Ovo slavno španjolsko jelo od riže brzo se priprema, a u “jednoj tavi” dobit ćete cijeli ručak

Španjolska paella poslužena na bijelom tanjuru, s rižom, plodovima mora, komadićima piletine, graškom, paprikom i kriškom limuna.
Foto: Vedran Bošković

Paella je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela svjetske kuhinje. Radi se o nekoj vrsti rižota koji se priprema na drugačiji način jer uključuje različite kombinacije povrća, mesa i morskih plodova, karakteristično je začinjen šafranom, ali ima i druge začine ovisno o receptu i području u Španjolskoj iz kojeg dolazi. Postoji onoliko varijacija ovog jela koliko i kuhara, potječe iz Valencije, a najpopularnije prihvaćena priča o nastanku kaže da su sluge na kraljevskim dvorovima sakupljali ostatke hrane, miješali ih i kuhali na otvorenoj vatri. Današnja Paella je svoje ime dobila po paelleri ili paelli, okrugloj tavi s dvije ručke sa strane iz koje se tradicionalno i jede. S obzirom na to da je nastala dodavanjem svega, jedno je od najzabavnijih jela za pripremiti jer možete koristiti namirnice prema vlastitim željama. U nastavku donosimo jednostavan recept za paellu koji ćete jednostavno obožavati!

SASTOJCI

  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 3 pileća zabatka
  • 1 crvena paprika
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 luk
  • 300 g arborio riže
  • 1/2 žličice šafrana
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 300 g kozica
  • 200 g lignji
  • 200 g dagnji
  • 100 g smrznutog graška
  • 2-3 grančice svježeg peršina
  • Pola žličice soli

POSTUPAK PRIPREME

  • U tavu pospite sol i dodajte maslinovo ulje. Zapeći pileće zabatke do zlatno smeđe boje, zatim ih izvadite sa strane.
  • Sitno nasjeckajte luk i papriku, protisnite češnjak. Na istoj masnoći dinstajte luk 2-3 minute.
  • Dodajte papriku i češnjak, nastavite dinstati još 1-2 minute, zatim dodajte nasjeckanu rajčicu i dinstajte ukupno 10 minuta.
  • Umiješajte rižu i šafran, kratko propržite pa dodajte temeljac. Od ovog trenutka više ne miješajte.
  • Smanjite vatru, vratite piletinu u tavu, dodajte očišćene kozice, lignje i dagnje. Poklopite i kuhajte oko 20 minuta, dok se dagnje ne otvore.
  • Dodajte grašak, isključite vatru i ostavite da odstoji 10 minuta.
  • Pospite sjeckanim peršinom i poslužite.

POZNATI HRVATSKI GASTRO BLOGER PODIJELIO JE S NAMA I VIDEO RECEPT ZA PELLU

Vedran Bošković jedan je od najpoznatijih domaćih gastro blogera, a možda vam je bolje poznat pod imenom Seasoned with love (Začinjeno s ljubavlju). Ekskluzivno za Putni Kofer pripremio je ovo slavno španjolsko jelo kojem je zaista teško odoljeti. Uživajte u kuhanju i dobar tek!

@putni.kofer Gastro ikona Španjolske. ??  Kako napraviti paellu? ? @seasoned.with.love #putnikofer #foodie #yummy #delicious #food ♬ original sound – putni.kofer

Pročitajte još