Kvizovi
Hrana i piće
Svijet na tanjuru: tri najpoznatije svjetske kuhinje zbog kojih se isplati otputovati
Svi putuju iz različitih razloga: jedni zbog kulturnih znamenitosti, drugi zbog prirodnih ljepota, a treći zbog gastronomije. Putovanja i hrana jednostavno su neodvojivi, a na pitanje koja je najbolja svjetska kuhinja mnogi će se složiti da se najbolje jede u Italiji, Meksiku i Aziji. U nastavku donosimo zanimljivosti o tri najpoznatije svjetske kuhinje zbog kojih se isplati spakirati kofere te otputovati u daleku Aziju, egzotični Meksiko te susjednu Italiju!
TALIJANSKA KUHINJA – JEDNA JE OD NAJPOPULARNIJIH KUHINJA NA SVIJETU KOJA POTJEČE JOŠ IZ DOBA DREVNIH ETRUŠČANSKIH I RIMSKIH CIVILIZACIJA
Od Lombardije na sjeveru pa sve do Sicilije na jugu, Italija je jedna od najljepših država na svijetu poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu, gastronomiji, modi i umjetnosti. Ne postoji puno zemalja na svijetu koje joj mogu konkurirati u romantičnoj atmosferi, a koju god strast imali, pronaći ćete je ovdje jer mjesto je to puno kontrasta, šarma, zanosnih okusa i prekrasnih krajolika koji su vječna inspiracija putnicima. Tisućljetni trgovi i raskošni parkovi, više od 3000 muzeja, najveći broj UNESCO-vih zaštićenih područja, duh prošlih vremena koji se osjeti na svakom koraku, dom najvećim svjetskim umjetnicima poput Machiavellija, Galileija, Stradivarija i nezaboravnog Leonarda da Vincija te odnos prema kuhinji koji potvrđuju stare poslovice o hrani – sve je to Italija, zemlja u koju se je lako zaljubiti na prvi pogled.
Ljubav prema hrani razlog je zašto neku zemlju volimo više, a putnici iz cijelog svijeta nerijetko tragaju za destinacijama na kojima mogu iskusiti najbolje nacionalne kuhinje. Talijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih u svijetu, a sa svojom raznolikošću i bogatstvom okusa kolonizirala je gotovo sve kontinente. Talijani su mađioničari kada je riječ o pripremi hrane i ne postoji čovjek na svijetu koji ne zna da se na Apeninskom poluotoku najbolje jede. Hrana i recepti baka i mama prenose se posebnom pažnjom i ponosom, a povijest talijanske trpeze duga je i bogata koliko i sama povijest zemlje.
Već u doba starog Rima stanovnici su izrazitu pažnju posvećivali hrani, a objed nije bio samo trenutak obiteljskog druženja, već i mjesto gdje su se posluživala i isprobavala nova jela. Rimsko Carstvo je prigrlilo okuse i sastojke mnogih osvojenih zemalja poput začina s Bliskog istoka, ribe s obale Mediterana te žitarica iz plodnih ravnica Sjeverne Afrike. Svoju prehranu uvelike su bazirali na jednostavnom spoju 3 stvari i njihovih proizvoda, poznatijem kao mediteranska trijada: vinova loza, masline i žitarice. Lokalno i svježe postalo je prava mantra talijanskih kuhara koje karakterizira bezuvjetna ljubav prema hrani, jednostavnost i kreativnost u njenom pripremanju.
Kada ljudi razmišljaju o najukusnijim i najpopularnijim jelima koje su izmislili Talijani, najčešće im padaju na pamet tjestenine, juhe, lazanje i umaci, a sva ta jela danas možete lako napraviti iz udobnosti svoga doma uz Vegeta Natur za talijanska jela. Iz vrećice pune raznolikosti i bogatstava talijanske kuhinje izaći će potpuno prirodna i savršeno aromatična mješavina začina od kojih će vaša jela zapjevati ‘Bella Italia’!
MEKSIČKA KUHINJA – DOVOLJNO JE REĆI ‘TORTILJA’
Zemlja sombrera, marijačija i tortilja oduševljava na svakom koraku. Fascinantni drevni ostaci i nalazišta Maja i Asteka, uzbudljiva arhitektura kolonijalnih gradova i čudesne plaže koje izgledaju kao da su dio nekog fantastičnog romana, samo su neki od razloga zašto je Meksiko destinacija koju vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Gotovo u svakoj ulici pronaći ćete jarke boje, od šarenih cvjetova u tropskim džunglama, impresivne tradicionalne odjeće pa sve do vatrene meksičke kuhinje koju je prepoznao i UNESCO te je uvrstio na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine. Prepoznatljiva je po svojoj pikantnosti i šarenilu na tanjuru, a mnogi će se složiti da se radi o jednoj od najukusnijih kuhinja na svijetu.
Prije utjecaja Europe, meksička prehrana bila je prilično jednostavna i ograničena na lokalno uzgojene poljoprivredne proizvode. Kukuruzne tortilje s pastom od graha bile su uobičajena namirnica za stare Meksikance, ali su također jeli divljač, tropsko voće i ribu. Meksički kolonizatori imali su najveći utjecaj na domaću kuhinju pa su tako Španjolci doveli stoku, mliječne proizvode i mnogo različitog bilja te začina, a Francuzi su uveli širok izbor pečene hrane. Zahvaljujući kolonizaciji u ranijem razdoblju te utjecaju lokalne klime i etničkih razlika među stanovnicima, meksička je hrana danas raznolika, a ipak jela variraju od regije do regije. Sjeverni Meksiko poznat je po proizvodnji govedine i mesnih jela, dok je jugoistočni Meksiko poznat po pikantnim pripravcima od povrća i piletine.
S kombinacijom žarkih boja koje odišu toplinom, meksički specijaliteti razdragali su nepce ljubitelja hrane diljem svijeta. Kod kuće ih je pripremiti lako, a ako svoje prijatelje i obitelj odlučite iznenaditi strastvenim okusima Srednje i Južne Amerike, Vegeta Natur za meksička jela pomoći će vam da oživite egzotični duh Meksika u svojim domovima. Ova mješavina začina savršena je kombinacija za prepoznatljivi pikantni okus koji će razveseliti prisutne i udovoljiti željama svakog gosta.
AZIJSKA KUHINJA – EGZOTIČNE NAMIRNICE KOJE SU OSVOJILE SVIJET SVOJOM NEOBIČNOŠĆU
Nije tajna da se odmor u jednoj od azijskih zemalja smatra najegzotičnijim jer se na najvećem svjetskom kontinentu nalaze neki od najvećih gradova i metropola koje svakako vrijedi posjetiti. Svi znamo za Tajland, Vijetnam, Šri Lanku, Indoneziju, Maldive i Japan, nebrojeno puta smo ostali bez daha gledajući dokumentarne filmove o životu u Aziji, brojnim kulturama i egzotičnoj prirodi koju je gotovo nemoguće usporediti s bilo kojom drugom državom na svijetu.
No, njena najveća raskoš očituje se u tradicionalnoj kuhinji, neobičnim kombinacijama jela i aroma – od slatkih, karameliziranih, kiselih pa sve do gorskih okusa. Azijsku trpezu karakterizira velika mogućnost izbora i gotovo da nema gurmana koji nema svoju omiljenu kombinaciju. Za mnoge Azijate hrana ne samo da hrani tijelo, već i dušu, a čak i ako niste ljubitelj egzotičnih i drugačijih jela, sigurno barem jednu namirnicu obožavate konzumirati.
Iako azijska kuhinja obuhvaća kinesku, japansku, korejsku i indijsku hranu, njihovi zajednički nazivnici su riža i rezanci. Tradicionalna jela koja dolaze s Istoka u pravilu su zdrava jer sadrže puno povrća i ribe i nevjerojatno su lagana. Hrana se jede štapićima, no iako se ponekad čini neprikladnim i za mnoge predstavlja problem, u Aziji je to tradicionalni oblik pribora koji se koristi za svakim obrokom. Prema starom vjerovanju, vilice i noževi se ne koriste za stolom jer su se povijesno smatrali oružjem, a korištenje štapića prisiljava nas da usporimo, jedemo zdravije te uživamo u svakom zalogaju.
Danas su azijski restorani prisutni diljem svijeta i uvijek su sigurno mjesto za dobru klopu. No, osim odlaska u restoran omiljena jela lako možete napraviti i kod kuće. Vegeta Natur za azijska jela lansirati će vas na daleki istok i učiniti pravim specijalistom orijentalne kuhinje. Energičan, egzotičan i stvoren od pažljivo odabranih prirodnih sastojaka, uz ovaj specijal lako je postati majstor woka, proljetnih rolica, rezanaca i curryja!
Voliš putovati i privlači te otkrivanje novih destinacija i okusa? Zaigraj Putopitalicu i osvoji vrijedne nagrade!
Ako volite putovati i privlači vas otkrivanje novih destinacija i okusa, riješite kviz Putopitalica, otključajte nagradni zadatak i uđite u borbu za nagrade. Najvećem kreativcu Podravka daruje pametan način da spakira sve što mu je potrebno za put – Aluminijski putni kofer “The Bigger Carry-On” te DJI Mini 2 Drone da profesionalno i efektno zabilježi najbolje trenutke svojih putovanja. Nagradni natječaj traje od 15. listopada do 15. studenog 2021. godine. Sretno svima!