Ovo slavno španjolsko jelo od riže brzo se priprema, a u “jednoj tavi” dobit ćete cijeli ručak

Foto: Vedran Bošković
piše Putni Kofer

Paella je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela svjetske kuhinje. Radi se o nekoj vrsti rižota koji se priprema na drugačiji način jer uključuje različite kombinacije povrća, mesa i morskih plodova, karakteristično je začinjen šafranom, ali ima i druge začine ovisno o receptu i području u Španjolskoj iz kojeg dolazi. Postoji onoliko varijacija ovog jela koliko i kuhara, potječe iz Valencije, a najpopularnije prihvaćena priča o nastanku kaže da su sluge na kraljevskim dvorovima sakupljali ostatke hrane, miješali ih i kuhali na otvorenoj vatri. Današnja Paella je svoje ime dobila po paelleri ili paelli, okrugloj tavi s dvije ručke sa strane iz koje se tradicionalno i jede. S obzirom na to da je nastala dodavanjem svega, jedno je od najzabavnijih jela za pripremiti jer možete koristiti namirnice prema vlastitim željama. U nastavku donosimo jednostavan recept za paellu koji ćete jednostavno obožavati!

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

EGZOTIČKI OKUSI: DONOSIMO ISPROBANO DOBAR RECEPT ZA PAELLU

Za pripremu ukusne paelle prema izvornoj španjolskoj recepturi potrebni su vam sljedeći sastojci: pola žličice soli, 2 žličice maslinovog ulja, 3 pileća zabatka, 1 crvena paprika, 2 režnja češnjaka, 300 grama arborio rice, 1/2 žličice šafrana, 600ml povrtnog temeljca, 300g kozica, 200g lignji, 200g dagnji, 100g smrznutog grašaka, 2-3 grančice svježeg peršina.

POSTUPAK PRIPREME

  • Po tavi posuti sol i dodati ulje.
  • Zapeći pileće zabatke do zlatno smeđe boje.
  • Luk i papriku sitno nasjeckati, a češnjak protisnuti. Piletinu maknuti na tanjur sa strane, a na istu masnoću dodati luk. Dinstati ga 2-3 minute pa dodati papriku i češnjak.
  • Nastaviti dinstati minutu do dvije te dodati sitno sjeckanu rajčicu. Na laganoj vatri dinstati ukupno 10-ak minuta kako bi se sve lijepo sjedinilo.
  • Dodati rižu i šafrán te kratko propržiti. Dodati temeljac! Ovo je trenutak kada prestaje sve miješanje. Smanjiti izvor topline na srednje jako i dodati piletinu, očišćene kozice i dagnje. Poklopiti i pustiti da se kuha 20-ak minuta, tj. dok se dagnje ne otvore.
  • Dodati grašak, ugasiti izvor topline i ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
  • Posuti sjeckanim peršinom i poslužiti.

POZNATI HRVATSKI GASTRO BLOGER PODIJELIO JE S NAMA I VIDEO RECEPT ZA PELLU

Vedran Bošković jedan je od najpoznatijih domaćih gastro blogera, a možda vam je bolje poznat pod imenom Seasoned with love (Začinjeno s ljubavlju). Ekskluzivno za Putni Kofer pripremio je ovo slavno španjolsko jelo kojem je zaista teško odoljeti. Uživajte u kuhanju i dobar tek!

@putni.kofer Gastro ikona Španjolske. ??  Kako napraviti paellu? ? @seasoned.with.love #putnikofer #foodie #yummy #delicious #food ♬ original sound – putni.kofer
Jedna od najboljih plaža za pse na svijetu nalazi se u Hrvatskoj! Ljubimci tamo imaju potpunu slobodu, a mogu uživati i u pivu, čipsu i sladoledu
PODIJELI ČLANAK