Zemlja u kojoj nije nepristojno pitati za godine, a sugovornika možete uvrijediti i najobičnijom riječju “hvala”

Južna Koreja: običaji o zemlji koja ima jedan od najkompliciranijih jezika
piše Putni Kofer

Upitati nekoga za godine, pogotovo ženske osobe, u većini je zapadnih kultura nepristojno ili u najmanju ruku neobično. No u jednoj zemlji to će uvijek biti jedno od prvih pitanja u razgovoru, svim uključenim stranama to će biti u redu i očekivano, a utvrđivanje dobi sudionika odredit će ton nastavka razgovora. Radi se o Južnoj Koreji, zemlji koja ima jedan od najkompliciranijih jezika na svijetu i u kojoj, ne usvojite li njihova pravila i običaje, možete nekoga uvrijediti najobičnijom uljudnom riječi kao što je, primjerice, hvala.

Jedna od najboljih plaža za pse na svijetu nalazi se u Hrvatskoj! Ljubimci tamo imaju potpunu slobodu, a mogu uživati i u pivu, čipsu i sladoledu

U KOREJSKOM JEZIKU “HVALA” SE MOŽE REĆI NA DESETAK RAZLIČITIH NAČINA

Jedan je mladi turist uljudno naučio osnovne izraze korejskog jezika kako bi pokazao poštovanje prema domaćinima, no to mu nije pomoglo da grubo ne uvrijedi vlasnicu restorana u kojem je objedovao. Zadovoljan obrokom, mladić u ranim dvadesetima gospođi od 60-ak godina rekao je “gomawo”, što je u prijevodu – hvala. I dok je on samo htio biti pristojan, ispostavilo se da je gospođu nekoliko desetljeća stariju od njega uvrijedio. Upotrijebio je neformalnu verziju riječi “hvala”, koja se u Koreji u toj situaciji, i s obzirom na razliku u godinama dvoje sugovornika, smatra nepristojnom i uvredljivom. U korejskom jeziku, naime, postoji desetak različitih načina za reći hvala, koji se upotrebljavaju ovisno o situaciji i odnosu među sugovornicima.

U korejskoj se kulturi očekuje da mlađa osoba koristi formalni oblik korejskog jezika, koji ima različite nijanse govora na koje utječu godine osobe kojoj se obraćamo, društveni status i level intimnosti i poznanstva između dvije osobe. Ako se nađete u Koreji i upoznate novu osobu, vrlo brzo će vas netko upitati da otkrijete svoju dob ili godište. Otvoreni razgovor o godinama nije samo društveni običaj, već i neizgovoreni “socijalni ugovor” kojim se ustanovljava red i hijerarhija među sudionicima razgovora. Čak i razlika od jedne godine može diktirati kako osobe međusobno razgovaraju, ali i bonton ako zajedno jedu i piju.

Korijeni ovog običaja leže u konfucijanizmu, filozofiji temeljenoj na učenjima Konfucija koji je živio od 551. do 497 godine prije Krista. Ta ideologija promiče poštovanje prema starijima i onima na višoj društvenoj ljestvici i utvrđuje jasna pravila ponašanja u društvu s obzirom na odnose i društvene uloge.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

JUŽNA KOREJA I NEOBIČNI OBIČAJI ZA STOLOM. AKO PIJETE SA STARIJOM OSOBOM, MORATE PAZITI DA JOJ ČAŠA NIJE PRAZNA

Formalni korejski, koji se koristi prema osobama koje su starije ili na višem položaju, ima čak sedam različitih oblika, no svakodnevni govor u Koreji može se podijeliti na dvije vrste. Banmal je opušteni, neformalni govor, a jondaemal je formalan. Naravno, ne morate s nekim tko je stariji zauvijek ostati na formalnom načinu govora. Na njega utječe stupanj bliskosti, ali i – dogovor. No prijeći s formalnog na neformalni način obraćanja bez da je to odobrila osoba na “višem položaju” smatra se uvredljivim.

Osim za stil jezika, utvrđivanje godina važno je i za druge društvene situacije. Recimo da pijete s nekim starijim. Vi, kao mlađa osoba, morate paziti da starijoj nikad nije predugo prazna čaša, piće točite koristeći obje ruke, morate paziti da ne gledate u stariju osobu dok uzimate gutljaj, a ako ste posegnuli za čašom u isto vrijeme, morate pričekati da starija osoba prva spusti svoju prije nego napravite isto. Zanimljivo je da brojna pravila ne zbunjuju samo strance, već i same Korejce. U članku objavljenom 2019. godine otkriveno je da je više od stotinu sukoba u toj zemlji u deset godina uzorkovano neprimjerenim prelaskom s formalnog na neformalni govor bez pristanka starije osobe.

Ako se nađete u Koreji i želite upotrijebiti pokoju njihovu riječ, a pritom ne pogriješiti, za početak slijedite ovih nekoliko pravila. Ako niste sigurni u godine i odnos, uvijek koristite formalni govor. Novac uvijek primajte i pružajte s obje ruke. Rečenice završavajte s “yo” ili “nida”, to označava formalni, poštujući govor. A imenima i titulama dodajte sufiks “nim” kako bi pokazali poštovanje prema sugovorniku.

Zanima vas kako izgleda život u Sjevernoj Koreji?

Sjeverna Koreja je definitivno najizoliranija država u svijetu. Iako u službenom nazivu ove zemlje stoji da je ona Demokratska Narodna Republika, ona je sve samo ne demokratska i narodna. Koreanci od malih nogu odrastaju u kultu jedne države te ih se podređuje prihvaćanju ideologije koja iznad svega stavlja vladara, državu i vojsku. No jesu li svi mitovi o ovoj zemlji istiniti? Putni Kofer donosi priču o životu u Sjevernoj Koreji!

PODIJELI ČLANAK