Na samo dva sata od Zagreba nalazi se jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj. Evo zašto ga morate posjetiti

Foto: Zdravko T., Shutterstock
piše Putni Kofer

Na mjestu gdje se slikovita Bilogora pretapa u plodnu Panonsku ravnicu smjestila se prekrasna Virovitica – grad glazbe, velebnih zdanja grofova Pejačevića i bogate kulture. Najveći grad Virovitičko-podravske županije idealna je destinacija za obiteljski vikend izlet, a nećete požaliti ni ako tamo odlučite prespavati. Posjetitelji ovdje mogu uživati u lokalnim specijalitetima od mesa divljači i slatkovodne ribe, šetati u divno uređenim parkovima, diviti se starim plemićkim građevinama među kojima se izdvaja dvorac Pejačević… Ovu jedinstvenu ružičastu atrakciju mnogi nazivaju najljepšim hrvatskim dvorcem u kojem danas možete popiti kavu s grofovima, piliti drva i zaviriti u raskošne modne ormare!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

VIROVITICA SKRIVA JEDAN OD NAJLJEPŠIH HRVATSKIH DVORACA – DVORAC PEJAČEVIĆ

Dvorac Pejačević je građen u kasnobaroknom i ranoklasicističkom stilu na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde, a podigli su ga Pejačevići Virovitički između 1800. i 1804. godine. Zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova dvorac je 2019. obnovljen, a gradskom parku koji s nalazi u njegovoj neposrednoj blizini vraćen je onaj stari perivojni sjaj s novim šetnicama i posađenim drvećem te ukrasnim raslinjem.

View this post on Instagram

A post shared by Iva Kovač ? (@iva_vili_k)

U dvorcu možete razgledati Gradski muzej s gotovo 1300 eksponata koji prikazuju život virovitičkog kraja od prethistorije do danas. U prekrasnom muzeju dočekat će vas grofovi na čajanci, a zaviriti možete i u njihove ormare te uskočiti u raskošne modne kreacije kakve viđamo samo u povijesnim filmovima. Uživajte u kratkim dokumentarcima o Virovitici, interaktivnoj maketi koja bilježi najvažnija događanja, iskusite težinu piljenja određenih vrsta drveta specifičnih za ovaj prostor i naučite tko su Mikeši, virovitički starosjedioci.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Cijena ulaznice za odraslu osobu iznosi 40 kuna, učenici, studenti i umirovljenici izdvojit će 20 kuna, a popust se odobrava za grupne posjete uz prethodnu najavu. Radno vrijeme je ponedjeljkom od 9 do 14 sati, od utorka do petka od 9 do 19 sati, subotom od 12 do 19 sati, a nedjeljom je posjet dozvoljen samo za grupne posjete uz prethodnu najavu.

UMJETNIČKE DUŠE U VIROVITICI SE MOGU OSJEĆATI KAO KOD KUĆE

Hodajući Viroviticom, vidjet ćete da iz svake njegove pore na vidjelo izlazi činjenica koliko se kultura njeguje u ovom gradu. Od gradskog muzeja koji prepričava stoljetnu povijest, glazbene škole Jana Vlašimskog koja je odgojila generacije glazbenika, šetališta Edite Schubert koje je svojevrsno djelo moderne umjetnosti pa sve do kazališta i gradske knjižnice – umjetničke duše se u Virovitici mogu osjećati kao kod kuće.

PODIJELI ČLANAK