Kao iz bajke: najljepši dvorci u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Najljepši dvorci u Hrvatskoj koje morate posjetiti
Foto: Shutterstock
piše Ivan Fratrić

Dvorci su oduvijek bili neizostavan motiv i mjesto radnje fantasy priča i bajki u kojima kraljevi, grofovi, kneževi i drugi vladari spletkare, organiziraju balove te započinju velike ljubavi ili ratove. Iako su ponekad bili izraz dekadencije onih koji su ih gradili, često su služili i lokalnom stanovništvu kao sigurna utvrda od napadača. Kojoj god svrsi služili, ova velebna zdanja veća su i značajnija od svojih vlasnika te svojim odolijevanjem zubu vremena sposobni su stoljećima prepričavati što se sve odvijalo unutar njihovih zidina. Ako još nemate ideju kako kvalitetno provesti vikend, želite na jedan dan iskusiti kako je imati plavu krv i nakratko zaboraviti na posao i obaveze, preporučujemo da se uputite ka nekoj od najatraktivnijih povijesnih atrakcija Lijepe Naše. Ovo su najljepši dvorci u Hrvatskoj!

DVORAC VELIKI TABOR

Na samoj granici sa Slovenijom, udaljen svega sedamdesetak kilometara od Zagreba nalazi se dvorac Veliki Tabor koji je jedan je od najznačajnijih kulturno–povijesnih spomenika Hrvatskog zagorja. Na nadmorskoj visini od više od 300 metara, na brdu Košnički Hum smjestila se ova fantastična utvrda koja budno pazi na sve ljepote Zagorja više od 500 godina. Iako se povjesničari ne mogu složiti od koje godine datira Veliki Tabor, ono što je sigurno je da je nastao negdje između sredine i kraja 15. stoljeća.

Najstariji dio Velikog Tabora je peterokutni palas kasnogotičkih stilskih obilježja kojeg okružuju četiri renesansne kule spojene zidovima, a njegovu užu jezgru obavija vanjski obrambeni zid. Dvorcem je najduže gospodarila obitelj Rattkay – od njegove izgradnje pa sve do kraja 18. stoljeća, a danas je dvorac pod ingerencijom Muzeja Hrvatskog zagorja. Posjet muzeju je moguć od utorka do petka od 9 do 17 sati te vikendom od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice je 25 kuna za odrasle te 15 kuna za djecu, studente i umirovljenike.

Zašto se Skandinavci ne žale na loše vrijeme i kako se nose sa zimskom depresijom? Ovo je tajna njihova sretnoga života

DVORAC MAILATH

Najmlađi dvorac na ovom popisu smjestio se na samom istoku Hrvatske u pitoresknom gradiću Donji Miholjac. Izgrađen je kao obećanje koje je grof Mailath 1901. godine dao tadašnjem caru Austro – Ugarske Monarhije, a to je da će ga do njegovog idućeg posjeta u Miholjcu dočekati dvorac u lovačkom stilu. Mailath je izuzetno specifičnog izgleda sa svojim cilindričnim kulama, nepravilnim i visokim krovištima, ukrasnim dimnjacima, terasama s neoklasicističkim balustradama, ogradom od kovanog željeza te ostalim arhitektonskim pojedinostima od kojih sve podsjećaju na specifični engleski stil Tudor.

S dodacima poput centralnog sistema usisavanja prašine, vlastitog vodovoda i čak tri načina grijanja, dvorac Mailath je čak i za svoje vrijeme bio izuzetno moderne gradnje. Iako se u ovu prekrasnu građevinu može ući, teško da ćete moći slobodno razgledavati jer je u njemu trenutno smještena lokalna gradska uprava kao i druge javne institucije.

Najbolje road trip avanture po Hrvatskoj koje preporučuje ugledni svjetski magazin za putovanja

DVORAC OZALJ

Petnaestak kilometara od Karlovca, na klisuri iznad Kupe smjestio se srednjovjekovni grad Ozalj koji je u 18. stoljeću pregrađen u dvorac. Sam grad spominje se još u 13. stoljeću, a zbog mnogih pregradnja koje je doživio tijekom svoje bogate povijesti, očuvan je tek manji dio u kojem se ističe stara obrambena kula, gotička kapela te pravokutna palača Nikole Zrinskoga. Uobičajena je praksa da tijekom stoljeća dvorci mijenjaju vlasništvo više puta pa tako ni Ozalj nije puno drugačiji, a svaki od vlasnika ostavio je svoj pečat u ovom impresivnom zdanju.

Danas je Ozalj u vlasništvu Družbe braće hrvatskog zmaja kojima je dvorac bio pripisan još 1928. godine i koji se otad uredno brinu o njegovom održavanju. U dvorcu je smješten Zavičajni muzej u kojem se nalaze vrijedni izlošci iz vremena Zrinskih i Frankopana, osobito vezanima za njihovu kulturnu djelatnost, kao i zbirka hladnog i vatrenog oružja, pretpovijesnog artefakata, crkveno-vjerskih izložaka, ali i djela poznate slikarice Slave Raškaj koja je rodom iz Ozlja. Cijene ulaznica za Zavičajni muzej iznosi 20 kuna, a za djecu je 10 kuna.

DVORAC PEJAČEVIĆ

U samom središta Virovitice smjestio se dvorac Pejačević, građen u kasnobaroknom i ranoklasicističkom stilu na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde. Pejačevići Virovitički ga podižu između 1800. i 1804. godine i u njihovom je vlasništvu do sredine 19. stoljeća kada ga, zbog lošeg vođenja gospodarstva i prevelikih dugova, prodaju jednoj njemačkoj kneževskoj obitelji. Početkom 20. stoljeća kupuje ga grof Ivan Drašković koji ga potom u kombinaciji s parkom 1930. godine prodaje gradu Virovitici u čijem je vlasništvu i danas.

Iako je krajem šezdesetih bio proglašen spomenikom kulture I. kategorije, godinama se nije ulagalo u njegovu obnovu te je bio ruglo u središtu grada, no zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova dvorac je 2019. obnovljen, a gradskom parku koji s nalazi u njegovoj neposrednoj blizini vraćen je onaj stari perivojni sjaj s novim šetnicama i posađenim drvećem te ukrasnim raslinjem.

DVORAC MARUŠEVEC

Iako nije razvikan kao Trakošćan ili Veliki Tabor, ovaj dvorac udaljen svega petnaestak kilometara od Varaždina svojom ljepotom oduševit će baš svakog posjetitelja. Današnji njegov izgled samo je blijeda slika raskoši starog srednjovjekovnog burga čije postojanje povijesni izvori bilježe već sredinom 14. stoljeća, kada je na ovim prostorima bilo obiteljsko gnijezdo plemića Vragovića. Vjerojatno je tada na mjestu današnjeg dvorca postojao drveni dvor koji je tijekom svojih 600 godina postojanja više puta mijenjao svoj izgled.

Iako izvana još uvijek bajkovit zbog kvalitete gradnje stoljećima unatrag, dvorac je iznutra godinama zanemarivan, zapušten te je zatvoren za posjete. Vlasnici dvorca Maruševec, iz slovenske linije obitelji plemenitaša Pongratz, zabranili su ulazak onima koji su o njemu brinuli, a sami ga ne održavaju.

DVORAC STARA SUŠICA

Podignut od strane Frankopana u blizini Ravne Gore u Staroj Sušici, ovaj dvorac podsjetit će vas na umanjenu verziju Hogwartsa iz serijala Harry Potter. Nakon uspješnoga odolijevanja Osmanlijama, proglašen je povlaštenim gradom carevine hrvatsko-ugarskoga kralja Josipa II, a njegova novija povijest počinje gradnjom Karoline koja spaja kontinentalnu Hrvatsku s Primorjem. U 19. stoljeću dvorac je bio u vlasništvu grofa Lavala Nugenta, irskoga aristokrata fasciniranoga duhom i baštinom Frankopana i obnoviteljem kaštela na Trsatu.

Dvorac Stara Sušica je kroz stoljeća postupno dobivao svoj oblik. Na početku je bilo izgrađeno samo zdanje, a tek na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće nadograđeni su mu kula i toranj. U procesu restauracije, konzervatori su htjeli ostati autentični vremenu u kojem je dvorac nastao, stoga je obnovljen u romantičkom stilu. Trenutno je u vlasništvu grada Rijeke te njime upravlja Dom Mladih čiji je krajnji cilj mladeži pružiti mogućnost sudjelovanja u sezonskim zabavno-edukativnim programima.

DVORAC DIOŠ

Na istoimenom brijegu oko sedam kilometara sjeverno od Daruvara, pokraj sela Končanica smjestio se jedan od najljepših dvoraca Slavonije. Sagradili su ga 1904. godine tadašnji posjednici daruvarskog vlastelinstva Alajoš pl. Tüköry i njegova žena Paula za svoju kćerku Mariju. Naručiteljica izgradnje, Paula, je zahtijevala da dvorec ne smije odavati dojam ljetnikovca ili lovačkoga doma, već gospodske kuće. Sklad bogate arhitekture s njegovim vanjskim elementima i prirodnim okruženjem u kojem se nalazi čini Dioš izuzetno atraktivnim za posjete.

Dioš je izmijenio nekoliko vlasnika, a od 1995. Marijin dvor ponovno je u vlasništvu Hrvatskog salezijanskog provincijalata iz Zagreba i nije otvoren za javnost.

DVORAC TRAKOŠĆAN

Na udaljenosti od 40 kilometara od Varaždina i 80 kilometara od Zagreba nalazi se po mnogima najljepši dvorac u Hrvatskoj. Ne zna se tko je i kada sagradio Trakošćan, a prema nekoliko izvora pretpostavlja se da je nastao na samom početku 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. Legenda o dvorcu Trakošćan kaže da je nekada davno grofica htjela da joj se napravi romantičarski dvorac s perivojem i jezerom u podnožju te je moćni grof, vođen snažnim osjećajima, napravio ovaj impresivni kompleks.

Osim same tvrđave koja je impozantna sama po sebi, Trakošćan je poznat i po svojoj okolici gdje možete uživati u laganoj šetnji kroz šumu i oko jezera, a priroda i pogled na dvorac će vas jednostavno očarati. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza dužine 5 kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata. Na stazi se nalazi čak 20 poučnih točaka te ribarska kućica za predah i uživanje u nestvarnoj ljepoti krajolika. Ljetno radno vrijeme je od 10 do 18 sati, zimsko od 9 do 17 sati, a cijena ulaznice za odrasle košta 40 kuna, dok će učenici do 18 godina izdvojiti 20 kuna. Djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz u park i dvorac! Krenite na izlet u dvorac Trakošćan i upoznajte najljepše priče iz svijeta slavne obitelji, prošetajte uz jezero, perivoj i prekrasne šume koje ga okružuju!

Znate li koji su najposjećeniji dvorci u Europi?

Srednjovjekovni su dvorci uvijek predstavljali nešto više od klasičnih spomenika te se danas smatraju najzanimljivijim građevinama u Europi. Neki su smješteni na vrhu planine, drugi naizgled plutaju iznad jezera ili mora, a neki gotovo skriveni pokrovom drveća već godinama kao da su utonuli u zimski san. Neki su mistični, neki zastrašujući, ali jedno je sigurno – svi su lijepi. Ovo su najposjećeniji dvorci u Europi!

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: