
SVI STE POZVANI
Uskršnja šunka, francuska salata, pinca, purica s mlincima i pečena janjetina glevne su zvijezde uskršnjeg jelovnika
Uskršnji blagdani sinonim su i za obilje hrane. Bogati, svečani blagdanski stol nešto je što mnogi iščekuju i čemu se vesele, i dugo prije dolaska samih blagdana. Vrhuncem tog veselja i iščekivanja mogli bismo nazvati sam dan Uskrsa – uskršnji doručak i ručak. Prilike su to za koje se gastronomski posebno trudimo, s pamtljivim rezultatima. A veliku ulogu u pripremi jela na taj dan ima upravo tradicija – volimo se držati onoga što su radili naši stari, naše bake i mame…
Ta tradicija može varirati od regije do regije Hrvatske, a u ovom članku ćemo se općenito dotaknuti nekih do najslavnijih jela koja se tradicionalno vežu uz Uskrs, iako su neka od njih možda specifičnija za samo neko određeno područje Hrvatske. U svakom slučaju, o kojem dijelu Hrvatske se radilo, i koja god da su od niže navedenih jela dio uskršnjeg jelovnika, blagdanski stol toga je dana doista poseban – grca u obilju i okusima koji ostaju u sjećanju cijele godine. Osim istinskih ‘zvijezda’ doručka i ručka – mesa – neizostavna je i juha, ali i obilje kolača.
Šunka, samostalno, a ponegdje u kruhu, nešto je bez čega mnogi ne mogu zamisliti Uskrs, a pogotovo uskršnji doručak. Upravo je ona nositelj obilja na stolu tog jutra, praćena svježim povrćem kao što su rotkvica i mladi luk te tvrdo kuhanim jajima. Za mnoge, njezin je vjerni pratitelj – za malo pikantnosti – hren. Iako u svom najboljem izdanju sja upravo za vrijeme uskršnjeg doručka, šunka je rado viđena namirnica i poslije samog doručka.
Francuska salata jedna je od najvoljenijih u Hrvatskoj općenito, često je dio blagdanskog stola, a za Uskrs je primjerice neizostavni element jelovnika u Slavoniji. Jedno je to od onih jela koja svi vole, svi rade najbolju i svatko ima svoju verziju. Jelo je to o kojem se uvijek raspravlja i koje se uvijek komentira – jer varijacija bome ima. Velike rasprave znaju se, primjerice, voditi oko toga je li ona bolja s kuhanim krumpirom ili pak nasjeckanom jabukom, a ulogu igra i senf, pa i veličina nasjeckanog povrća….
Ovaj tradicionalni slatki kruh spravlja se od dizanog tijesta i jedan je od ključnih elemenata uskršnjeg doručka, prvenstveno u Dalmaciji i Primorju, no i u drugim dijelovima Hrvatske. Pinca je prepoznatljiva po tome što se u nju, prije pečenja, urezuje križ, a posipa se i krupnim šećerom. Isto tako, u nekim krajevima ju se krasi – nakon što je ispečena – pisanicom. Još ju nazivaju i sirnicom ili pogačom.
Kontinentalni dio Hrvatske, prvenstveno sjeverozapad, često će za Uskrs pribjeći upravo ovom rješenju – tradicionalnoj purici s mlincima kao glavnom jelu uskršnjeg ručka. Mnogi tvrde da je upravo domaća mast tajna njezina ukusa, pošto je začinjena samo soli i paprom, a neizostavna su joj pratnja mlinci. Upravo oni su zaduženi za upijanje svih onih slasnih sokova od pečenja… Njihova je priprema jednostavna – trga ih se na komade, prelije proključalom vodom i ostavlja da malo omekšaju. Onda ih se ocijedi i pomiješa s masnoćama od pečenja i po želji malo zapeče.
Ono što bi na sjeverozapadu naše zemlje bila purica, u Slavoniji bi bila pečena svinjetina ili teletina, a u primorskim krajevima pečena janjetina. Po mogućnosti s ražnja, ali može i pod pekom ili u pećnici – kako god da se okrene uvijek je dobra, a za Uskrs je obavezno prati i mladi luk, mladi krumpir i salata.
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
omiljena proljetna slastica
paprene cijene
Kvizovi
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!