Svima draga street food delicija: kako kod kuće pripremiti kebab, tradicionalni turski specijalitet

Kebab
Foto: Alex Kehr, Flickr

Kada čujete za pojam kebab, vjerojatno odmah pomislite na Tursku. Ova street food delicija spada u najpopularnija „brza jela” diljem svijeta, mnogima je omiljena na povratku iz ludog noćnog izlaska, a sva njena filozofija leži u finom mesu i malom milijunu priloga i umaka kojima je teško odoljeti. Iako nije jedno od najhranjivijih i najzdravijih jela, svi mi imamo onaj jedan, ili više njih, „cheat day” – dan u tjednu kada se prepustimo masnim i slasnim obrocima u neograničenoj količini. Odlučili smo provjeriti što je to zapravo kebab, kako je nastao, koje je meso najbolje koristiti i kako pripremiti kod kuće tradicionalni turski kebab. Pa krenimo redom!

ŠTO JE KEBAB I KAKO JE NASTAO TAJ ORIJENTALNI SPECIJALITET

Meso nabodeno na štapić i pečeno iznad otvorene vatre mnogima je omiljena delicija koja je nastala u Turskoj, državi u kojoj danas postoji više od 100 različitih vrsta kebaba. Taj orijentalni specijalitet, pripremljen od nekoliko vrsta mesa i pečen na posebnom okomitom ražnju, jede se diljem svijeta, a radi se od pilećeg, telećeg ili janjećeg mesa. 

Kebab o kojem danas pričamo zapravo je u svijetu poznatiji kao „döner kebab”. Smatra se da ga je prvi pripremio turski kuhar Hacı İskender u Bursi tijekom 19. stoljeća, a svoj pravi procvat doživio je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća kada su ga turski doseljenici u Njemačkoj počeli prodavati kao brzu hranu. Izvorno je bio posluživan s rižom kao prilogom, a kasnije u lepinju, uz dodatak različitih salata i umaka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ali Kebaba – Offical (@ali_kebaba)

Legenda kaže da su kebab izmislili turski vojnici koji su komadiće ulovljenih životinja zaboli na mač i potom ih pekli na otvorenoj vatri, o čemu postoje zapisi iz davnog 14. stoljeća. Iz Turske se kebab se proširio po Bliskom istoku, a potom i po cijelom svijetu.

KAKO PRIPREMITI KOD KUĆE POPULARNO FAST FOOD JELO KEBAB

Najpoznatije vrste kebaba su Doner (serviran u piti s različitim vrstama mesa), Šiš kebab (komadići mesa naredani na ražnjiću s povrćem) i Adana (mljeveno meso kao izdužena pljeskavica). Iako se za pripremu tradicionalnog kebaba upotrebljava janjetina, danas se često koristi i junetina, govedina pa čak i piletina. Ovaj put smo se odlučili za junetinu, a za pripremu Doner kebaba kod kuće za dvije osobe potrebni su vam sljedeći sastojci: 

SASTOJCI

  • 250 g junećeg mesa
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g krušnih mrvica
  • ½ glavice luka
  • 1 žličica mljevenog kima
  • ½ žličice dimljene paprike
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • ½ žličice origana
  • Sol
  • Crni papar
  • Ulje

POSTUPAK PRIPREME

  • Sve sastojke osim ulja stavite u blender: meso, nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice i začine (sol, papar, kim, paprika, korijander, origano).
  • Blendajte dok ne dobijete homogenu, usitnjenu smjesu.
  • Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  • Pripremite veći komad aluminijske folije i premažite ga uljem.
  • Mesnu smjesu oblikujte u debelu kobasicu i stavite na sredinu folije, pa čvrsto zamotajte i zatvorite krajeve.
  • Položite zamotani kebab na tepsiju i pecite 35-40 minuta, povremeno okrećući.
  • Nakon pečenja, izvadite, kratko ohladite i zatim zapecite na grill tavi sa svih strana dok ne dobije koricu.
  • Narežite na tanke listiće i poslužite u toplim lepinjama s prilozima po želji (feta sir, salata, paprika, umaci…).

Pročitajte još