Glavni grad Turske često nezasluženo ostaje u sjeni razvikanog Istanbula: obiluje impresivnim znamenitostima, ima više 50 muzeja i meka je za dobar shopping

Foto: Getty Images
piše Putni Kofer

Ljubazni domaćini, predivna antička arhitektura, ugodna klima, predivni pejzaži i prirodni dragulji, impresivne džamije, misteriozna nalazišta, slikovite ulice nalik labirintima, uzbudljivi noćni život, mirisne tržnice… Sve je to Turska, jedna od najuzbudljivijih zemalja na svijetu koju zaista vrijedi posjetiti barem jednom u životu. Cijela država prostire se na 783,356 km2, ukupno broji preko 82 milijuna stanovnika, a glavni grad Turske, Ankara, često ostaje u sjeni razvikanog Istanbula. No, to je prava, prava šteta jer ova prijestolnica vrvi životom, prepuna je zanimljivosti, muzeja i povijesnih priča koje možete danima istraživati!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

ISTANBUL JE BIO GLAVNI GRAD TURSKE SVE DO 1923. GODINE, NAKON ČEGA JE VLAST PREMJEŠTENA U ANKARU

U vrijeme kada je proglašena novim glavnim gradom Turske, Ankara je imala samo oko 35.000 stanovnika, što znači da je bila čak dva puta manja od tadašnjeg Sarajeva te barem pet puta manja od Zagreba. Istanbul je bio glavni grad sve do 1923. godine, a zbog okupacije od strane sila Antante nakon Prvog svjetskog rata, vlast je premještena u srce Anatolije – u Ankaru.

DANAS U ANKARI ŽIVI OKO 5 MILIJUNA STANOVNIKA

Danas se u Ankari, drugom najvećem gradu u Turskoj, nalaze zgrade vlade, ministarstava i mnoga strana veleposlanstva, a na širem području grada živi gotovo 5 milijuna stanovnika. Grad je podijeljen na dva dijela: stari, sjeverni dio koji je sačuvao srednjovjekovni istočnjački izgled i moderni, južni dio koji je podignut uglavnom nakon 1923. godine.

VIŠE OD 50 ZANIMLJIVIH MUZEJA DILJEM GRADA

U Ankari se nalazi više od 50 muzeja među kojima se izdvajaju Tehnološki muzej, ujedno i najposjećenija gradska turistička atrakcija, Muzej Rata za nezavisnost u kojem se nalaze brojni dokumenti i fotografije iz perioda rata za nezavisnost, kao i Muzej anadolijskih civilizacija. Osim bogate kulturne baštine, brojni turisti posjećuju Ankaru i zbog dobrog shoppinga, odnosno velikog broja trgovačkih centara kao što su Armada i Ankamall.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

NEZAOBILAZNA POSTAJA PRILIKOM TURISTIČKOG POSJETA JE ANITKABIR

Najpoznatiji kulturno-povijesni objekt u cijelom gradu jest Anıtkabir, odnosno mauzolej Mustafe Kemala Atatürka, koji se smatra “ocem svih Turaka”. Ova predivna građevina dovršena je 1953. godine te je izgrađena u čast prvom predsjedniku moderne Turske Republike. U muzeju možete razgledati brojne osobne predmete, pisma i fotografije koje dočaravaju kako je izgledao njegov život.

U ANKARI SE NALAZI JEDNA OD NAJVEĆIH DŽAMIJA U TURSKOJ

Najpoznatija džamija u Ankari je Kodža Tepe. U svakom trenutku u nju može ući čak 24.000 ljudi te se smatra jednom od najvećih džamija u cijeloj zemlji. Poznata je po svojoj impresivnoj arhitekturi, sjaji bijelim mramorom, a kupola i minareti dodaju monumentalni izgled cijelom kompleksu.

GOSTOLJUBIV NAROD KOJI ĆE RADO USKOČITI U POMOĆ, NA ULICI SE OSLOVLJAVAJU S “GOSPODINE”, A NERIJETKO ĆE STARIJIM OSOBAMA I POLJUBITI RUKE

Zbog specifičnog položaja koji se prostire na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja. Ako ste ljubitelj turske kinematografije i serijskih uspješnica koje su preplavile Europu u posljednjem desetljeću, vjerojatno ste primijetili da se na ulici dvije osobe koje se ne poznaju oslovljavaju s “gospodine” i “gospođo”, a ako sretnu stariju osobu, iz poštovanja će u razgovoru prije pozdrava dodati njihovu titulu, profesiju ili zanimanje. Osobe mlađe životne dobi nerijetko će starije osobe pozdraviti tako da im poljube ruku i prinesu je čelu, što pokazuje koliko Turci drže do društvenog statusa.

PODIJELI ČLANAK