
Kvizovi
Kada čujete za pojam kebab, vjerojatno odmah pomislite na Tursku. Ova street food delicija spada u najpopularnija „brza jela” diljem svijeta, mnogima je omiljena na povratku iz ludog noćnog izlaska, a sva njena filozofija leži u finom mesu i malom milijunu priloga i umaka kojima je teško odoljeti. Iako nije jedno od najhranjivijih i najzdravijih jela, svi mi imamo onaj jedan, ili više njih, „cheat day” – dan u tjednu kada se prepustimo masnim i slasnim obrocima u neograničenoj količini. Odlučili smo provjeriti što je to zapravo kebab, kako je nastao, koje je meso najbolje koristiti i kako pripremiti kod kuće tradicionalni turski kebab. Pa krenimo redom!
Meso nabodeno na štapić i pečeno iznad otvorene vatre mnogima je omiljena delicija koja je nastala u Turskoj, državi u kojoj danas postoji više od 100 različitih vrsta kebaba. Taj orijentalni specijalitet, pripremljen od nekoliko vrsta mesa i pečen na posebnom okomitom ražnju, jede se diljem svijeta, a radi se od pilećeg, telećeg ili janjećeg mesa.
Kebab o kojem danas pričamo zapravo je u svijetu poznatiji kao „döner kebab”. Smatra se da ga je prvi pripremio turski kuhar Hacı İskender u Bursi tijekom 19. stoljeća, a svoj pravi procvat doživio je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća kada su ga turski doseljenici u Njemačkoj počeli prodavati kao brzu hranu. Izvorno je bio posluživan s rižom kao prilogom, a kasnije u lepinju, uz dodatak različitih salata i umaka.
View this post on Instagram
Legenda kaže da su kebab izmislili turski vojnici koji su komadiće ulovljenih životinja zaboli na mač i potom ih pekli na otvorenoj vatri, o čemu postoje zapisi iz davnog 14. stoljeća. Iz Turske se kebab se proširio po Bliskom istoku, a potom i po cijelom svijetu.
Najpoznatije vrste kebaba su Doner (serviran u piti s različitim vrstama mesa), Šiš kebab (komadići mesa naredani na ražnjiću s povrćem) i Adana (mljeveno meso kao izdužena pljeskavica). Iako se za pripremu tradicionalnog kebaba upotrebljava janjetina, danas se često koristi i junetina, govedina pa čak i piletina. Ovaj put smo se odlučili za junetinu, a za pripremu Doner kebaba kod kuće za dvije osobe potrebni su vam sljedeći sastojci:
Kvizovi
U PRIZEMLJU MSU-A
Skriveni dragulji Europe
Nova hit destinacija
Cirkuska tragedija stoljeća
BAŠ MU SE VESELIMO!
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje