Ljeto je idealno vrijeme za posjetiti Island: 11 razloga zbog kojih želimo odmah otputovati u zemlju vatre i leda

Fotografije: Unsplash, Pixabay
piše Putni Kofer

Island je poznat po veličanstvenim ledenjacima i snijegom prekrivenim poljima lave, po sjevernom svjetlu i plavo osvijetljenim ledenim špiljama. Ali, posjetite ga ljeti i vidjet ćete posve drugačiju zemlju… Zemlja vatre i leda u ljetnim mjesecima oblači svoj šareni sako. Uz 21 do 23 sata dnevnog svjetla, vulkanski islandski krajolik mijenja se u beskrajna polja zelene mahovine i šarenih cvjetova. Otvaraju se putevi kroz vulkanska gorja, a topljenje snijega pokreće impresivne slapove. Ova je država ljeti zbilja poput prave čarolije! Evo što sve posjetiti i doživjeti na Islandu!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

CARPE DIEM? PAZITE S TIM OBEĆANJEM. JER, DAN NIKAKO DA ZAVRŠI!

Istina, zbog puno dnevnih sati, vjerojatno nećete vidjeti auroru borealis, a i sezona je prilično visoka, pa će karte i smještaj biti malo skuplji, i to su otprilike jedini razlozi zašto treba pričekati jesen ili zimu. Primjera radi, povratne avio karte iz Venecije, koja i dalje nudi najjeftinije izravne letove s Reykjavikom, u rujnu ćete platiti oko 1200 kuna, dok će se cijene u listopadu kretati oko 750 kuna. Nije velika razlika, a iskustvo je, kažu upućeni, totalno drugačije!

Više temperature očit su razlog zašto je možda bolje posjetiti Island ljeti. Iskreno govoreći, nikad nije vruće, ali temperature variraju oko 20°C. Složit ćete se, cijelo iskustvo Islanda puno je bolje kad vam ne curi nos i ne zamrzavaju vam se kapci. Uz to, još uvijek možete očekivati da ćete iskusiti najrazličitije vremenske prilike u jednom danu, stoga ponesite slojeve odjeće i istražite što obući.

U ljetnim mjesecima život na Islandu je poseban. Veći dio otoka ima oko 21 sat dnevnog svjetla, negdje čak i do 23 sata. Sunce izlazi u 3 popodne, a zalazi u 12 sati. Dugi dani i tople noći olakšat će vam dugo ostati budnim, vidjet ćete više i napraviti više toga. A da ne spominjemo nebo koje blista u super-nijansama ružičaste i zlatne i apsolutno čarobni sumrak…

NEODOLJIVI PUFFINI

Island je dom jedne od najvećih svjetskih kolonija puffina, a ove simpatične ptice narančastog kljuna svakako vrijedi vidjeti. Puffini su ljubitelji sunca, što znači da ne ostaju ovdje preko zime. Uhvatite ih između travnja i kolovoza kako lete oko obalnih područja ili otoka poput Westmana.

ISLANDSKO GORJE, POPUT IZLETA NA DRUGI PLANET

Postoje neki dijelovi unutrašnjosti Islanda do kojih ne možete doći zimi jer su uvjeti na cestama jednostavno previše loši. Ljeti možete pristupiti svim područjima. Ako ste oduševljeni planinar, ljubitelj prirode ili samo želite doživjeti nešto nevjerojatno, ne smijete propustiti priliku istražiti Islandsko gorje. Oštar krajolik može se činiti gotovo vanzemaljskim i svakako je vrijedan obilaska.

View this post on Instagram

A post shared by Erla Oladottir (@erlaoladottir)

FESTIVALSKA SEZONA

Ljeto je sezona festivala na Islandu i ne prođe tjedan, a da se ne održi neka vrsta seoskog festivala. Islanđani imaju jaku tradiciju slavljenja ljeta i okupljanja tijekom dugog vikenda uz piće, ples i kampiranje s obitelji i prijateljima. Neki od najpoznatijih festivala su Festival jastoga u Höfnu, Danski dani u Stykkishólmuru, Tajni solsticij u Reykjavíku, Dan velike ribe u Dalvíku, Reykjavík Pride and Culture Night…

WESTFJORDOVI, DOSEGNITE NEDOSTIŽNO

Ljeto je vrijeme kada možete pobjeći od gužve i istražiti udaljenija područja zemlje, poput Westfjordova. Tada je lakše kretati se ponekad krševitim cestama, a sela su živahnija nego zimi. Westfjordovi nude zadivljujuća iskustva poput pješačenja do Hornstrandira, litice Látrabjarg, vodopada Dynjandi i apsolutnu tišinu i spokoj dubokih fjordova.

PLANINARENJE NA ISLANDU

Island je raj za planinare, a ljeto je najbolje vrijeme za istraživanje zemlje pješice. Mogućnosti su beskrajne, kako za početnike, tako i za strastvene planinare. Svaka regija na Islandu nudi pješačke staze kojima možete istražiti vodopad, planinu, plažu ili vulkan, ali i klasične staze. Ako uživate u ozbiljnom planinarenju uključite stazu Laugavegur od Landmannalaugara do Þórsmörka, stazu Fimmvörðuháls između Skógara i Þórsmörka i Hornstrandir u Westfjordovima. Samo ne zaboravite obuti čizme za planinarenje s dobrom potporom za gležnjeve.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Westfjords (@visitwestfjords)

ROADTRIP I KAMPIRANJE?

Vozite se okolo, istražujte i budite izloženi islandskoj prirodi, a klasično putovanje vodi vas kružnom cestom oko cijelog otoka. Zašto ne spavati u šatoru? Kampiranje na Islandu pruža vam jedinstven pogled na prirodu oko vas. Iz svog šatora čut ćete šuštanje trave koju pomiče povjetarac, čut ćete buku vodopada ispred svog šatora. S tihim, dobro održavanim cestama i krajolikom koji oduzima dah, Island je odlična destinacija za izlete. Možete napraviti vlastiti raspored, zaustavljajući se gdje god želite, i moći ćete vidjeti dijelove zemlje koje inače ne biste.

AKTIVNOSTI NA LEDENJAKU? DA, SNIJEGA JOŠ UVIJEK IMA!

Možda mislite da su aktivnosti na ledenjaku rezervirane za zime na Islandu. Ali griješite. Tijekom ljeta imat ćete iste snježne uvjete i moći ćete ići na planinarenje po ledenjaku, penjati se po ledu ili se voziti motornim sanjkama. Razlika je u tome što će tijekom ljeta vrijeme vjerojatno biti toplije, sunčanije i vedro. Samo pazite da ledenjak uvijek posjećujete s vodičem ili na organiziranim turama.

SKOKOVI U BAZENE PRIRODNIH IZVORA

Velik dio vaše islandske avanture svakako će biti posjet jednoj ili više geotermalnih kupki i prirodnih toplih izvora. Posjet Plavoj laguni na vrhu je planova većine posjetitelja, ali ima toliko drugih zanimljivih bazena za otkriti. Imate Mývatn Nature Baths, Secret Lagoon i Laugarvatn Fontana, uz sve druge prirodne tople bazene i izvore. Dok će voda biti topla bez obzira na mjesec, prednost ljetnog posjeta je ta što će svi bazeni biti dostupni i nećete se morati skidati goli po snijegu i hladnom vremenu.

ISTRAŽUJTE ZEMLJU JAHANJEM KONJA

Islandski konj je prilično mali i mnogi misle da je poni, ali on je zapravo pravi konj. Iako su mali, islandski konji dugo žive, vrlo su jaki i izdržljivi i imaju divnu osobnost i nježno držanje. Istraživanje prirode Islanda s leđa tih nježnih bića je nevjerojatno. Najam konja uobičajen je diljem zemlje i pronaći ćete sve, od jednosatnog uvodnog izleta do višednevnih jahačkih izleta za one naprednije.

POSJETITE ISLANDSKU FARMU

Na Islandu ćete biti počašćeni pogledom na prekrasne domaće životinje, koje slobodno lutaju i uživaju u ljetnim mjesecima. Ponekad ovce svoju slobodu shvaćaju previše doslovno i lutanje ih odvede na cestu. Hey Iceland čak nudi i neke izlete u kojima možete sudjelovati u poslovima na islandskoj farmi, brinući se o životinjama. Budite oprezni kada vidite domaće životinje blizu ceste i nemojte se zaustavljati bilo gdje kako biste fotografirali ta lijepa bića.

PODIJELI ČLANAK