
SKRIVENA TAJNA ISTRE
Dugo ispijanje kave, uživanje u svakom gutljaju i trenutku, bez žurbe, nešto je što nam je u Hrvatskoj jako dobro poznato. Strani turisti često upravo naše višesatno uživanje na terasama ističu kao zanimljivost koja im je upala u oko i koja im se sviđa. Međutim, nismo mi tu praksu izmislili. Postoji grad u kojem je dugo ispijanje kave, bez žurbe, zaštitio i UNESCO kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Taj je grad, dakako, Beč, a njihove bečke kavane i danas su mjesta na kojima vrijeme kao da je stalo i u kojima se uživa u ambijentu jednako koliko i u piću.
Kultura bečke kavane na popisu je UNESCO-a od 2011. godine, a cijela priča o njima seže još u 17. stoljeće. Tada je, naime, otvorena prva kavana, a u zlatno doba u Beču ih je bilo oko 600. Zabilježeno je kako je 1720. kavana Café Kramer bila prva koja je gostima ponudila i novine za čitanje. U početku su u kavane smjeli samo muškarci, a ženama je dozvoljen pristup tek 1856. godine.
Kultura kavana praksa je koja i danas predstavlja neizostavni dio onoga što znači biti Bečanin. Kroz povijest su bečke kavane služile kao legendarna sastajališta umjetnika, intelektualaca i revolucionara, od Beethovena do Freuda.
Kako, dakle, izgleda tipična bečka kavana? “Iako kavana ima u svim europskim gradovima, opuštena atmosfera bečke kavane jedinstvena je u svijetu. Nigdje drugdje se kava ne poslužuje na srebrnom pladnju, uvijek uz čašu vode i sa žlicom za kavu na rubu šalice. Bonton, rituali i elegancija agilnih konobara u crnim prslucima ono su što stvara tu posebnu atmosferu bečke kavane.
I interijer kavana ostao je skoro pa nepromijenjen: tu su mramorni stolovi, tapecirani kauči, slavni stolci Thonet br. 14 te lokalne i svjetske novine u drvenim držačima,” navodi stranica Austria Info. Kavana je, navodi se na stranici UNESCO-a, mjesto na kojem “se troši i vrijeme i prostor, a na računu je samo kava”.
Tipična bečka kavana ima udobne separee, elegantne Thonet stolice od savijenog drveta i polirane mramorne stolove. Neke od najpopularnijih opcija su Melange (mješavina espressa ‘produženog’ vrućom vodom i prelivena mlijekom na pari i pjenom) i dekadentni Einspänner (baršunasti espresso poslužen u čaši, okrunjen komadićem šlaga).
“Iskustvo bečke kavane definirano je nedostatkom pritiska da se naruči još hrane i pića ili da se žurno nastavi dalje, što posjetiteljima omogućuje da u njoj ostanu satima, ispijajući jednu kavu. Tradicija davanja novina za posudbu posjetiteljima dodatno potiče ovu ležernu atmosferu, potičući osjećaj zajedništva i intelektualnu razmjenu,” navodi se na Austria Info.
Kavana se i danas smatra “produžetkom” vlastitog dnevnog boravka. I dalje su to mjesta na kojima uz šalicu kave možete voditi ugodne razgovore s prijateljima, uživati u lijepoj atmosferi i dobrom društvu. “U kavani Zum Schwarzen Kameel okupljaju se studenti, ali i političari, kavana Café Prückel popularna je među umjetnicima, a glumce i redatelje srest ćete u kavani Café Landtmann. Poznato je da su se pripadnici umjetničke scene 1960-ih godina sastajali u kavani Café Hawelka, koja se od otvorenja 1939. godine do danas skoro pa nikako nije mijenjala, te u kavani Café Korb, gdje koju vodi ekscentrična vlasnica Susanne Widl,” preporučuje stranica Austria Info neke konkretne adrese.
Važan korak u zaštiti ove kulture bilo je osnivanje Kluba vlasnika bečkih kavana 1956. Jedna od njegovih zadaća je promicanje kulturnih projekata u kavanama. Redovito se održavaju zajednički programi obuke i ekskurzije kako bi se proširila stručnost članova i njegovala društvena interakcija. Ova se udruga javnosti predstavlja kao središnje kavansko predstavničko tijelo te je tako kontaktna točka za sve zainteresirane za kavansku kulturu.
SKRIVENA TAJNA ISTRE
Neobična atrakcija
„S Pantovčaka na selo“
Kvizovi
OAZA MIRA
Povijesni dragulj Karpata
Tajanstvena ljepotica Like
UZBUDLJIVA LEGENDA
Luksuzna hladnoća
„S Pantovčaka na selo“
Spas za zimogrozne
GLOBALNI TREND
Neobični Mosuoi iz Kine
INSPIRATIVNA AKCIJA
Šarenilo u centru Samobora
tvrde da su sretniji
Nepisani bonton Japana
PREDSTAVE KOJE ĆETE VOLJETI