Jeste li probali ovu sočnu inačicu popularnog jela? Lendavski bograč od 3 vrste mesa oduševljava gurmane, imamo recept!

Lendavski bograč
Fotografije: Domagoj Biondić
piše Putni Kofer

Od 2011. godine čarobna Lendava slovi za svjetsku prijestolnicu bograča, a već gotovo dva desetljeća priprema i najveće natjecanje u kuhanju tog jela svake zadnje subote u kolovozu. Ove je godine 28.08. održan Bogračfest, događaj koji već tradicionalno ne propuštaju gosti iz susjednih zemalja, kao posjetitelji, ali i kao natjecatelji. Ovaj slovenski gradić ušao je i u Guinnessovu knjigu rekorda u kuhanju najveće količine bograča, od čak 1.801 kilograma. Zvuči nevjerojatno samo zamisliti toliku količinu hranu na jednom mjestu! Pa, sigurno se sada mnogi pitaju kako se kuha onaj nabolji? Koja je tajna pripreme i koja vrsta mesa se koristi? Zašto je tako neodoljiva ova inačica slavnog gulaša? Saznajte sve odgovore i iznenadite svoju obitelj i prijatelje ovom delicijom jer u nastavku donosimo recept za lendavski bograč prema tradicionalnoj recepturi!

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

RECEPT ZA LENDAVSKI BOGRAČ (za 10 osoba)

  • 70 dag junećeg buta ili lopatice
  • 70 dag divljači (srna, jelen)
  • 70 dag svinjske lopatice
  • 1,5 do 2 kg luka
  • 5 dag češnjaka
  • 10 dag svinjske masti
  • 5 dag mljevene crvene paprike
  • 50 dag svježe paprike (zelene i crvene)
  • 1,5 kg krumpira
  • 4 dl suhog bijelog vina
  • sol, papar u zrnu i mljevena paprika, lovorov list, ljuta mađarica ili ljuti feferon

POSTUPAK PRIPREME

  • Na masnoći popržite sitno nasjeckani luk dok ne postakli, dodajte češnjak da zamiriše i na veće komade narezano meso divljači (3-4 dag po komadu), još malo popržite i pirjajte. Kad ispari sok, pospite mljevenu crvenu papriku, malo je popržite i podlijte vodom. Pirjajte sve zajedno dok divljač ne omekša do pola.
  • Zatim dodajte junetinu narezanu na komadiće, a nakon nekog vremena svinjsku lopaticu i svježu papriku, narezanu na sitne kockice. Posolite, dodajte papar u zrnu i list lovora. Kad je meso već na tri četvrtine pečeno, na meso posložite krumpir narezan na sitne komadiće. Dodajte toliko vode da prekrije krumpir. Posudu poklopite, polako pirjajte i nemojte često miješati jelo jer krumpir mora ostati u cijelim komadima. Kuhajte polako u kotliću dok ne omekša. Pred kraj bograč zalijte vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
  • Bograč se servira izravno iz kotlića u dubokim zemljanim zdjelama. Posebno je ukusno kada se posluži uz domaće perece (pereci su vrsta mađarske mješavine između pereca i žemlje od jednostavnog dizanog tijesta). Dignuto tijesto podijelite na komade, a zatim svaki komad zarolajte u dugačak, tanki valjak. Kiflice prepolovite i po dvije ispletite u obruč. Tijesto premažite jajetom i ispecite u pećnici ili još bolje u krušnoj peći.
PODIJELI ČLANAK