Ovaj brzi i zdravi kruh bez brašna gotov je u trenu, a treba vam samo nekoliko sastojaka koje sigurno već imate u hladnjaku

Foto: Shutterstock

Kruh je tijekom povijesti oduvijek bio jedna od najvažnijih namirnica u različitim kulturama. Miris svježe pečenog kruha asocira nas na opuštena jutra, po krišku grabimo kad želimo nešto pojesti nabrzinu, a u kući većina ljudi gotovo uvijek ima barem komadić. Vrsta je sve više, sve su ukusniji, dodaju im se sjemenke, igra s vrstama brašna, njeguju i razmjenjuju starteri… Nekad nam ipak svima treba nešto sasvim jednostavno, što je gotovo u trenu, a može stajati i po nekoliko dana. Ovaj proteinski kruh bez brašna je upravo takav, a mi donosimo recept u koji smo se i sami zaljubili!

PRVI SU KRUH LJUDI RADILI JOŠ U 12. STOLJEĆU PRIJE KRISTA, A EGIPĆANI SU PRVI POČELI KORISTITI KVASAC

Smatra se da su usitnjene žitarice s vodom ljudi prvi put pomiješali još u 12. stoljeću prije Krista, a stari Egipćani prvi su koristili kvasac i tako ga učinili nekim i još ukusnijim. U kruhu su uživali i Grci, pa zatim i Rimljani kod kojih su pekari imali poseban status u društvu. Kruh je kroz stoljeća bio hrana zahvaljujući kojoj su niži slojevi društva uopće uspjeli preživjeti.

Bijeli se kruh tada jeo na dvorovima i kod velikaša, a običan je puk bio osuđen na jeftinije žitarice i radili su ga od zobi, raži, ječma… Krajem 19. i u 20. stoljeću razvojem mehanizacije kruh je postao široko dostupan i, u različitim oblicima, ušao u gotovo sve domove na planeti.

Ovaj se kruh priprema u standardnom duguljastom kalupu, čije su prosječne dimenzije 30 cm x 15 cm. Za jednu štrucu trebat će vam tek nekoliko sastojaka, od kojih većinu vjerojatno već imate u hladnjaku. Ako koristite bezglutenske zobene pahuljice, može biti i bez glutena. Evo koji su vam sastojci potrebni:

SASTOJCI

  • 3 jaja
  • 500 g svježeg sira (može i posni i punomasni)
  • 250 g zobenih pahuljica
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 50 g različitih sjemenki (suncokret, lan, sezam…)
  • sol

POSTUPAK PRIPREME

  • Kalup za kruh (dimenzija 30 x 15 cm) obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  • Jaja dobro umutite mikserom najmanje 5 minuta, dok ne postanu pjenasta.
  • Postupno dodajte svježi sir u umućena jaja i miksajte dok se sve ne sjedini.
  • Dodajte sol i prašak za pecivo pa još kratko miksajte da se sve poveže.
  • Zatim ručno, žlicu po žlicu, umiješajte zobene pahuljice u smjesu. Nemojte više koristiti mikser.
  • Umiješajte i sjemenke po izboru (mogu i bez njih, ali daju hrskavost).
  • Smjesu prebacite u kalup, dio po dio, i dobro utisnite do rubova. Po želji, pospite sjemenkama po vrhu.
  • Pecite oko 35 minuta na 180 °C.
  • Nakon pečenja izvadite iz kalupa i ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
  • Čuvajte u hladnjaku, a može se konzumirati do četiri dana.
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ????????⚓️????????☀️???????????? (@mirjawill)

Pročitajte još