Na tržnicama su se ovih dana pojavile prve tikvice i tako najavile svoju raskošnu sezonu koja će potrajati sve do kraja ljeta. Mnogima omiljeno povrće blagog je okusa i uklapa se u različita jela, od predjela, juha, sve do glavnih jela, a koriste se i u popularnom kruhu s tikvicama. Tikvice se mogu peći, pripremati na roštilju, kuhati, koristiti u složencima, od njih se može raditi ukusna juha… Jedno od najpopularnijih jela su tikvice punjene mljevenim mesom i zapečene u pećnici. Jednostavan recept za ovo ukusno jelo donosimo u nastavku!
TIKVICE IMAJU MALO KALORIJA, A MNOŠTVO VITAMINA I MINERALA
Tikvica je ljetno povrće iz porodice bundeva koje se koristi u kuhinjama diljem svijeta. Možete ju jednostavno pronaći u brojnim trgovinama i tržnicama, a zbog njezinih svojstava i jednostavnosti pripreme svakako bi trebala naći mjesto u vašem jelovniku. Pune su vode pa ih ne treba dugo termički obrađivati, a zbog blagog okusa slažu se i s osnovnijim i onim malo jačim začinima i namirnicama.
U korici tikvica nalazi se većina hranjivih tvari poput vitamina B i C pa ih nije poželjno guliti prije kuhanja ili pečenja. Nutricionisti kažu da ova namirnica ima malo kalorija, a pregršt vitamina i minerala, potiče probavu, pomaže pri mršavljenju i snižavaju krvnog tlaka. Stoga, iskoristite sezonu i konzumirajte je u što većoj mjeri!
RECEPT ZA TIKVICE PUNJENE MLJEVENIM MESOM
- 4 tikvice pravilnog oblika i podjednake veličine
- 500 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice ulja
- 200 ml pasirane rajčice
- 1 dcl vina
- sol, papar, crvena paprika
- 150 g mozzarelle
POSTUPAK PRIPREME
Najprije pripremite malo gušći bolonjez umak. Sitno isjeckajte luk i dinstajte ga na ulju, pa mu dodajte i usitnjeni češnjak. Ubacite meso i miješajte ga da se sve poveže, kuhačom odvajajte grudice u ravnomjernu smjesu. Podlijte s vinom. Miješajte dalje, dodajući po potrebi malo vode ili temeljca. Nakon 15-20 minuta, zalijte s pasiranom rajčicom, začinite po želji, pa kuhajte još desetak minuta.
Kad se pune tikvice prepolovljene po dužini često se nazivaju još i lađice ili brodići. Dobro operite tikvice, prepolovite ih pa žlicom izdubite unutrašnjost, odnosno napravite „lađice“. Posložite sve polovine tikvica ravnomjerno na pleh za pečenje prije nego ćete ih početi puniti, a pećnicu upalite da se zagrijava na 200 stupnjeva. U svaku lađicu žlicom stavite bolonjez umaka po cijeloj dužini, pa na vrh dodajte kriške mozzarelle. Pecite ih 20-30 minuta, odnosno dok tikvica ne omekša, a sir se ne rastopi. Poslužite toplo uz zdjelu zelene salate.