK U ISTRI, SVIJET EGZOTIČNE LJEPOTE I INTRIGANTNE PROŠLOSTI

Nacionalni park Brijuni jedan je od najljepših i najpoznatijih hrvatskih nacionalnih parkova, oaza veličanstvenog sklada čovjeka i prirode koja iz godine u godinu privlači na tisuće turista. Bez obzira odlučite li se u rajskoj prirodi Brijuna uživati samo na dan ili planirate višednevni posjet, sigurni smo da će vas posebnost ovog mjesta oduševiti.

Pronađite mir u šetnji fotogeničnim drvoredom borova, zaboravite na gradsku vrevu u Mediteranskom vrtu ili probudite istraživača u sebi te zavirite u čari podmorske staze. Ljubitelji prirode uživat će u prirodnih bogatstava najrazvedenijeg istarskog otočja, a ljubitelji povijesti i arhitekture oduševit će povijesnim zgodama i događajima iz davne prošlosti.

STAZA SVETOG ŠIMUNA: IDEALAN IZLET ZA CIJELU OBITELJ

Staza koja je idealna za obitelji s djecom i početnike, kao i one koje tek želite nagovoriti da se zaljube u hodanje. Kružna je, 8,9 kilometara, a započinje u mjestu Gračišće. Na njenoj ruti naići ćete na niz nevjerojatnih vidikovaca, crkvica, prirodnih fenomena, među kojima je najimpresivniji vodopad Sopot. To čudo prirode na kojem se voda gotovo okomito slijeva niz stijene ostavit će vas bez daha pa tu svakako predvidite pauzu za fotografiranje i uživanje u pogledu.

BICIKLISTIČKA STAZA PARENZANA: PUT ZDRAVLJA I PRIJATELJSTVA KOJI POVEZUJE 33 MJESTA I 3 DRŽAVE

Istarski poluotok je ispresijecan brojnim stazama, a jedna od najpopularnijih je biciklistička staza Parenzana – nekadašnja željeznička pruga koja je prometovala od 1902. do 1935. godine. Sa svojih 123 kilometra, prolazeći kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, Parenzana povezuje Poreč i Trst. Nekada uskotračna pruga, danas je staza za bicikliste i pješake koja vas vodi na put kroz prekrasne udoline, pokraj zelenih brežuljaka i tik do srednjovjekovnih gradića, kroz vinograde i uz maslinike. Njena posebnost se ogleda i u brojnim tunelima i impresivnim vijaduktima – pravim remek djelima ondašnje infrastrukturne arhitekture.

KOSI TORANJ U ZAVRŠJU S KOJEG SE PRUŽA VELIČANSTVEN POGLED NA OKOLICU

Jeste li znali da Istra ima svoj kosi toranj, poput onog u Pisi? Impozantni zvonik uz crkvu Blažene Djevice Marije Svete Krunice visok je 22 metra i nagnut čak 40 centimetara, a pronaći ćete ga u mirnom naselju Završje, koje je udaljeno tek nekoliko kilometara od razvikanog Grožnjana.

Kosi toranj u Istri je specifičan po tome što ne završava šiljastim vrhom u obliku piramide, već ravnim krovom na kojem su podignuti nazubljeni bedemi. Ovaj jedinstveni zvonik uz crkvu Blažene Djevice Marije Svete Krunice nije samo estetsko čudo, već i uzbudljiva priča o prošlim vremenima, kada su stražari i osmatrači koristili njegove visine za nadzor i obranu. Naime, s njegovog vrha puca veličanstven pogled na okolicu, što je nerijetko sprječavalo neprijateljske snage da se tiho približe gradu.

BALE: NAJBOLJE ČUVANA TAJNA ISTRE

 Istra je predivna, svatko tko ju je posjetio će se složiti, no jeste li znali da u neposrednoj blizini njene zapadne obale leži jedan kameni gradić koji je toliko šarmantan da se je u njega čak nekoliko puta vraćao i poznati svjetski ljubavnik Casanova. Bale, ili talijanski Valle, mjesto je za koje kažu da je „najbolje čuvana tajna istarskog poluotoka”, i zaista, jednom kad zakoračite ulicama ovog čarobnog grada – vraćat ćete mu se zauvijek!

Smješten nedaleko od grada Rovinja koji iz godine u godinu privlači sve više turista iz cijelog svijeta, Bale kao da i dalje živi u nekom prošlom stoljeću. Okružuju ga zeleni pašnjaci, nepregledni maslinici, prekrasne rimske ceste, a u njemu caruju bajkovite kamene kuće ukrašene s mnoštvom detalja, velebne vile i palače, brojne crkvice i stara tradicija koju nije uspjelo pregaziti užurbano, moderno doba.

VODNJAN: MJESTO GDJE POVIJEST DIŠE KROZ UMJETNOST

U kojem god smjeru pogledate, u Vodnjanu vam se smiješi povijest, umjetnost, tradicija, neka smirenost i ljepota malog istarskog mjesta. Grad je najbolje upoznati u opuštenoj šetnji, u koju krenite širom otvorenih očiju, upijajte njegove boje, mirise, ali i osmjehe njegovih stanovnika. Njegove su stare ulice pune upečatljivih detalja gotičko-venecijanskog, renesansnog i baroknog stila, prekrasnih crkvica i kulturno povijesnih spomenika, koje ovdje žive skladan suživot s modernom uličnom umjetnošću i nevjerojatnim muralima koji krase vodnjanska pročelja.

BUJE: SPOJ POVIJESTI, KULTURE I VINSKE TRADICIJE

Buje je mali istarski dragulj smješten na brdašcu koji kao da pleše iznad oblaka, a s čijeg se obzora pruža jedinstven pogled na more i trinaest kilometara dugu stazu kojom svake godine koračaju šetači jedne od najpoznatijih istarskih manifestacija – Istria Wine and Walk. Cijeli gradić je okružen lijepo uređenim vinogradima i starim maslinicima, a posebno značajni spomenici su crkva sv. Servula, crkva Majke Milosrđa te kula sv. Martina.

PIJANA PRUGA: ZABAVNA I FOTOGENIČNA ATRAKCIJA

Jedna od manje poznatih zanimljivosti koja se sve češće obilazi prilikom posjeta najvećem hrvatskom poluotoku je i “pijana pruga”. Riječ je dijelu dionice između Lupoglava i Štalije koja je neravna, nakrivljena, vijuga, a kako se njome više ne prometuje, izvor je mnoštva zabavnih fotografija na društvenim mrežama. Građena je od 1948. do 1951. godine, a ideja je bila da se omogući jednostavniji prijevoz ugljena iz istarskih rudnika do luke u Rijeci. U zlatno doba istarskog rudarstva, krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, prugom je prolazilo i po sto vagona ugljena dnevno.

ŠARMANTNI VRSAR KOJI SU OBOŽAVALI MURTIĆ I DŽAMONJA

More i primorski pejzaži u opusu jednog od najvećih hrvatskih slikara Ede Murtića zauzimaju posebno mjesto, a ogromnu ulogu u tome imao je šarmantni gradić smješten na zapadnoj obali Istre – Vrsar. Murtić je najveći dio godine provodio upravo tamo, u svom ljetnikovcu i atelijeru smještenom u starome gradu. Uske krivudave uličice koje se uspinju i spuštaju po brežuljku na kojem je smješten stvaraju autentični mediteranski ugođaj, a ako se tome pridoda i domaća kuhinja, Vrsar je naprosto neodoljiv. 

PONOR I SLAP BUTORI: MANJE POZNATO MJESTO U ISTRI KOJE VRIJEDI ISTRAŽITI

Istra je poznata po svojim slapovima, nekima od najljepših posvećena je i cijela staza u blizini Buzeta, Staza sedam slapova, bez sumnje jedna od najpopularnijih i najposjećenijih na cijelom poluotoku. Obavezna postaja svakom zaljubljeniku u prirodu je i slap Sopot u blizini Pazina, koji je sa svojom visinom od 25 metara najviši u Istri. No tu je i niz manjih, manje poznatih, a jednako prekrasnih i zadivljujućih slapova koji su idealno odredište za bijeg u zelenilo i uživanje u šumu vode.

Jedan od njih svakako je Butori, koje se nalazi blizu mjesta Šterna, na cesti koja povezuje Buje i Oprtalj. Posjet ne uključuje fizički napor jer se ponor nalazi u blizini ceste. Čim parkirate krećete stazicom koja obilazi ponor, osiguran visokom ogradom. Ulaz u ponor je slobodan, a nakon što prođete ogradu doći ćete na uređenu stazu s rukohvatom, tako da je spuštanje sigurno i za najmlađe.

PAZIN: POVIJEST, KULTURA I SREDNJOVJEKOVNA ČAROLIJA

Pazin je grad duge i bogate tradicije. Nalazi se u samom središtu istarskog poluotoka, svega 30 km udaljen od poznatih turističkih središta. – Intenzitet života ovdje je uglavnom podjednak i zimi i ljeti, uz mjesečnu iznimku svakog prvog utorka, kada se iz cijele Istre u grad slijeva bujica znatiželjnih kupaca na tradicionalnu pazinsku tržnicu – kažu iz Turističke zajednice centralne Istre o svom povijesnom dragulju koji osvaja srca posjetitelja diljem svijeta.

Za sve ljubitelje povijesti i srednjovjekovnih građevina tu je Pazinski kaštel iz 983. godine, najveća i najbolje očuvana srednjovjekovna utvrda u Istri. Ova prekrasna građevina više je puta darivana, osvajana, uništavana i obnavljana, a kroz povijest je imala različite vlasnike i upravitelje. Danas su u njoj smješteni Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina koje svakako vrijedi posjetiti!

PODIJELI ČLANAK