Najljepša cesta na svijetu duga je 182 kilometra, okružena je morem i povezuje 44 čarobna tropska otoka

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Morsko plavetnilo koje se pruža unedogled s obje strane ceste, zvuk galebova, pokoji dupin koji skače tik uz vaš automobile… Tako iskustvo vožnje slavnom cestom Overseas Highway opisuju oni koji su se vozili ovom rutom. Riječ je zasigurno o jednoj od najljepših prometnica na svijetu, koja povezuje otočje Florida Keys s kopnom. Duga je 182 kilometra, povezuje niz bajkovitih otoka i pruža prekrasne poglede koji vožnju čine uistinu posebnim iskustvom. Cesta Overseas Highway inženjersko je čudo, a ima i zanimljivu povijest.

Ispijanje kave u miru, bez žurbe, u elegantnom ambijentu tradicija je koja traje već 300 godina, a zaštitio ju je i UNESCO kao kulturno dobro

CESTA KOJA JE ZAUVIJEK PROMIJENILA OVAJ DIO AMERIKE

Ova nevjerojatna “prekomorska autocesta” prelazi preko 44 tropska otoka i svladava čak 42 mosta! Overseas Highway zauvijek je promijenio način putovanja u tom dijelu SAD-a i pomogao u turističkom razvitku dotad teško dostupnih otoka. Naime, početkom 20. stoljeća jedini način da se stigne do najjužnije točke u kontinentalnom SAD-u bila je jednodnevna vožnja brodom, a to je ovisilo o vremenskim uvjetima, plimi i oseki.

IZGRAĐENA JE POČETKOM 20. STOLJEĆA, A U POČETKU JE BILA ŽELJEZNICA

Povijest ceste seže u rano 20. stoljeće kada je Henry Flagler prvotno izgradio željeznicu imena Overseas Railroad. Kada je 1912. godine pruga dovršena bila je prozvana “osmim svjetskim čudom”. Zbog uragana i ekonomskih previranja željeznica se našla u problemima, da bi krajem 1930-ih godina ruta bila pretvorena u cestu. Izgradnja je uključivala proširenje postojećih željezničkih mostova i njihovu preobrazbu u čuvene i prepoznatljive lukove koji i danas daju ovom putu poseban karakter.

NAKON ŠTO JE URAGAN ODNIO PRUGU, ODLUČENO JE DA SE UMJESTO TRAČNICA UREDI CESTA

Pruga je bila u funkciji do 1935. godine, kada je veliki uragan odnio kilometre i kilometre tračnica. Umjesto da bude obnovljeno, Flaglerovo remek djelo je reinkarnirano kako bi se prilagodilo novootkrivenoj ljubavi Amerikanaca prema automobilima. Godine 1938. američka vlada odlučila je izgraditi jednu od najdužih nadvodnih cesta na svijetu oslanjajući se na Flaglerove naizgled neuništive mostove, koji su mogli izdržati jak vjetar. Tračnice su postale cesta, a novootvorena prekomorska autocesta zauvijek je transformirala udaljeni Florida Keys u uspješno turističko odredište kakvo je danas.

Kameni srednjovjekovni grad skriven na otočiću, iza strme litice u koju je uklesan, jedan je od najimpresivnijih na cijelom Mediteranu

NA RUTI SU BROJNE ZNAMENITOSTI I PREKRASNA PRIRODA

Vožnja Overseas Highwayom je očaravajuće iskustvo, jer prelazite niz mostova i nasipa koji povezuju različite otoke Florida Keysa. Najpoznatiji i najzapanjujući od njih je Seven Mile Bridge, koji se proteže iznad tirkiznih voda Atlantskog oceana i dug je, kako mu ime i govori, sedam milja ili 11,2 kilometra. S mosta se pruža panoramski pogled na okolni ocean, što ga čini popularnim mjestom za fotografiranje i razgledavanje.

NA OTOCIMA SE MOŽE RONITI, KUPATI, PROMATRATI KORALJNE GREBENE…

Na putovanju ovom cestom ćete susretati šarmantne priobalne zajednice i tropske krajolike. Proći ćete kroz Key Largo, Islamoradu, Marathon i nekoliko manjih otoka, svaki od kojih nudi vlastitu jedinstvenu atmosferu i atrakcije. Duž rute možete istražiti državne parkove, roniti i promatrati koraljne grebene, te uživati u svježoj morskoj hrani u restoranima na obali mora.

VOŽNJA OVOM CESTOM JE PUNO VIŠE OD PUTOVANJA

Još jedna od značajnih znamenitosti uz Overseas Highway je most Bahia Honda, koji pruža prekrasne poglede na istoimeni državni park. On je poznat po kristalno kristom moru, pješčanim plažama i mogućnostima za plivanje, kajakarenje i kampiranje. To je popularno odredište za ljubitelje prirode i aktivnosti na otvorenom. Nema sumnje, vožnja ovom cestom je puno više od putovanja i nezaboravno iskustvo!

PODIJELI ČLANAK