U ovu minijaturnu crkvicu s travnatim krovom stane tek 30-ak ljudi. Okružena proplancima i planinama, živi je spomenik nekadašnjem načinu života

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Island je fascinantna zemlja koja intrigira svojim prirodnim ljepotama, načinom života njezinih stanovnika, ali i zanimljivom poviješću koju je uvelike oblikovala udaljenost od kopna. Istraživanje ove zemlje može trajati mjesecima jer u svako godišnje doba pokaže neko drukčije lice. Od beskrajno dugih dana ljeti, do veličanstvenih ledenjaka i aurore borealis zimi, njezina priroda i gradovi uvijek iznova oduševljavaju. A jedna od znamenitosti koju ne bi trebali propustiti na putovanju Islandom je i Grafarkirkja, malena drvena crkvica s travnatim krovom u koju stane samo 30 ljudi.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

INTERIJER JE DANAS ZATVOREN ZA JAVNOST KAKO BI SE OČUVAO OD PROPADANJA

Crkva Grafarkirkja nalazi se na sjeveru Islanda, četiri kilometra od sela Hofsós. Smještena je u zaista bajkovitom okruženju. Sa svih strana grle ju zelene livade, a u daljini se vide moćne planine. Usred te idile, smjestila se mala građevina, duga tek 6,5 metara i široka 3,5 metra. I unutrašnjost je malena, crkva može smjestiti tek 30 ljudi.

Nekad se mogla razgledati i iznutra, no danas je zatvorena za javnost kako bi ostala očuvana. Ovakav način gradnje veoma je osjetljiv i mnoštvo turista moglo bi oštetiti i uništiti vrijednu građevinu. No moguće ju je posjetiti i razgledati izvana, što brojni turisti ne propuštaju učiniti. Do crkve vodi staza kojom se s parkirališta do nje stiže za svega 5 minuta.

NEKAD JE VEĆINA KUĆA I CRKVI BILA IZGRAĐENA S KROVOVIMA OD TRAVE

Malena travnata kapela Grafarkirkja najstarija je ove vrste na Islandu. Taj je način gradnje u ovoj zemlji nekad bio uobičajen, a najstariji dijelovi današnje crkve datiraju iz 17. stoljeća. Vjetrokaz na vrhu krije natpis 167_, dok je zadnji simbol izgubljen. Na Islandu je bilo više ovakvih građevina, neke su i danas očuvane, no ova je specifična jer je smještena doslovno “usred ničeg”. Uz to, jedina ima travnati zid koji okružuje groblje i crkvu i štiti njihove zidove. Pretpostavlja se da je nekad većina crkvi na Islandu bila napravljena upravo od trave.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

ČAK 200 GODINA CRKVICA JE SLUŽILA KAO SKLADIŠTE ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVODE

U 18. stoljeću crkva je oduzeta biskupiji kraljevskom naredbom i pretvorena je u skladište za poljoprivredne proizvode. Sakralnu ulogu nije imala gotovo 200 godina, a tek je 1953. ponovo posvećena. Tada ju je preuzeo Nacionalni muzej Islanda koji i danas njome upravlja. Potpuno je obnovljena u svom izvornom obliku i danas je dio Zbirke povijesnih zgrada Nacionalnog muzeja. Posljednja obnova napravljena je 2011., nakon čega je i zabranjen ulazak u interijer.

INTERIJER JE FASCINANTAN: BAROKNE REZBARIJE U DRVU, POSLJEDNJA VEČERA, PRIKAZ APOSTOLA…

Vjeruje se da je Grafarkirkju izgradio Guðmundur Guðmundsson iz Bjarnastaðahlíða, jedan od najpoznatijih obrađivača drveta na Islandu u 17. stoljeću. Barokne rezbarije na drvenim okvirima crkve govore u prilog toj tezi. Iako ga danas nije moguće razgledati, i interijer krije brojne zanimljivosti. Prilikom posljednje obnove stari barokni oltar zamijenjen je replikom. U središtu crkve nalazi se raspelo i slika Posljednje večere, a na bočnim plohama prikazani su apostoli Andrija i Toma. No čak i da ju posjetite i vidite samo izvana, dojmit će vas se ljepota i uklopljenost u okoliš ove jedinstvene crkvice.

PODIJELI ČLANAK