Hrvatski gastro bloger podijelio je s nama recept za šunku u kruhu koju će uspjeti ispeći čak i oni koji prvi put mijese tijesto

Blagdanski stol bez šunke u kruhu? Ne dolazi u obzir! Naučite kako je pripremiti kao pravi majstor uz provjereni recept Vedrana Boškovića

Pečena šunka u kruhu, narezana i poslužena na drvenom tanjuru, uz francusku salatu, kuhana jaja i mladi luk, na rustikalnom stolu s kuhinjskim krpama i posudama u pozadini.
Foto: Vedran Bošković / Začinjeno s ljubavlju

Miris domaće šunke u kruhu koji se širi iz pećnice… To je za mnoge pravi znak da je Uskrs blizu. Taj prizor zlatno-pečene korice koja skriva sočnu, mirisnu šunku u kruhu budi uspomene, okuplja obitelj i vraća nas u najtoplije trenutke djetinjstva. Iako danas postoji bezbroj varijacija, jedno je sigurno – šunka u kruhu puno je više od tradicionalnog uskrsnog recepta, ona je simbol zajedništva i blagdanske radosti. Njezina priprema često počinje danima unaprijed, uz pažljivo biranje sastojaka, domaće kvasce, mirisne začine i šunku koja će u pećnici dobiti onu savršenu hrskavu koru. Upravo ta kombinacija okusa i emocija razlog je zašto je šunka u kruhu i danas jedno od najomiljenijih jela na uskrsnom stolu. U nastavku donosimo recept koji ćete obožavati!

ZAŠTO ZA USKRS JEDEMO ŠUNKU

Šunka se na našim stolovima pojavila iz praktičnih razloga. Tradicionalno se na Uskrs jela janjetina, koju su već Židovi tradicionalno jeli za blagdan Pashe, pa su taj običaj preuzeli i kršćani. Janjetine je nekad bilo u obilju jer su se ovce masovno uzgajale zbog vune. Kako je nakon Drugog svjetskog rata počela opadati potražnja za vunom, smanjio se i uzgoj janjaca i više nisu bili toliko dostupni. I danas je janjetina čest uskrsni ručak, no glavnu ulogu u međuvremenu je preuzela šunka.

Ljudi su se okrenuli šunki za ovaj blagdan jer je bila dostupna, veća je i može se pripremati na više načina. Životinje bi se klale u jesen, radile su se kobasice, a dijelovi mesa „konzervirali“ u soli i dimu. Taman bi se u vrijeme Uskrsa potrošile zadnje zimske zalihe, a za blagdan je, naravno, čuvan najbolji i najljepši komad: dimljeni but, odnosno šunka kakvu danas jedemo.

KAKO ODABRATI, SKUHATI I POSLUŽITI ŠUNKU KOJU STE ODABRALI

Danas je poznato više vrsta šunke, ali u osnovi je ona uvijek polutrajno sušeno svinjsko meso koje može stajati i po nekoliko mjeseci. Najvažniji dio procesa su soljenje, sušenje, dimljenje i dozrijevanje. Kad je riječ o samom sušenom butu, on teži između tri i pol do devet kilograma. Prodaje se u komadu, zajedno s kosti, te se prije konzumacije kuha. Na policama trgovina često se može naći rolana šunka. Ona je sušena bez kostiju, povezana špagom u ovalni oblik.

Za koju se god šunku odlučili, vodite računa da ju nabavite od mesara u kojeg imate povjerenja, jer je domaće i napravljeno po tradicionalnoj recepturi uvijek ukusnije. Skuhajte ju tako da ju smjestite u hladnu vodu i nakon što voda zavrije za svaki kilogram težine šunke neka u loncu provede po sat vremena. Nakon toga ju ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.

Većina ljudi šunku nakon kuhanja jede bez posebne pripreme, samo narezanu i posluženu uz svježi kruh, jaja, mladi luk i rotkvice. Popularna je, dakako, i priprema šunke u kruhu. Ohlađenu, skuhanu šunku omata se u tijesto za kruh, koje se dobro zatvori sa svih strana. Ostavi se da se još jednom digne, pa se peče. Rezultat je sočan kruh koji će poprimiti okus šunke i biti savršen dodatak vašem uskrsnom stolu!

ŠUNKA U KRUHU: NAJBOLJI RECEPT I SAVJETI ZA PRIPREMU

Kako bi i vaš uskrsni stol mirisao baš onako kako treba – na djetinjstvo, obitelj i toplinu doma – donosimo provjereni recept iz kuhinje jednog od najpoznatijih domaćih gastro blogera, Vedrana Boškovića, koji na svojoj web stranici Začinjeno s ljubavlju svakodnevno donosi sjajne recepte. Njegova verzija šunke u kruhu spaja tradiciju i jednostavnost, s ponekim detaljem koji čini razliku. U nastavku donosimo sve što vam treba – popis sastojaka, precizne korake i korisne savjete – kako bi vam i ove godine šunka bila zlatno-pečena, sočna iznutra i toliko mirisna da okupljanje za doručak počne i prije nego što se stol postavi.

SASTOJCI

  • 550g glatkog brašna
  • 50g kukuruznog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 400ml toplog mlijeka
  • 150ml ulja
  • 1-1.5 kg kuhane šunke
  • 1 jaje
  • Vezica mladog luka (za posluživanje)
  • Rotkvice (za posluživanje)
  • Hren (za posluživanje)

POSTUPAK PRIPREME

  • Ako ne koristite već kuhanu šunku, stavite je u veliki lonac, prelijte vodom i kuhajte nakon što voda zavrije – 1 sat za svaki kilogram težine.
  • Nakon kuhanja ostavite šunku da se hladi u vodi kako bi zadržala sočnost.
  • U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto.
  • Dodajte kvasac i malo toplog mlijeka u brašno, kad kvasac proradi, dodajte ostatak mlijeka i ulje.
  • Umijesite tijesto i mijesite najmanje 7-8 minuta.
  • Nauljite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže 30-45 minuta dok ne udvostruči volumen.
  • Tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine oko 2 cm na pobrašnjenoj površini ili papiru za pečenje.
  • Razmutite jaje i premažite tijesto.
  • Na sredinu tijesta stavite kuhanu šunku i omotajte je tijestom sa svih strana. Spoj neka bude dolje.
  • Položite šunku na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Izbockajte površinu vilicom i premažite ostatkom jaja.
  • Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C – prvo 20 minuta, zatim pokrijte folijom i pecite još 35 minuta.
  • Pred kraj maknite foliju i pecite do zlatne korice.
  • Ohladite umotano u kuhinjsku krpu. Poslužite uz kuhana jaja, mladi luk, rotkvice i hren.

DODATNI SAVJETI ZA PRIPREMU PO RECEPTU VEDRANA BOŠKOVIĆA

Ako vam se priprema šunke u kruhu čini kompliciranom, niste jedini jer mnogi zaziru od dizanog tijesta i strahuju hoće li sve ispasti kako treba. No, uz provjereni recept Vedrana Boškovića, nema mjesta panici. Evo nekoliko savjeta koji će vam olakšati pripremu i pomoći da rezultat bude baš onakav kakav treba biti – mirisan, sočan i zlatno-pečen:

  • Ne žurite s tijestom – ključ uspjeha je u strpljenju. Tijesto treba mijesiti barem 7 do 8 minuta kako bi postalo elastično i glatko.
  • Dajte mu vremena za dizanje – neka udvostruči volumen prije nego nastavite s radom. Kvasac voli toplo i mirno okruženje.
  • Ne štedite na kvaliteti šunke – dobar komad dimljene šunke temelj je ovog jela.
  • Poslužite uz klasike – mladi luk, rotkvice, hren, kuhana jaja ili francuska salata – pravi blagdanski štih dolazi uz omiljene dodatke.
  • Ispecite dan ranije – šunka u kruhu idealna je za pripremu unaprijed, a često je još bolja kad malo “odstoji”.

Ne propustite i ove recepte:

Pročitajte još