Odlične ideje za izlet: izdvojili smo 12 prekrasnih mjesta koja morate posjetiti u slikovitoj Istri

Što posjetiti u Istri: Deset genijalnih ideja za vikend izlete
Foto: TZ Motovun, David Matković
piše Putni Kofer

Razgledavanje šarmantnih srednjovjekovnih gradića, romantične šetnje uz more, uživanje u ukusnim delicijama, sportskim avanturama… Tu su i najljepši zalasci sunca, najbolje maslinovo ulje, zavodljive vinske kapljice i veličanstveni tartufi. Ako se pitate kamo na izlet u Istru, najveći i po mnogima najljepši hrvatski poluotok, donosimo dvanaest genijalnih mjesta koja morate posjetiti!

GROŽNJAN – DRAŽESNI GRADIĆ U KOJEM SE POVIJEST MOŽE SUSRESTI NA SVAKOM KORAKU

Udaljen manje od sat vremena od najpoznatijih plaža, na ljupkom brdašcu u unutrašnjosti Istre, ugnijezdio se srednjovjekovni gradić Grožnjan – grad umjetnika i glazbe. Prođite kroz kamena gradska vrata i zakoračite u neki sasvim drugi svijet te osjetite dašak prošlih vremena, u kojima je glavno prijevozno sredstvo bicikl, a službena valuta ljubav prema umjetnosti.

Njegove su ulice kao galerija na otvorenom. Grožnjan posebno oživljava pred ljeto te u samom srpnju i kolovozu kada se u njemu održavaju muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, slikarske intervencije…

Sunce, vinogradi, maslinici, vrhunska kapljica, domaća hrana... Prošetali smo kroz Istria Wine and Walk i oduševili se ljepotama sjeverozapadne Istre

ROVINJ – ŠARENE KUĆE, USKE ULICE I MALI TRGOVI KOJI OSTAVLJAJU TRAG

Rovinj… najromantičniji istarski gradić. Grad šarenih pročelja u kojem gotovo svaka kuća ima svoju priču koju treba ispričati. Šarmantan stari dio grada, uličice i kuće koje dodiruju more, plaže te arhipelag otočića oduševljavaju brojne turiste i domaće posjetitelje. Kažu da ljepote Rovinja često ostavljaju dubok trag pa se povezanost s njim proteže već generacijama.

Uspješnost ovog grada ne mjeri se samo posljednjih nekoliko godina, njegove ulice kriju zanimljive priče još iz davne povijesti. Prema arheološkim nalazima, Rovinj je bio nastanjen u prapovijesnom dobu, a starogradska jezgra se počela razvijati u 3. stoljeću. Panoramom grada dominira zvonik crkve sv. Eufemije. Radi se o jednom od najljepših predstavnika barokne arhitekture u Istri, s kojeg možete uživati u ljepotama Rovinja, a ponekad, za lijepog vremena, vide se i Alpe.

MOTOVUN – NAJPOZNATIJE BRDO FILMOVA U HRVATSKOJ

Najpoznatije brdo filmova u Hrvatskoj svoju širu popularnost može zahvaliti filmskom festivalu koji već godinama na njegove ulice dovodi tisuće turista, ali i bez festivala otkrili su ga zaljubljenici u mirni seoski život i očuvanu mediteransku arhitekturu. Slikoviti pogled na gradić oduševljava još dok mu se približavate iz daljine, a kad se napokon uvučete u njegove ulice, osjetite mirise tartufa iz fenomenalnih lokalnih restorana, osvojit će vas zauvijek.

Šetnja oko dvorca, jahanje, bicikliranje, posjet vinarijama i ručak s pogledom na prirodu: donosimo genijalan plan za vikend izlet u Jastrebarsko

GRAD PULA JE PREPUN PREKRASNIH I DOBRO OČUVANIH RIMSKIH GRAĐEVINA

Najveći grad u Istri nije i administrativno središte najvećeg hrvatskog poluotoka – to je Pazin. No, bez obzira na taj birokratski detalj mnogi baš Pulu smatraju jednim od najpoznatijih i najljepših istarskih gradova. Pula je dom nevjerojatne arhitekture, a među povijesnim građevinama najpoznatija je pulska Arena. Od nje počinje svako razgledavanje, no svakako ona nije jedino što ovaj prekrasni grad ima za ponuditi svojim posjetiteljima!

Ako želite malu pomoć, “šalabahter” pri razgledavanju Pule, nije loša ideja ukrcati se za turistički autobus koji tijekom sezone kreće ispred Arene, a koji prolazi pored svih važnih gradskih lokacija, od koje neke nisu uvijek nadohvat ruke. Proći ćete tako pored Mornaričkog groblja na Stoji, vidjeti galeriju Sveta Srca na De Villeovu usponu, kaštele, podzemne tunele i o svemu čuti priču na audio vodiču. To je dobra baza da se snađete u prostoru i odlučite što od svega želite pobliže upoznati.

HUM – NAJMANJI GRAD NA SVIJETU

Jedna od najpoznatijih legendi kaže da su divovi gradili gradove u dolini rijeke Mirne, a kamenje koje im je ostalo nabacili su na vrh brda i tako je nastao Hum. Danas je najpoznatiji kao “najmanji grad na svijetu” u kojem živi svega 30-tak stanovnika. Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od poznatih rakija po kojima je poznat, posebice bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava upravo u Humu.

No stress on Cres: 3 čarobna mjesta zbog kojih vrijedi ljetovati na najvećem jadranskom otoku

NADOMAK BRIJUNA: FAŽANA NUDI SVE ŠTO MOŽETE POŽELJETI NA SVOM ODMORU

Poznata još od rimskih dana po bivšoj tvornici amfora, bogata povijest Fažane podarila joj je i pitoresknu staru gradsku jezgru u kojoj se nalaze župne crkve Svetog Kuzme i crkve Svetog Damjana, čija povijest seže u 15. stoljeće. Osim lijepih crkava, njenom šarmu doprinose i prekrasni trgovi, kamenom popločane uličice i kuće u nizu, a svakako valja spomenuti i fažansku rivijeru koja obiluje prekrasnim plažama i brojnim kulturno-glazbenim manifestacijama od kojih je najpoznatija pučka ‘’Fešta od srdela’’.

RABAC – NAJLJEPŠE MJESTO NA ISTOČNOJ OBALI ISTRE

Prepoznavši ljepote njegovih laguna i netaknute prirode, Rabac se od malenog ribarskog mjestašca pretvorio u turističku žilu kucavicu istočne obale Istre i postao biser Kvarnera. Osim pitoresknih plaža s kojih je teško ispustiti pogled, okolica i zaleđe Rapca nude jednako lijepo zelenilo koje poziva na istraživanje.

Za one koji žele upoznati impozantnu arhitekturu, nezaobilazna su glavna gradska vrata Svetog Flora iz 16. stoljeća, kao i narodni muzej koji je u prošlosti bio barokna palača. Svakako valja spomenuti i brojne kulturno-zabavne manifestacije i festivale koji se odvijaju u Rapcu: od elektronike, tradicionalne i klapske glazbe pa sve do pučkih fešta, ovo maleno mjesto nudi za svakoga ponešto.

VOLITE ŠETNJE U PRIRODI? VRIJEME JE DA UPOZNATE STAZU SEDAM SLAPOVA, NAJLJEPŠU ISTARSKU ŠETNICU

Ima nešto umirujuće u šumu vode i pogledu na slikovite slapove u kojima se voda lomi u tisuće kapljica pri padu s visine u korito. A kad u jednom izletu možete obići čak sedam takvih predivnih slapova, nije čudno da destinacija postane nezaobilazna i omiljena u cijeloj Hrvatskoj! A upravo se to može reći za najljepšu istarsku šetnicu koja prati najljepše dijelove toka rijeke Mirne i njezinih pritoka, a postala je obavezno odredište za sve ljubitelje slapova, hodanja i prirodnih fenomena koji se nižu jedan za drugim.

Staza sedam slapova je duga oko 15 kilometara i kružna je, što znači da krećete jednom stranom rijeke i vraćate se na početak drugom. Ako vam je to previše kilometara, nemojte odustati od izleta: krenite jednom stranom pa se vratite prema početku kad procijenite da vam je dovoljno.

KOTLI – POPULARNO IZLETIŠTE U UNUTRAŠNJOSTI ISTRE

Kotli su jedna od najpoznatijih atrakcija unutrašnjosti Istre, staro selo s kamenim kućicama poznato po “kotlima” – vodom oblikovanim, kotlastim udubinama u stijeni. Cijelo je selo zaštićena ruralna sredina, najpoznatija po starom mlinu koji i danas odolijeva zubu vremena te sačuvanim kortama, baladurima, voltama i slikovitim dimnjacima.

BRIJUNI – JEDINI NACIONALNI PARK U ISTRI, SVIJET EGZOTIČNE LJEPOTE I INTRIGANTNE PROŠLOSTI

Nacionalni park Brijuni jedan je od najljepših i najpoznatijih hrvatskih nacionalnih parkova, oaza veličanstvenog sklada čovjeka i prirode koja iz godine u godinu privlači na tisuće turista. Bez obzira odlučite li se u rajskoj prirodi Brijuna uživati samo na dan ili planirate višednevni posjet, sigurni smo da će vas posebnost ovog mjesta oduševiti.

Pronađite mir u šetnji fotogeničnim drvoredom borova, zaboravite na gradsku vrevu u Mediteranskom vrtu ili probudite istraživača u sebi te zavirite u čari podmorske staze. Ljubitelji prirode uživat će u prirodnih bogatstava najrazvedenijeg istarskog otočja, a ljubitelji povijesti i arhitekture oduševit će povijesnim zgodama i događajima iz davne prošlosti.

STAZA SVETOG ŠIMUNA: IDEALAN IZLET ZA CIJELU OBITELJ

Staza koja je idealna za obitelji s djecom i početnike, kao i one koje tek želite nagovoriti da se zaljube u hodanje. Kružna je, 8,9 kilometara, a započinje u mjestu Gračišće. Na njenoj ruti naići ćete na niz nevjerojatnih vidikovaca, crkvica, prirodnih fenomena, među kojima je najimpresivniji vodopad Sopot. To čudo prirode na kojem se voda gotovo okomito slijeva niz stijene ostavit će vas bez daha pa tu svakako predvidite pauzu za fotografiranje i uživanje u pogledu.

BICIKLISTIČKA STAZA PARENZANA – PUT ZDRAVLJA I PRIJATELJSTVA KOJI POVEZUJE 33 MJESTA I 3 DRŽAVE

Istarski poluotok je ispresijecan brojnim stazama, a jedna od najpopularnijih je biciklistička staza Parenzana – nekadašnja željeznička pruga koja je prometovala od 1902. do 1935. godine. Sa svojih 123 kilometra, prolazeći kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, Parenzana povezuje Poreč i Trst. Nekada uskotračna pruga, danas je staza za bicikliste i pješake koja vas vodi na put kroz prekrasne udoline, pokraj zelenih brežuljaka i tik do srednjovjekovnih gradića, kroz vinograde i uz maslinike. Njena posebnost se ogleda i u brojnim tunelima i impresivnim vijaduktima – pravim remek djelima ondašnje infrastrukturne arhitekture.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: