Dašak francuske kuhinje: ovaj sočni kolač topi se u ustima i idealan je za ljetne dane, a možete ga poslužiti uz kuglicu sladoleda

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ljeto je godišnje doba koje donosi nevjerojatne radosti za sve ljubitelje hrane, posebno voća. Na tržnicama se mogu pronaći domaće breskve, sočne nektarine, divlje borovnice, smokve, kupine, maline… I svaki komad voća izgleda kao pravo malo umjetničko djelo. Pa, ako biste nešto od tih divota iskombinirali i jede vam se ukusni ljetni kolač, u nastavku donosimo jedan brzinski recept koji će vas oboriti s nogu. Galette sa šumskim voćem, poznata poslastica iz francuske kuhinje, nešto je što jednostavno morate isprobati.

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište

RECEPT ZA GALETTE SA ŠUMSKIM VOĆEM

Uživanje u slatkim zalogajima ljeta ne poznaje granice, a galette sa šumskim voćem je jedan od tih blistavih trenutaka. Ovaj jednostavan i osvježavajući desert iz francuske kuhinje oduševljava kombinacijom hrskavog tijesta i sočnog voća. Ovo su sastojci koji će vam trebati za tijesto:

  • 300 grama brašna (glatko)
  • 150 grama maslaca
  • 3 žlice šećera
  • Pola male žlice soli
  • 1 dl vode (hladne)

Kad je riječ o punjenju ljetne galette sa šumskim voćem, priroda nas nagrađuje svojim draguljima. Svježe i sočno šumsko voće, obogaćeno koricom i sokom limuna te slatkim medom i vanilin šećerom, stvara neodoljiv spoj okusa. Dodatak smeđeg šećera i hrskavih listića badema upotpunjuje ovaj gastronomski užitak. Za punjenje vam treba:

  • 500 grama šumskog voća
  • 3 žlice gustina
  • 5 žlica meda
  • 2 vanilin šećera
  • Korica i sok jednog limuna
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • listići badema
  • 1 jaje

POSTUPAK PRIPREME

  • Pomiješajte brašno, šećer i sol, dodajte maslac narezan na listiće i sve sastojke brzo rukom zamijesite. Zatim polako dodajte hladnu vodu, umijesite glatko tijesto i oblikujete ga kao kuglu te ostavite pola sata zamotano u foliju da se ohladi u hladnjaku. Za to vrijeme stavite šumsko voće u zdjelu, pomiješajte s vanilin šećerom, medom i gustinom, dodajte limunov sok i koricu te kratko sve ostavite u hladnjaku da odleži.
  • Tijesto tanko razvaljajte na masni papir, zatim posložite voće po sredini (krajeve, cca 3-4 centimetra nemojte premazati jer nam trebaju za preklopiti voće). Rubove tijesta presavijte preko voća. Razmutite jaje, premažite ga preko krajeva tijesta, pospite smeđim šećerom i listićima badema.
  • Sve peći na 180 stupnjeva 20 do 25 minuta (ovisno o pećnici), dok tijesto ne dobije lijepu, zlatnu boju. Uz ovaj brzi, osvježavajući ljetni kolač možete poslužiti kuglicu sladoleda i neka uživanje krene! P.S. umjesto šumskog voća, u svoju galettu možete staviti bilo koje drugo (sezonsko) voće!
Znate li gdje se nalazi najduža ulica u Hrvatskoj? Spaja čak tri županije i ima više od 600 kućnih brojeva
PODIJELI ČLANAK