
REKORDERI LJUBAZNOSTI
Kruh je tijekom povijesti oduvijek bio jedna od najvažnijih namirnica u različitim kulturama. Miris svježe pečenog kruha asocira nas na opuštena jutra, po krišku grabimo kad želimo nešto pojesti nabrzinu, a u kući većina ljudi gotovo uvijek ima barem komadić. Vrsta je sve više, sve su ukusniji, dodaju im se sjemenke, igra s vrstama brašna, njeguju i razmjenjuju starteri… Nekad nam ipak svima treba nešto sasvim jednostavno, što je gotovo u trenu, a može stajati i po nekoliko dana. Ovaj proteinski kruh bez brašna je upravo takav, a mi donosimo recept u koji smo se i sami zaljubili!
Smatra se da su usitnjene žitarice s vodom ljudi prvi put pomiješali još u 12. stoljeću prije Krista, a stari Egipćani prvi su koristili kvasac i tako ga učinili nekim i još ukusnijim. U kruhu su uživali i Grci, pa zatim i Rimljani kod kojih su pekari imali poseban status u društvu. Kruh je kroz stoljeća bio hrana zahvaljujući kojoj su niži slojevi društva uopće uspjeli preživjeti.
Bijeli se kruh tada jeo na dvorovima i kod velikaša, a običan je puk bio osuđen na jeftinije žitarice i radili su ga od zobi, raži, ječma… Krajem 19. i u 20. stoljeću razvojem mehanizacije kruh je postao široko dostupan i, u različitim oblicima, ušao u gotovo sve domove na planeti.
Ovaj se kruh priprema u standardnom duguljastom kalupu, čije su prosječne dimenzije 30 cm x 15 cm. Za jednu štrucu trebat će vam tek nekoliko sastojaka, od kojih većinu vjerojatno već imate u hladnjaku. Ako koristite bezglutenske zobene pahuljice, može biti i bez glutena. Evo koji su vam sastojci potrebni:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
REKORDERI LJUBAZNOSTI
Kvizovi
VIVODINA WINE&WALK
KAMENI SVJEDOK PROŠLOSTI
Kazna za nestrpljive
Kvizovi
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane