Najbolje od dalmatinske gastronomije: 8 odličnih restorana zbog kojih se isplati „potegnuti” do Šibenika

Restorani u Šibeniku
Foto: Instagram @pelegrini_sibenik
piše Putni Kofer

Ako je vjerovati onoj staroj uzrečici da gastronomija nije samo vještina, nego i prava umjetnost – onda su Šibenčani majstori u pripremanju hrane. Od Michelinovih nagrađivanih restorana, autentičnih dalmatinskih konoba pa sve do modernih, mediteranskih lokala kojima je teško odoljeti – cijelo šibensko područje ima nevjerojatno bogatu i raznoliku kuhinju koja može zadovoljiti gurmane svih ukusa. Osim u kuhinji, trude se Šibenčani prezentirati svoju baštinu i kroz različite turističke ture od kojih je jedna od najpopularnijih „Priče iz šibenske kužine”, ovog ljeta besplatna za sve posjetitelje svakog četvrtka u 20 sati s polaskom s Male lože. Članovi udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik ispričat će vam sve o mediteranskoj prehrani koja je upisana na UNESCO-vu listu Svjetske nematerijalne baštine, zlatnom dobu Krešimirovog grada i proizvodnji soli zbog koje je sagrađena katedrala sv. Jakova. Prošetat ćete i do prve dalmatinske slastičarne Stevo Mandić i kultnog mjesta okupljanja neženja – kavane Medulić, pa sve do Masne ulice i nekadašnje tržnice gdje su lokalci trgovali mesom i žitom. Nakon nadahnjujuće ture predlažemo da isprobate lokalne specijalitete u restoranima i konobama koje karakterizira obilje sočnih plodova mora, svježa riba i tradicionalno pripremljene mesne delicije. Prođirali smo gradom i izdvojili nekoliko odličnih mjesta: evo gdje fino jesti u Šibeniku!

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

Restoran Pjat (Trg Pavla Šubića I 3)

Smješten uz šibensku rivu s prekrasnim pogledom na kanal Svetog Ante, restoran Pjat jedan je od onih ugostiteljskih objekata kojeg lokalci jednostavno obožavaju. U prostranom interijeru i na velikoj ljetnoj terasi svojim posjetiteljima tijekom cijele godine poslužuje tradicionalnu dalmatinsku hranu, a njihovo zlatno pravilo glasi: od polja do stola. Sve namirnice koje koriste dolaze od lokalnih proizvođača i OPG-ova, a i sami vlasnici uzgajaju domaće povrće pa ćete ovdje zasigurno uživati u svježem obroku i klasicima mediteranske kuhinje kojoj pristupaju na inovativan način. Preporučujemo hobotnicu s fažolom, domaće makarone s tartufima i pršutom, carpaccio i dimljenu tunu te brancina s pireom od mrkve. Ne zaboravite nazdraviti čašicom vrhunskog domaćeg vina i upijati atmosferu malog mista koje ima veliku dušu.

Peperoncino (Mesarske stube 2)

Ako ste ljubitelj pravog mediteranskog ambijenta, u mirnom prolazu unutar stare gradske jezgre nalazi se restoran Peperoncino koji će oduševiti vaše nepce probranim morskim, mesnim i vegetarijanskim specijalitetima. Prepoznali su ovo mjesto i korisnici na portalu TripAdvisor, najpopularnijoj specijaliziranoj svjetskoj stranici za vrednovanje restorana, gdje je Peperoncino ocijenjen s izvrsnih 5.0. Pašticada od tune, grill hobotnica, ragu od lignje i njoke s kozicama samo su neke od delicija s kojima nećete pogriješiti. Usuđujemo se reći da je ovo jedan od restorana u kojima bismo mogli svaki dan ručati dok ne isprobamo sve što nude!

Marenda (Ul. Nove crkve 9)

U marendaškom gnijezdu logičnog imena Marenda, kultnoj konobi u gradu Šibeniku, dočekat će vas friška spiza, ali i pitarić cvića i kockasti stolnjaci za potpuni ugođaj. Njihovi aduti su svinjska oglavina, buncek narezan na sitne komadiće, pašta fažol i sitna frigana riba, a svi oni koji posjete najstariji samorodni grad na Jadranu kažu da su upravo na ovom mjestu doživjeli onaj pravi puls šibenskog srca. Marenda je otvorena 70-tih godina prošlog stoljeća i pravi je primjer dalmatinske konobe koja gostima pruža autentični gastronomski užitak te je idealno mjesto za provesti ugodne i opuštene trenutke tijekom vrelih ljetnih večeri.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

Nostalgija (Ul. Biskupa Fosca 11)

Nostalgija je jedan od najboljih šibenskih lokala, a prepoznao ga je i popularni svjetski portal Lonely Planet koji je na svojim web stranicama upravu ovu konobu izdvojio u svoj turistički vodič. Kako kažu, s ugodnom natkrivenom terasom tik uz franjevački samostan, ovo je mjesto idealno za doručak, ručak ili večeru, uz pregršt ponude iz rustikalne hrvatske gastronomije. Nostalgija pruža mogućnost kušanja Mediterana kroz namirnice kakav je nekad bio. Uživajte u ugodnom ambijentu i dnevno svježim jelima bakine kuhinje!

Bronzin (Obala palih omladinaca 5b)

Odojak s ražnja, teletina ispod peke, teleći rižoto i burger od jelena samo su neki od specijaliteta koji će vas dočekati u restoranu Bronzin koji se u kratkom vremenu prometnuo kao prava meka za gurmane. Otvoren je 2019. godine na šibenskoj rivi s ciljem predstavljanja dalmatinske seoske hrane koju pripremaju na vatri i dimu domaćeg drva. Imaju bogatu vinsku kartu s brojnim vrhunskim hrvatskim i stranim etiketama koje se savršeno sljubljuju s jelovnikom.

Buta (Obala palih omladinaca 5b)

U prizemlju Heritage hotela Armerun na šibenskoj rivi nalazi se restoran Buta kojem se turisti u šetnji redovito dive. Njihova je terasa okružena cvijećem i mediteranskim začinima s pogledom na more, a navečer se pruža spektakularan zalazak sunca zbog kojeg je ovo mjesto jedno od najboljih u gradu. Kuhinja u Boti je mediteranska, s naglaskom na lokalne namirnice koje su zvijezda svakog tanjura, a prema mišljenju gostiju iz hotela – ovdje se poslužuje jedan od najboljih doručaka u Hrvatskoj. Ujutro obavezno probajte omlet s paškim sirom, a za ručak ili večeru preporučujemo teleći rižoto sa šparogama i pinjolima, mousse od hobotnice u granulama lješnjaka na umaku od manga i grdobinu omotanu lardom pata negre na koromaču.

Pelegrini (Jurja Dalmatinca 1)

Kada biste nekome tko nikada nije bio u Hrvatskoj trebali dočarati što je to Dalmacija, a ta osoba voli isprobavati domaću, lokalnu hranu, onda je najbolji način da ga pošaljete u restoran Pelegrini. Malo je onih među pravim gurmanima koji nisu čuli za ovaj šibenski lokal koji se i ove godine našao u novom izdanju Michelinovog vodiča za Hrvatsku. Restoran u kojem kuha chef Rudolf Štefan ima baš sve – divnu atmosferu, povijesni ambijent, neponovljiv pogled na katedralu Sv. Jakova i sjajnu hranu. Gotovo je nemoguće ne uživati u fascinantnim prizorima jer gotovo svaki dio iskustva koje nudi Pelegrini krije zanimljivosti na koje je teško ostati ravnodušan.

Konoba Vinko (Uz cestu 57, Konjevrate)

Još jedna preporuka iz Michelinovog vodiča za Hrvatsku s oznakom Bib Gourmand je i konoba Vinko, koja će vas osvojiti mirisima odojka i pivca s ražnja, slasne janjetine, jela ispod peke i nadaleko poznatog telećeg rižota koji se priprema na skradinski način. Smještena je u mjestu Konjevrate na glavnoj cesti koja vodi od Šibenka do Drniša, od šibenske rive je udaljena tek pola sata, te je omiljeno mjesto brojnih lokalaca i njihovih gostiju. Konoba se nalazi u sklopu stare kamene kuće koja ima stoljetnu tradiciju usluživanja hrane, a ponudu čine jela dalmatinske zagore koja s okusima vraćaju u pomalo zaboravljena vremena. Atmosfera je domaćinska, opuštena i ugodna, baš onakva kakva treba biti u ležernoj dalmatinskoj konobi.

PODIJELI ČLANAK