Hrana i piće

Jedan od najboljih restorana na Pelješcu ležerno je mjesto uz samo more s pristupačnim cijenama: okus njihovih školjki dugo se pamti

Kako uopće započeti priču o restoranu u kojemu ti ispred nosa iz mora izvade kamenicu i odmah je posluže na tanjur? Nekoliko kamenica, pa zatim slasne mušule i svježu ribu… “Sea food Sutvid” jedno je od onih mjesta na koja slučajno naiđeš, a potom ne možeš prestati o njima pričati i svaki put poželiš ponovno svratiti. Prije nekoliko dana put nas je odveo na Pelješac, a prije ulaza u maleno mjesto Drače, s desne strane ceste, na malenom drvenom splavu, otkrili smo pravi gastronomski raj. Ovdje se hrana priprema jednostavno, prema starim recepturama koje mirišu na bakinu kuhinju, a spoj povoljnih cijena i ambijenta uz samo more čini ovaj restoran jednim od najboljih na Pelješcu. Ocjena od 4,8 na Googleu od gotovo 1.900 gostiju jasno pokazuje da nismo jedini koji tako misle.

GENERACIJA Z MIJENJA OBIČAJEZnate li što je to "suhi prosinac"? Blagdani bez alkohola novi su trend među mladima, čak polovica ih ne planira popiti ni kap ovog Božića
Nastavi čitati

SEA FOOD SUTVID IMA SVE ŠTO BI JEDNA TRADICIONALNA DALMATINSKA KONOBA TREBALA PONUDITI SVOJIM GOSTIMA

Jelovnik restorana “Sea food Sutvid” nije nimalo pretenciozan. Umjesto složenih jela s dugačkim nazivima, ovdje vas očekuju jednostavni, ali autentični okusi poput pohanih i svježih kamenica, mušula na crveno i bijelo, orade s blitvom, njoka s kozicama, crnog rižota i gulaša od lignji. Sve ono što bi prava dalmatinska konoba trebala imati.

View this post on Instagram

A post shared by Sutvid Mussels and Oysters Buffet (@seafood_sutvid)

NOVI KONCEPT ZABAVEBili smo na prvoj "ničijoj svadbi": na njoj ne postoje mladenci i ne poklanjaju se kuverte, ali se fantastično jede, pije i pleše do jutra
Nastavi čitati

Naš gastronomski put započeli smo s pohanim kamenicama, posluženim uz domaći bijeli umak i prepečeni kruh s nekoliko kapi izvrsnog maslinovog ulja. I što reći nego – divota! Čak i oni koji zaziru od sirovih kamenica, u ovoj će verziji uživati kao djeca koja otkrivaju novi omiljeni okus.

Naravno, kušali smo i sirove kamenice koje su bile poslužene na jednostavan, ali elegantan način, uz nekoliko kapi limuna i malo domaćeg maslinovog ulja. Okus je bio savršen: pravi odraz čistoće mora i truda lokalnih uzgajivača.

ČAROLIJA JEDNOSTAVNOSTI

Večer je već polako odmicala, bilo je nekoliko minuta do deset, a dok smo razmišljali što dalje kušati, miris s tanjura sa stola do nas preuzeo je inicijativu – mušule (dagnje) na crveno! Jednostavno, a savršeno ukusno. Svježina školjki, izvađenih tek nekoliko metara od kuhinje, daje poseban pečat cijelom doživljaju. Ovo nas je podsjetilo na to da i najjednostavnija jela mogu biti prava kulinarska čarolija. Uz sve to, važno je istaknuti i iznenađujuće pristupačne cijene. Rijetko gdje na Jadranu danas možete uživati u tako finom obroku za svega desetak eura.

FINA DOMAĆA VINA PO VRLO PRISTUPAČNIM CIJENAMA

Priča o Pelješcu ne može biti potpuna bez spomena peljeških vinara i njihove stoljetne tradicije uzgoja vinove loze. Prema podacima Turističke zajednice, na poluotoku je registrirano više od 30 vinarija, a u ovom restoranu imate priliku kušati neka od njihovih ponajboljih vina. Naravno, tu je i nezaobilazno vino kuće, koje možete naručiti po vrlo pristupačnoj cijeni, posluženo u jednostavnom bokalu, što upotpunjuje autentičan doživljaj mediteranske gastronomije i stoljetne vinske kulture ovog prekrasnog kraja.

PELJEŠCA U SVOM NAJLJEPŠEM IZDANJU

Iako je hrana glavni razlog zbog kojeg ćemo se sigurno vraćati na Pelješac, neodoljiva je i sama pomisao na one opuštene popodnevne trenutke – sjediti na drvenim stolicama s pogledom na more, dok sunce nemilosrdno prži, a vi, u ugodnom hladu, promatrate galebove i bez žurbe uživate u kamenicama, mušulama i drugim ribljim specijalitetima. To je čarolija mediteranskog života, to je Pelješac u svom najljepšem izdanju. Talijani bi to nazvali “La dolce vita”. Upravo taj ugođaj nudi Sutvid, a nakon što kušate njihove školjke i morske plodove, sigurno ćete se vraćati svakom prilikom.

Aktualno

Pročitajte još