Ljepota Toskane je neupitna u svako doba godine, no u proljeće sva posebnost dolazi do izražaja. Ovih 6 gradova morate posjetiti

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Romantične kamene seoske kuće okružene maslinicima i čempresima, svjetski poznate kulturne prijestolnice, srednjovjekovni gradovi na brežuljcima, vinski puteljci i vrhunska vina kojima je teško odoljeti… Sve je to čarobna Toskana, bez sumnje jedna od najljepših regija na svijetu koja posjetitelje toliko oduševi da se vraćaju iz godine u godinu. Tijekom razdoblja srednjeg vijeka i renesanse zaista je bila zlatna, sa slikarima, kiparima i arhitektima koji su stvarali remek-djela svjetske klase. Nijedna regija u Italiji nije toliko opterećena plodovima svoje zemlje kao Toskana, gurmanska destinacija čiji stanovnici, ali i turisti kada dođu provodu sate i sate konzumirajući tradicionalnu hranu i domaće kapljice. Ako se prvi put susrećete s ovim dijelom Italije, u nastavku donosimo koji gradovi u Toskani se moraju naći na vašoj „wish listi”.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

FIRENCA – KOLIJEVKA RENESANSE I MJESTO U KOJEM MOŽETE URONITI U POVIJEST, ISTRAŽITI FASCINANTNU KULTURU I DIVITI SE ARHITEKTURI

Svi znaju za renesansu, ali učiti o njoj u školi i iz prve ruke doživjeti mjesto gdje je nastala dvije su potpuno različite stvari. Svaki ugao u Firenci je jedinstven i skriva svoju autentičnu priču, zanimljivu zabavnu činjenicu i prekrasnu zgradu ili umjetničko djelo kojem se možete diviti satima.

Popločane ulice ovog fascinantnog grada prepune su muzeja svjetske klase, šarmantnih trgova na kojima možete uživati u kupnji i vrhunskih restorana koji svakodnevno pripremaju najbolja jela iz neodoljive talijanske kuhinje.

Međutim, Firenca je vjerojatno najviše privlačna zbog umjetnosti, s milijunima turista koji svake godine hrle ulicama ovog toskanskog grada kako bi se divili poznatim umjetničkim djelima koje su stvorili povijesni velikani kao što su Leonardo da Vinci, Michelangelo i Botticelli.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

SIENA – SREDNJOVJEKOVNI GRAD S JEDNIM OD NAJLJEPŠIH TRGOVA U ITALIJI

Čarobna Siena je grad s jednim od najljepših trgova u Italiji (Piazza del campo), drugim najvišim tornjem u Italiji (Torre del Mangia) i jednom od najimpresivnijih katedrala koje ćete vidjeti u životu. Ulice koje vas danas dočekuju uglavnom su iste onakve kakve su izgledale davne 1300. godine, a očuvanje jedinstvenog nasljeđa Siene jedan je od glavnih razloga za posjet ovom toskanskom dragulju.

Zlatno doba Siene započelo je kada se etablirala kao ozbiljan suparnik Firenci u kasnom srednjem vijeku, razdoblju u kojem je grad – na vrhuncu svoje povijesno-ekonomske evolucije – izrastao u sadašnji oblik. Svakog srpnja i kolovoza ovdje se održava i legendarna konjska utrka „Palio di Siena” koja datira iz 12. stoljeća. Cijeli spektakl prati ceremonijalna procesija, sa zastavama i živom glazbom.

SAN GIMIGNANO – GRAD IMPRESIVNIH TORNJEVA U KOJEM VRIJEME KAO DA JE STALO

San Gimignano je jedan od najbolje očuvanih i najljepših srednjovjekovnih gradića u Italiji. Opasan zidinama s prekrasnim pejzažom od 14 tornjeva boje meda, ovaj toskanski dragulj ima puno toga za ponuditi ljubiteljima umjetnosti, kulture, putovanja, gastronomije… Zovu ga i Srednjovjekovni Manhattan, a zbog svoje ljepote i bogate povijesti cijeli je grad pod zaštitom UNESCO-a.

Od impresivnih kamenih građevina, stare gradske jezgre pa sve do prekrasnih umjetničkih fresaka i plemićkih palača – njegovo povijesno središte jednostavno oduzima dah svojom ljepotom. Gradić je poznat po svojim ljupkim tornjevima i širokim piazzama (trgovima), a godišnje ga posjeti preko 3 milijuna stranih i domaćih turista.

PISA – GRAD KOJEG JE PROSLAVIO KOSI TORANJ

Kosi toranj učinio je Pisu poznatom u cijelom svijetu, a osim tornja, grad nudi mnogo drugih zanimljivih stvari koje vrijedi vidjeti. Nakon što ste se divili toj impresivnoj građevini koja prkosi gravitaciji, nastavite s posjetom ostalim spomenicima na Piazzi: Katedrali i Krstionici.

Pisa se može pohvaliti tisućljetnom poviješću (ime grada potječe iz etrurskog doba i odnosi se na obližnje „ušće” rijeke Arno) koja je dosegla svoj vrhunac u vrijeme pomorskih republika, razdoblja koje je stvorilo centar grada koji je danas prava umjetnička riznica s izvrsnim romaničkim i gotičkim crkvama.

LUCCA KRIJE JEDNE OD NAJBOLJE OČUVANIH ZIDINA U ITALIJI

Lucca je jedan od najomiljenijih gradova u Toskani, odredište koje se ne smije propustiti u klasičnom itineraru otkrivanja regije. Većina današnjih atrakcija u Lucci pokazuje njezinu drevnu povijest: od tragova rimskog amfiteatra, arheoloških ostataka pa sve do raznih tornjeva i vila iz 12. do 16. stoljeća.

Međutim, najpoznatija atrakcija u gradu su goleme zidine koje datiraju još iz srednjeg vijeka. Budući da je povijesno središte okruženo njima, Lucca je uspjela sačuvati svoju baštinu. Kamo god idete u starom gradu odražava se njegov izgled od prije nekoliko stoljeća. Zaista jedini trag modernosti su automobili u određenim ulicama te antene na krovovima zgrada.

AREZZO: RAJ ZA „STARE DUŠE” I LJUBITELJE ANTIKVITETA

Intenzivna povijest koja je ostavila brojne ostatke koji su vidljivi i danas, kao i tragovi koje su ostavile mnoge slavne ličnosti koje su ovdje rođene i živjele, poput Vasarija, Piera della Francesca, Guida Monaca, Francesca Redija i Francesca Petrarce, učinile su ovaj grad izrazito popularnom turističkom destinacijom.

Arezzo je i raj za lovce na niske cijene. Naime, svake prve nedjelje u mjesecu na glavnom gradskom trgu se održava sajam antikviteta koji ponekad privuče i do 30.000 posjetitelja, kako domaćih tako i turista koji traže jedinstvene predmete. Rimski novčići, stari telefoni, ukrašeni stari satovi i porculan samo su neki od tipičnih predmeta koji se mogu pronaći.
Čak i ako propustite ovaj događaj, ne brinite! Arezzo nudi pregršt zanimljivih atrakcija, lokalnih trgovina i vrhunskih restorana koje vrijedi posjetiti!

PODIJELI ČLANAK