Zaboravljeni dragulji: ovo su najljepša napuštena mjesta na svijetu koja vrijedi istražiti

Craco (Foto: Unsplash)
piše Putni Kofer

Njihove ulice više nisu ispunjene ljudima, na gradskim trgovima nema užurbanosti i dječje buke, ostale su samo oštećene zgrade, zarasli putevi i zaboravljene priče… Na svijetu postoje mnogi napušteni gradovi, danas poznatiji kao „gradovi duhova”, koji su nekada bili vitalna središta ljudskog života. Različiti razlozi su doveli do njihovog propadanja, uključujući prirodne katastrofe, ratove, ekonomske propasti i druge faktore, no bez obzira na razlog, oni često ostavljaju snažan dojam na posjetitelje. U nastavku smo izdvojili 3 zaboravljena, ali prekrasna mjesta koja svjedoče o bogatoj povijesti i svakako ih vrijedi istražiti!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

KAYAKÖY: GRČKO SELO KOJE SE NALAZI NA TURSKOM TERITORIJU

Ovo nekadašnje grčko selo danas je smješteno na turskom tlu, a u njemu ćete pronaći stotine kamenih kuća koje izgledaju kao da su uklesane u planinu. Kayaköy je tijekom grčko-turskog rata završio na turskom teritoriju, nakon čega su se stanovnici grčke nacionalnosti, koji su u njemu živjeli stoljećima, iselili u Grčku. Od tada pa sve do danas, gradić je ostao napušten, no njegova bezvremenska ljepota i bogata povijest još uvijek su vidljivi i podsjećaju na neka stara i uzbudljiva vremena.

View this post on Instagram

A post shared by Gezi ve Seyahat Rehberi (@hepimizgezelim)

Danas je Kayaköy pravi arheološki biser koji privlači brojne turiste i ljubitelje povijesti koji imaju priliku lutati među napuštenim kućama, zidinama i 400 godina starim crkvama. Nažalost, tijekom godina, vremenski uvjeti i čovjek su uništili neke od kuća i zgrada, ali mnoge su još uvijek dobro očuvane i pružaju posjetiteljima osjećaj kako je to nekada bilo živjeti u ovom malom gradiću.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

PYRAMIDEN: ZAPUŠTENI RUDARSKI GRAD NA ARKTIKU

Pyramiden, nekada uspješan rudarski div izgrađen na otoku Spitsbergen u Atlantskom oceanu iznad Arktičkog kruga, danas je zapušteni grad duhova koji privlači brojne turiste svojom bizarnom poviješću i netaknutim izgledom iz prošlih vremena. Ovaj grad s neobičnim imenom, koji se naziva po obližnjem vrhu koji nalikuje egipatskim piramidama, doživio je procvat početkom 20. stoljeća kada ga je izgradila Rusija kao centar svoje industrije na Arktiku.

Pyramiden je nakon nekoliko desetljeća uspješnog rada doživio propast kada je industrija ugljena propala. Moskva je odlučila zatvoriti grad 1998. godine, a kao posljedica toga, stanovništvo se tijekom sljedećih nekoliko godina postupno iselilo. Iako je danas vrlo teško doći do ovog mjesta, posjetitelji su nagrađeni zapanjujućim pogledom na divlju prirodu Arktika i doživljajem nekadašnjeg života koji će ih ostaviti bez daha.

CRACO – NEKADA VELIČANSTVENI SREDNJOVJEKOVNI GRAD U JUŽNOJ ITALIJI

Jeste li se ikad zapitali kako izgleda talijanski grad duhova? E, pa, moglo bi se reći – kao u filmu. Pogotovo ako ste gledali Pasiju Mela Gibsona. Nekoć veličanstveni grad Craco u južnoj talijanskoj pokrajini Matera napušten je krajem 20. stoljeća zbog prirodnih katastrofa i loših poljoprivrednih uvjeta. Smješten na vrhu litice visoke 400 metara, Craco ima spektakularan pogled na riječnu dolinu i bio je hrabro sagrađen kao obrambeni grad.

Stanovnici su se zbog brojnih potresa i klizišta počeli evakuirati, a loši uvjeti uzrokovali su tešku glad krajem 19. stoljeća, što je dovelo do masovne migracije. Legenda kaže da se jedan čovjek odupirao preseljenju i odlučio ostati u Cracu, gdje je doživio više od 100 godina. Danas, Craco je napušten, ali i dalje oduzima dah svojom ljepotom i srednjovjekovnom arhitekturom koja privlači veliki broj turista.

PODIJELI ČLANAK