
Praznik rada u prirodi
Svi putuju iz različitih razloga: jedni zbog kulturnih znamenitosti, drugi zbog prirodnih ljepota, a treći zbog gastronomije. Putovanja i hrana jednostavno su neodvojivi, a na pitanje koja je najbolja svjetska kuhinja mnogi će se složiti da se najbolje jede u Italiji, Meksiku i Aziji. U nastavku donosimo zanimljivosti o tri najpoznatije svjetske kuhinje zbog kojih se isplati spakirati kofere te otputovati u daleku Aziju, egzotični Meksiko te susjednu Italiju!
Od Lombardije na sjeveru pa sve do Sicilije na jugu, Italija je jedna od najljepših država na svijetu poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu, gastronomiji, modi i umjetnosti. Ne postoji puno zemalja na svijetu koje joj mogu konkurirati u romantičnoj atmosferi, a koju god strast imali, pronaći ćete je ovdje jer mjesto je to puno kontrasta, šarma, zanosnih okusa i prekrasnih krajolika koji su vječna inspiracija putnicima. Tisućljetni trgovi i raskošni parkovi, više od 3000 muzeja, najveći broj UNESCO-vih zaštićenih područja, duh prošlih vremena koji se osjeti na svakom koraku, dom najvećim svjetskim umjetnicima poput Machiavellija, Galileija, Stradivarija i nezaboravnog Leonarda da Vincija te odnos prema kuhinji koji potvrđuju stare poslovice o hrani – sve je to Italija, zemlja u koju se je lako zaljubiti na prvi pogled.
Ljubav prema hrani razlog je zašto neku zemlju volimo više, a putnici iz cijelog svijeta nerijetko tragaju za destinacijama na kojima mogu iskusiti najbolje nacionalne kuhinje. Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih u svijetu, a sa svojom raznolikošću i bogatstvom okusa kolonizirala je gotovo sve kontinente. Talijani su mađioničari kada je riječ o pripremi hrane i ne postoji čovjek na svijetu koji ne zna da se na Apeninskom poluotoku najbolje jede. Hrana i recepti baka i mama prenose se posebnom pažnjom i ponosom, a povijest talijanske trpeze duga je i bogata koliko i sama povijest zemlje.
Već u doba starog Rima stanovnici su izrazitu pažnju posvećivali hrani, a objed nije bio samo trenutak obiteljskog druženja, već i mjesto gdje su se posluživala i isprobavala nova jela. Rimsko Carstvo je prigrlilo okuse i sastojke mnogih osvojenih zemalja poput začina s Bliskog istoka, ribe s obale Mediterana te žitarica iz plodnih ravnica Sjeverne Afrike. Svoju prehranu uvelike su bazirali na jednostavnom spoju 3 stvari i njihovih proizvoda, poznatijem kao mediteranska trijada: vinova loza, masline i žitarice. Lokalno i svježe postalo je prava mantra talijanskih kuhara koje karakterizira bezuvjetna ljubav prema hrani, jednostavnost i kreativnost u njenom pripremanju.
Kada ljudi razmišljaju o najukusnijim i najpopularnijim jelima koje su izmislili Talijani, najčešće im padaju na pamet tjestenine, juhe, lazanje i umaci, a sva ta jela danas možete lako napraviti iz udobnosti svoga doma uz Vegeta Natur za talijanska jela. Iz vrećice pune raznolikosti i bogatstava talijanske kuhinje izaći će potpuno prirodna i savršeno aromatična mješavina začina od kojih će vaša jela zapjevati ‘Bella Italia’!
Zemlja sombrera, marijačija i tortilja oduševljava na svakom koraku. Fascinantni drevni ostaci i nalazišta Maja i Asteka, uzbudljiva arhitektura kolonijalnih gradova i čudesne plaže koje izgledaju kao da su dio nekog fantastičnog romana, samo su neki od razloga zašto je Meksiko destinacija koju vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Gotovo u svakoj ulici pronaći ćete jarke boje, od šarenih cvjetova u tropskim džunglama, impresivne tradicionalne odjeće pa sve do vatrene meksičke kuhinje koju je prepoznao i UNESCO te je uvrstio na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine. Prepoznatljiva je po svojoj pikantnosti i šarenilu na tanjuru, a mnogi će se složiti da se radi o jednoj od najukusnijih kuhinja na svijetu.
Prije utjecaja Europe, meksička prehrana bila je prilično jednostavna i ograničena na lokalno uzgojene poljoprivredne proizvode. Kukuruzne tortilje s pastom od graha bile su uobičajena namirnica za stare Meksikance, ali su također jeli divljač, tropsko voće i ribu. Meksički kolonizatori imali su najveći utjecaj na domaću kuhinju pa su tako Španjolci doveli stoku, mliječne proizvode i mnogo različitog bilja te začina, a Francuzi su uveli širok izbor pečene hrane. Zahvaljujući kolonizaciji u ranijem razdoblju te utjecaju lokalne klime i etničkih razlika među stanovnicima, meksička je hrana danas raznolika, a ipak jela variraju od regije do regije. Sjeverni Meksiko poznat je po proizvodnji govedine i mesnih jela, dok je jugoistočni Meksiko poznat po pikantnim pripravcima od povrća i piletine.
S kombinacijom žarkih boja koje odišu toplinom, meksički specijaliteti razdragali su nepce ljubitelja hrane diljem svijeta. Kod kuće ih je pripremiti lako, a ako svoje prijatelje i obitelj odlučite iznenaditi strastvenim okusima Srednje i Južne Amerike, Vegeta Natur za meksička jela pomoći će vam da oživite egzotični duh Meksika u svojim domovima. Ova mješavina začina savršena je kombinacija za prepoznatljivi pikantni okus koji će razveseliti prisutne i udovoljiti željama svakog gosta.
Nije tajna da se odmor u jednoj od azijskih zemalja smatra najegzotičnijim jer se na najvećem svjetskom kontinentu nalaze neki od najvećih gradova i metropola koje svakako vrijedi posjetiti. Svi znamo za Tajland, Vijetnam, Šri Lanku, Indoneziju, Maldive i Japan, nebrojeno puta smo ostali bez daha gledajući dokumentarne filmove o životu u Aziji, brojnim kulturama i egzotičnoj prirodi koju je gotovo nemoguće usporediti s bilo kojom drugom državom na svijetu.
No, njena najveća raskoš očituje se u tradicionalnoj kuhinji, neobičnim kombinacijama jela i aroma – od slatkih, karameliziranih, kiselih pa sve do gorskih okusa. Azijsku trpezu karakterizira velika mogućnost izbora i gotovo da nema gurmana koji nema svoju omiljenu kombinaciju. Za mnoge Azijate hrana ne samo da hrani tijelo, već i dušu, a čak i ako niste ljubitelj egzotičnih i drugačijih jela, sigurno barem jednu namirnicu obožavate konzumirati.
Iako azijska kuhinja obuhvaća kinesku, japansku, korejsku i indijsku hranu, njihovi zajednički nazivnici su riža i rezanci. Tradicionalna jela koja dolaze s Istoka u pravilu su zdrava jer sadrže puno povrća i ribe i nevjerojatno su lagana. Hrana se jede štapićima, no iako se ponekad čini neprikladnim i za mnoge predstavlja problem, u Aziji je to tradicionalni oblik pribora koji se koristi za svakim obrokom. Prema starom vjerovanju, vilice i noževi se ne koriste za stolom jer su se povijesno smatrali oružjem, a korištenje štapića prisiljava nas da usporimo, jedemo zdravije te uživamo u svakom zalogaju.
Danas su azijski restorani prisutni diljem svijeta i uvijek su sigurno mjesto za dobru klopu. No, osim odlaska u restoran omiljena jela lako možete napraviti i kod kuće. Vegeta Natur za azijska jela lansirati će vas na daleki istok i učiniti pravim specijalistom orijentalne kuhinje. Energičan, egzotičan i stvoren od pažljivo odabranih prirodnih sastojaka, uz ovaj specijal lako je postati majstor woka, proljetnih rolica, rezanaca i curryja!
Ako volite putovati i privlači vas otkrivanje novih destinacija i okusa, riješite kviz Putopitalica, otključajte nagradni zadatak i uđite u borbu za nagrade. Najvećem kreativcu Podravka daruje pametan način da spakira sve što mu je potrebno za put – Aluminijski putni kofer “The Bigger Carry-On” te DJI Mini 2 Drone da profesionalno i efektno zabilježi najbolje trenutke svojih putovanja. Nagradni natječaj traje od 15. listopada do 15. studenog 2021. godine. Sretno svima!
Praznik rada u prirodi
GRAD NA VODI
Kvizovi
IDEALNO ZA ODRŽAVANJE FORME
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik