Imaju svoj Eiffelov toranj, ušli su u Guinnessovu knjigu rekorda i kuhaju najbolji gulaš: ovaj slovenski gradić ima baš sve za savršen izlet

Fotografije: Domagoj Biondić
piše Putni Kofer

Ovdje je tradicija vinogradarstva vrlo cijenjena, boje slikovitih vinograda prate vas na svakom koraku, panoramu grada krasi stari dvorac s kojeg se pružaju spektakularni pogledi na nekoliko država. Stanovnici su sagradili i svoju inačicu Eiffelovog tornja, a ove su godine u jednom danu skuhali čak 1.801 kilogram slavnog gulaša, čime su zaslužili ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Mogu se pohvaliti i izuzetno bogatom povijesnom baštinom i ispreplitanjem slovenske, mađarske, hrvatske, romske, židovske i drugih kulturnih tradicija… Razne nacionalnosti žive mirno i skladno, sve je kao u nekom dobrom filmu kojeg prati ugodna glazba. I ne, nismo u nekom velikom gradu, Lendava broji nešto manje od tri tisuće stanovnika, ali ima veliko srce u koje smo se zaljubili na prvi pogled. U nastavku saznajte što sve morate posjetiti u čarobnoj Lendavi, nerazvikanom biseru Slovenije!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

OD STAROG DVORCA, DIVNIH MUZEJA PA SVE DO MODERNIH ARHITEKTONSKIH ZDANJA, LENDAVA KRIJE BROJNE ATRAKCIJE KOJE MOŽETE ISTRAŽIVATI DANIMA

Prekrasan dvorac, slikovite uličice, muzeji s poznatim djelima velikana svjetske umjetnosti, vidikovac kojeg nazivaju i pomurskim Eiffelovim tornjem, lijepe crkvice, sinagoga, klupa ljubavi… Sve to i još više pronaći ćete u najistočnijem slovenskom gradiću u kojem vam neće i ne može biti dosadno ako volite istraživati nova mjesta koja su zadržala onaj svoj stari, jedinstveni karakter i duh. Ovaj nerazvikani biser bogate kulturne baštine i zanimljive povijesti udaljen je tek sat i pol vremena vožnje od Zagreba, samo nekoliko minuta od hrvatsko-slovenske granice iznad Čakovca te je idealan za vikend izlete u Sloveniju, a nećete požaliti ni ako tamo odlučite i prespavati.

Na brdu iznad grada uzdiže se moćna utvrda Lendavski dvorac s koje se pruža impozantan pogled na slikovite vinorodne brežuljke, a unutar nje krije se atraktivan muzej poznat po izložbama i remek djelima svjetskih umjetnika kao što su Dali, Picasso, Miro, Chagall, Hundertwasser… Idealna je to početna postaja za istraživanje gdje se možete upoznati s čudesnim gradom kojeg su stoljećima oblikovali brojni narodi, a karakterizira ga miran suživot Slovenaca, Mađara, Hrvata i Roma.

Prošetajte kroz staru gradsku jezgru, izdvojite nekoliko minuta za posjet prekrasnoj kazališnoj i koncertnoj dvorani koju je izgradio poznati mađarski arhitekt Imrea Makovc, obiđite lendavsku sinagogu koja je uz onu mariborsku jedina u Sloveniji te se uputite prema kapelici Presvetog Trojstva u kojoj će vas dočekati prava pravcata mumija. Nedaleko od ove važne povijesne, strateške točke za zaštitu grada od osvajača nalazi se i vidikovac Vinarium, jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Sloveniji s koje se pruža pogled na čak četiri države – Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Austriju. Divite se nevjerojatnim zelenim prostranstvima, udahnite svježi zrak i počastite svoje nepce gibanicom, langašima i drugim domaćim suhomesnatim proizvodima.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

ZIPLINE, BICIKLIZAM, HODANJE… NAPUNITE SE ADRENALINOM I RESETIRAJTE SVOJE RASPOLOŽENJE

Mnogi će se složiti da nas aktivni odmor izvlači iz svakodnevne rutine i daje nam vrijeme i prostor da iskušamo nešto novo, nešto što je dobro za naše tijelo i um. Pa, ako tražite neku drugačiju aktivnost koja će vas napuniti adrenalinom i resetirati vaše raspoloženje, Lendava pruža nekoliko mogućnosti u kojima možete uživati tijekom cijele godine.

Nedaleko od vidikovca Vinarium nalazi se jedini zipline u Sloveniji koji ima dvije paralelne čelične sajle. Spust je dug 50 metara, a na najbržoj točki omogućit će vam spuštanje između 50 i 60 kilometara na sat. Ova rekreativno sportska aktivnost ne zahtijeva posebnu fizičku spremnost ili pripremu, već samo praćenje uputa iskusnih vodiča, puno pozitivne energije i želje za dobrom zabavom!

Za ljubitelje pedaliranja na dva kotača na raspolaganju su brojne biciklističke staze koje će vas provesti među brežuljcima s crkvicama i vinogradima koji se spuštaju do ravnica uz Muru i skreću u susjednu Mađarsku i Hrvatsku. Obujte tenisice, sjednite na bicikl i uživajte u dodiru netaknute prirode.

GASTRONOMSKA MEKA U SLOVENIJI: LENDAVA SE MOŽE POHVALITI ULASKOM U GUINNESSOVU KNJIGU REKORDA U KUHANJU BOGRAČA, ALI I SJAJNIM RESTORANIMA

Nakon dana ispunjenog aktivnosti, vrijeme je da utažite glad i žeđ u gradiću koji ima bogatu gastronomsku tradiciju, a ove je godine ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda u kuhanju najveće količine bograča. Ova neodoljiva inačica slavnog gulaša kuha se s tri vrste mesa, junetinom, svinjetinom i divljači, a slavi se svake zadnje subote u kolovozu gdje se brojne ekipe natječu tko će pripremiti najukusniju verziju ove tradicionalne delicije. Lendavski Bogračfest okupi brojne posjetitelje iz susjednih zemalja, najveće je to natjecanje u kuhanju u Sloveniji koje prati cjelodnevno druženje po ulicama, koncerti i bogat popratni program.

Odličan bograč možete kušati u gostionici Kančal, a ako svoje nepce želite razdragati tipičnim jelima prekmurske ravnice kao što su domaći naresci od tünke, cigansko pečenje i gibanica, potražite restoran To ni Gibanica – Lovski dom. Ovdje su atmosfera i uređenje sjajni, domaćini prijateljski raspoloženi, a jela koji će vam servirati na vrlo moderan i neobičan način zadovoljit će i najzahtjevnije gurmane.

Osjetite razne mirise, uživajte u punoći vina lendavskih vinara, potražite aktivan odmor u opuštajućem krajoliku i naučite nekoliko lekcija iz povijesti. Malo umorite tijelo, ali odmorite duh. Lendava je gradić kojeg ćete dugo pamtiti!

PODIJELI ČLANAK