Dašak francuske kuhinje: ovaj sočni kolač topi se u ustima i idealan je za ljetne dane, a možete ga poslužiti uz kuglicu sladoleda

Foto: Shutterstock

Ljeto je godišnje doba koje donosi nevjerojatne radosti za sve ljubitelje hrane, posebno voća. Na tržnicama se mogu pronaći domaće breskve, sočne nektarine, divlje borovnice, smokve, kupine, maline… I svaki komad voća izgleda kao pravo malo umjetničko djelo. Pa, ako biste nešto od tih divota iskombinirali i jede vam se ukusni ljetni kolač, u nastavku donosimo jedan brzinski recept koji će vas oboriti s nogu. Galette sa šumskim voćem, poznata poslastica iz francuske kuhinje, nešto je što jednostavno morate isprobati.

Ovaj jednostavan i osvježavajući desert iz francuske kuhinje oduševljava kombinacijom hrskavog tijesta i sočnog voća. Ovo su sastojci koji će vam trebati:

SASTOJCI

Za tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 dl hladne vode

Za punjenje:

  • 500 g šumskog voća
  • 3 žlice gustina
  • 5 žlica meda
  • 2 vanilin šećera
  • Korica i sok jednog limuna
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • Listići badema
  • 1 jaje

POSTUPAK PRIPREME

  • Pomiješajte brašno, šećer i sol, dodajte hladan maslac narezan na listiće i prstima utrljajte u suhe sastojke.
  • Postupno dodajte vodu i zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  • Šumsko voće pomiješajte s vanilin šećerom, medom, gustinom, limunovim sokom i koricom. Ostavite u hladnjaku da odstoji.
  • Tijesto razvaljajte na masni papir, oblikujući krug. Na sredinu rasporedite voće, ostavljajući rubove slobodnima (3-4 cm).
  • Rubove preklopite prema unutra preko dijela voća.
  • Umutite jaje i premažite rubove tijesta, pospite smeđim šećerom i listićima badema.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20–25 minuta, dok tijesto ne porumeni.
  • Poslužite toplo, po želji s kuglicom sladoleda.

Pročitajte još