Kraljica zimskog stola uvijek je dobra ideja za ručak: evo kako napraviti savršenu sarmu

Recept za sarme
Foto: Shutterstock

Lijeno i mamurno novogodišnje jutro. Topli zalogaj na žlicu kad vani šiba vjetar, a gradove prekrivaju pahulje snijega. Pouzdana zaliha u zamrzivaču koja podsjeća na mamu koja ju je spremila s ljubavlju. Sve je to, ali i mnogo više, njezino veličanstvo sarma, mnogima omiljeno zimsko jelo čija je sezona upravo počela pa se svi ovih dana pitaju kako kod kuće napraviti domaće sarme.

RECEPT UZ KOJI ĆE VAM SARME BAŠ UVIJEK USPJETI

Ljubitelji hrane često kažu da se godina dijeli na dvije sezone: sezonu punjenih paprika i sezonu sarme. Potonja bolje prija kad su temperature niže, a prva u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg, mirisnog povrća. Ako se spremate po prvi put sami napraviti ovo slasno jelo i prestati ovisiti o bakama, mamama i tetkama koje su usavršile njihovu pripremu, u nastavku donosimo recept uz koji će vam sarma baš uvijek uspjeti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natasa Lukic (@my_little_kitchen_for_everyone)

Malo vježbe zahtijeva samo motanje mesa u kupus, no to ćete usavršiti s vremenom, sve ostalo je jednostavno. I ne zaboravite, sarma se uvijek radi u velikim količinama, jede danima (neki kažu da je najbolja drugi ili treći dan, hrabri se čak kunu da je okus najboljeg sedmog dana), a odlično podnosi zamrzavanje pa svakako ubacite nekoliko porcija u duboko kako bi vas razveselila na dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak.

SASTOJCI

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 1 kg miješanog mljevenog mesa
  • 150 g riže
  • 1 glavica luka
  • 50 g sitno nasjeckane slanine
  • Nekoliko listova svježeg peršina
  • Suho meso (rebra) ili kobasica za kuhanje (po želji)
  • Sol, papar

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @shta_ima_shta_nema

POSTUPAK PRIPREME

  • Odvojite listove kupusa i odrežite im zadebljanja na dnu.
  • Na tavi prepržite slaninu, izvadite ju, a na toj masnoći izdinstajte sitno sjeckani luk.
  • U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, rižu, sol, papar i sjeckani peršin. Dodajte slaninu i luk, dobro izmiješajte.
  • Na svaki list stavite žlicu smjese, preklopite donji dio, zarolajte, a krajeve ugurajte prstom.
  • U veliki lonac slažite sarme u krug, po potrebi u više redova. Dodajte suho meso ili kobasicu.
  • Ako imate viška listova, narežite ih i stavite na vrh.
  • Prelijte sve vodom da prekrije sarme i kuhajte oko 2 sata.
  • Poslužite toplo, uz pire krumpir ili svježi kruh.
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Domagoj Jakopović Ribafish (@ribafish13)

Pročitajte još