Večera iza 22 sata, restorani puni iza ponoći… Zašto Španjolci jedu tako kasno? Ne, razlog nije “mediteranska opuštenost”, puno je čudniji

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

Svake večeri oko 22 sata, živahna madridska četvrt La Latina, jedna od najstarijih gradskih četvrti, kao i brojna druga mjesta diljem zemlje, odzvanjaju zvukovima ljudi koji uživaju u tanjurima najpoznatijih španjolskih specijaliteta. Restorani vrve u vrijeme kada bi, u većini drugih europskih zemalja, kuhari spremali svoje pregače, čistili kuhinje i naprosto odlazili iz objekata prema svojim kućama jer je radno vrijeme završilo. Iako bi putnici mogli pripisati kasno vrijeme obroka u Španjolskoj ležernom mediteranskom stilu života, pravi je razlog ipak malo čudniji. Naime, Španjolci žive u krivoj vremenskoj zoni, i to već više od 70 godina.

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

ŠPANJOLSKA ŽIVI U KRIVOJ VREMENSKOJ ZONI! MOLIM?

Bacite pogled na kartu i primijetit ćete da bi Španjolska, pozicionirana na istoj geografskoj dužini kao Velika Britanija, Portugal i Maroko, zapravo trebala koristiti srednje vrijeme po Greenwichu (GMT). No, unatoč tome, Španjolska se pridržava srednjoeuropskog vremena (CET), što znači da je lokalno vrijeme u ovoj zemlji identično s onim u srpskoj prijestolnici Beogradu, udaljenoj više od 2500 km istočno od Madrida, piše ugledni britanski medij BBC.

1940. godine, general Francisco Franco donio je odluku o promjeni vremenske zone u cijeloj zemlji, pomaknuvši kazaljke jedan sat unaprijed, kao izraz solidarnosti prema nacističkoj Njemačkoj. U to doba, Španjolci su još uvijek osjećali duboke posljedice Španjolskog građanskog rata i nisu ni pomislili na to kako bi ta promjena vremena mogla utjecati na njih. Nastavili su jesti u isto vrijeme, ali budući da su se satovi promijenili, njihovi ručkovi u 13 sati postali su ručkovi u 14 sati, a večeru u 20 sati odjednom su jeli u 21 sat.

Nakon što je Drugi svjetski rat završio, satovi se više nisu vratili. Međutim, 2016. godine španjolski premijer objavio je da vlada radi na planu implementacije novog rasporeda radnog dana koji završava u 18 sati umjesto u 20 sati. Jedan važan element plana bila je procjena mogućnosti promjene španjolske vremenske zone s CET na GMT – nešto što je izazvalo žestoku raspravu u cijeloj zemlji.

Koji je primorski gradić prije 250 godina bio najveći u Hrvatskoj? Imao je više stanovnika od Zagreba, Rijeke i Varaždina

PREDNOSTI I NEDOSTACI OVAKVOG NAČINA RAČUNANJA VREMENA

Zaostajanje od točne vremenske zone za 60 minuta znači da sunce izlazi kasnije i zalazi kasnije, darujući Španjolskoj veličanstveno duge ljetne večeri i zalaske u 22 sata. Oni koji vode španjolska turistička odmarališta vjeruju da više sunčeve svjetlosti privlači posjetitelje. Regionalna vlada Balearskih otoka ‒ koja uključuje Mallorcu, Menorcu i Ibizu ‒ oštro je protiv povratka na GMT i čak je vodila kampanju za održavanje ljetnog vremena (CET+1) tijekom cijele godine kako bi posjetiteljima omogućili da u potpunosti iskoriste blagu zimu u regiji.

No, za mnoge Španjolce život u pogrešnoj vremenskoj zoni rezultirao je nedostatkom sna i smanjenom produktivnošću. Klasičan španjolski radni dan počinje u 9 ujutro. Nakon dvoipolsatne stanke za ručak između 14 i 16 sati, zaposlenici se vraćaju svojim obavezama, a radno vrijeme završava oko 20 sati. Ovo radno vrijeme prisiljava Španjolce da svoje društvene aktivnosti odgode za kasne sate, a čak i televizije u udarnom terminu počinju emitirati svoje najpopularnije emisije tek u 22:30.

ŠPANJOLSKI DNEVNI RITAM: OD KASNE VEČERE DO OPUŠTAJUĆE SIESTE

Sve te dinamične promjene rezultirale su nevjerojatnom činjenicom da Španjolci večeraju u kasnim satima, što mnoge Europljane, osobito one posvećene svojoj prehrani, ostavlja zapanjenima. No, nije lako biti budan do kasnih noćnih sati, pa su snalažljivi Španjolci svoj bioritam prilagodili tako da svako jutro obavezno uzimaju stanku od posla i uživaju u šalici kave, a u popodnevnim satima koriste dvosatnu pauzu za ručak. Takav način života pruža im priliku da se potpuno prepuste jednoj od najslavnijih tradicija zemlje, siesti, i istinski uživaju u njoj.

PODIJELI ČLANAK