Recept za špagete carbonara, tradicionalno talijansko jelo

Hrana i piće

Tjestenina nas dokazano čini sretnijima, no jesu li špageti doista porijeklom iz Italije?

Italija. Vino, masline, pršut, kosi toranj, moda, pizza, špageti… Prosječni Talijan pojede oko 28 kilograma tjestenine godišnje, a Italija proizvodi nevjerojatnih 1.700.000 do 3.300.000 tona i tom brojkom prednjači u svijetu kada je proizvodnja tjestenine u pitanju. Najpoznatiji oblik su bez sumnje duguljasti rezanci zbog kojih se toliko filmskih parova na našim malim ekranima poljubilo po prvi put. Naravno, riječ je o svjetski popularnim – špagetima. Od hrane za siromašne do vrhunske gastronomske poslastice, špageti su postali vrsta omiljene tjestenine u svakoj obitelji, a posebno ih vole klinci. Ako ih odlučite iznenaditi okusima Italije, u nastavku donosimo recept za špagete carbonara, tradicionalno talijansko jelo koje nas uvijek iznova oduševljava svojom jednostavnošću i puninom okusa!

Kula Norinska u dolini Neretve, povijesna kamena utvrda s križem na fasadi, okružena prirodom i rijekom Neretvom, gdje veslači prolaze u tradicionalnim lađama tijekom maratona.
simbol doline NeretveNeosvojiva utvrda stoljećima je čuvala Neretvu od neprijatelja: imala je čak sedam katova i vlastitu džamiju
Nastavi čitati

PREMA LEGENDI TJESTENINU JE U ITALIJU DONIO POZNATI PUTNIK MARKO POLO

Mnogi smatraju da je domovina špageta Italija. No, postoje zanimljive teorije da su Kinezi zapravo ti koji imaju tradiciju spravljanja tjestenine dugu preko 5.000 godina. Naime, Marko Polo je tijekom 13. stoljeća putovao (između ostalog) i Kinom te je vrlo lako moguće da je ideju o špagetima pokupio na dalekom istoku i donio je u svoju Italiju. 

Neki će reći da je priča o Marku Polu i kineskim špagetima zapravo neprovjerena legenda koju su izmislili Amerikanci početkom 20. stoljeća kako bi popularizirali ovo jelo. Išli su toliko daleko da su čak napravili reklamu u kojoj mladi mornar u ekspediciji Marka Pola od Kineskinje dobiva paket dugačke tjestenine, a nazvali su ga, ni manje ni više nego – Spaghetti. U Italiji danas postoji niz jela koja se pripremaju s tjesteninom, a jedno od najpoznatijih svakako su špageti carbonara.

Na rubu liticeSlikoviti istarski grad, smješten iznad ogromnog ponora, stoljećima inspirira umjetnike i oduševljava posjetitelje
Nastavi čitati

RECEPT ZA ŠPAGETE CARBONARA: KAKO NAPRAVITI SLAVNI TALIJANSKI SPECIJALITET KOD KUĆE

Osim nevjerojatnog okusa, ovo tradicionalno talijansko jelo priprema se jako brzo, a sastoji od tjestenine, sira, jaja i slanine, i uvijek nas iznova oduševljava svojom jednostavnošću. Sve što vam treba za pripremu su panceta, maslinovo ulje, jaja, Pecorino sir, papar, sol i naravno špageti. Ovo jelo ima vrlo kremastu teksturu i bogat okus, no za razliku od brojnih recepata koji se mogu pronaći na internetu – u carbonaru ne ide vrhnje. No najbitnije je da savladate osnovni recept, a onda po želji ubacujte dodatne namirnice koje vam se sviđaju.

ŠPAGETI CARBONARA: JEDNOSTAVAN POSTUPAK PRIPREME

Stavite lonac s vodom da zavre, dodajte sol i skuhajte špagete prema uputama s pakiranja. Pancetu narežite na male tanke kockice, stavite u zagrijanu tavu i pržite na maslinovom ulju dok ne promijeni boju. Panceta bi trebala lagano posmeđiti, a masnoća bi se trebala otopiti. U međuvremenu, u zdjelici dobro izmiješajte žumanjke sa sitno ribanim Pecorino sirom i paprom. Dodajte dvije-tri žlice vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Ocijedite tjesteninu i stavite ju u tavu s pancetom. Sve dobro izmiješajte pa sklonite sa zagrijanog štednjaka i pustite nekoliko minuta da se ohladi. Potom prelijte izmućenim jajima i sirom te miješajte dok se sve ne zgusne i postane kremasto. Po želji dodatno začinite, preko svega naribajte preostali sir te poslužite na tanjure. Buon appetito!

Aktualno

Pročitajte još